Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvkritika: Jackson Galaxy – Mikel Delgado, PhD.: Macskamágia (2018)

„(…) egy kapcsolat sorsa nem a veszekedéseken dől el, hanem azon, ami utána következik.”

2018. július 06. - chipolino

macskamagia.jpg

Akit komolyabban érdekel a macskatartás, az minden bizonnyal ismeri Jackson Galaxy nevét – a Pokoli macskák című sorozatban láthattuk rengeteg problémás cicának segíteni, emellett már három könyvben összefoglalta a macskákról való tapasztalatait, a velünk élő macskák és saját életünk megkönnyítését célozva. Ez a könyv jóval terjedelmesebb az eddigieknél, és tartalmában is sokkal összefoglalóbb jellegű.

Az elején leszögezném, hogy a Macskamágia alapvetően nem azoknak szól, akik a macskára háziállatként tekintenek, ami a napjai nagy részét (vagy az egészet) kint tölti, csak néha, főleg etetéskor téved haza. Ezzel sincsen semmi baj, egyszerűen ez más minőségű kapcsolat, amelyben nem fordulnak elő a könyvben említett helyzetek (alomhasználat, territoriális kérdések, cicásítás a lakásban stb.). Galaxy inkább azokhoz szól, akiknek a macska családi állat, családtag, barát – akik együtt, egy fedél alatt élnek velük, megosztják velük otthonukat, életüket.

A rengeteg, macskák és emberek együttélését segítő könyvtől ez leginkább abban különbözik, hogy a legtöbb esetben jól ötvözi a tudományosságot és a gyakorlati útmutatást. A tudományos elméletek és tapasztalati alapú tanácsok egyensúlya csak néha borul fel kicsit (pl. genetikai részek), igazából ez egy elképesztően hasznos útmutató, rengeteg praktikus, jól alkalmazható ötlettel, remek illusztrációkkal. Emellett pedig olyan érdekességek is helyet kaptak a könyvben, mint hogy egy egér kb. 30 kalóriát tartalmaz (javasolnám minden fogyókúrázónak), vagy hogy a leghangosabb dorombolás Guinness-rekordja 67,7 decibel.

Galaxy legfontosabb mondanivalója a felelősség és tudatosság kérdése – nagyon sok kellemetlen helyzettől tudjuk megkímélni magunkat, ha átgondoljuk a dolgokat, mielőtt megosztjuk az életünket egy macskával. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos lenne, hogy legalább olyan felkészülten kezdjünk állattartásba, ahogy egy új laptopot kiválasztunk. Emellett nagyon alapvető, de Galaxy is sokszor hangsúlyozza, mennyi konfliktus adódik abból, hogy emberi tulajdonságokat vetítünk a macskára, emberi mentális állapotokat tulajdonítunk nekik. A macska nem ember, egyszerűen máshogy működik – ezért is haragszom kicsit a „vicces” macskás könyvekre, amelyekben a macska emberként „írja le” a gondolatait. A macskák egészen biztosan máshogy gondolkoznak, az én Nyulim például tisztálkodás közben néha még most is képes rácsodálkozni arra, hogy van hátsó lába.

A könyvben megjelenik a kutyákkal való összehasonlítás is, ami szintén hasznos, főleg kutyákhoz szokott gazdik esetében. A macska nem keresi az ember kedvét, teljesen máshogy mutatja ki a ragaszkodását és szeretetét. Emellett pedig minden macska egyedi, teljesen egyéni tulajdonságokkal, ezért is nagyon jó, hogy Galaxy végig felhívja rá a figyelmet: a könyv csak útmutató, mindig meg kell vizsgálni az adott macska környezetét, igényeit, a lehetőségeket; nincs minden kőbe vésve (Galaxy például határozottan ellenzi a száraztápot, míg a mi állatorvosunk kifejezetten csak azt ajánlja – én meg reggelire alutasakost adok Nyulinak, este szárazat, mert ez vált be).

Sok éve élek együtt Nyulival, ezalatt rengeteg könyvet elolvastam, ráadásul segítettem menhelyen is önkéntesként, főleg macskákkal. Ennek ellenére én is folyamatosan követek el hibákat (legutóbb például egy ideig nem takartam le az erkélyen álló paradicsomfát, mert úgy tűnt, Nyulit nem érdekli, aztán egyszer mégiscsak belepisilt a cserépbe – azóta le van takarva), és próbálok tanulni belőlük. Ezt a könyvet szívből tudom ajánlani mindenkinek, akár most ismerkedik a macskatartás gondolatával, akár évek óta társa már egy macska. Ha csupán egy könyvet szerzel be a témában, akkor ezzel nem jársz rosszul.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6014064887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása