Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Határtalan gondolatok

Határidőnapló kicsit másképp 2019-re

2018. október 08. - tonks

befunky-collage.jpgA határidőnapló, naptár az a dolog, ami megkönnyíti minden ember életét. Az okostelefonos megoldástokól a legegyszerűbb asztali naptárig ezerféle megoldást választhatunk arra az egyszerű problémára, hogy a hétköznapok teendőit valahogy a kordában tartsuk. Ugyan még csak október eleje van, de a papírírószer boltokban már megjelentek az első, szebbnél szebb 2019-es határidőnaplók, úgyhogy már nyugodtan el lehet azon gondolkodni, hogy jövőre mire érdemes beruházni. Az Édesvíz Kiadónál is hasonlóképp gondolkodhattak, ők egy szép, hasznos, inspiráló határidőnaplót jelentettek meg nemrégiben.

img_20180918_173544.jpg

Én magam a bullet journal híve vagyok lassan már 2 éve, amiről itt írtam egyszer bővebben. Nagyon leegyszerűsítve a BuJo egy olyan naptár, amit 100%-ban te alakítasz ki, különböző jelöléseket, díszítéseket használva. Én magam a hatalmas szabadságot és a kreativitást imádom benne, de kétségtelen, hogy időigényesebb módszer, mint egy már kész naptárba írogatni. A linkelt blogbejegyzés óta is folyamatosan alakítgatom, mit, hogyan vezetek, osztok fel benne, az interneten rengeteg ötletet találni ehhez.

Azért akadt meg a szemem a Határtalan Gondolatokon, mert sokkal többet ígér egy egyszerű határidőnaplónál, és kíváncsi lettem, betartja-e ezt az ígéretet. Ami nyilván elsőre lejön mindenkinek, hogy a kiadvány egyszerűen csodaszép, kívül és belül is. A minőségében sem találtam kivetnivalót, láthatóan tényleg arra tervezték, hogy az ember 1 éven át használja. A lapok is vastagok, nem üt át rajtuk a toll, vagy tűfilc, de tény, hogy emiatt azért van egy érezhető súlya.

A naptár felépítés teljesen szokványos: 2019-es összesítő naptár, jelmagyarázatok, utána pedig következik a havi bontás. Átlagosan két nap jut egy-egy oldalra, itt-ott megszakítva idézetekkel, képekkel. Az egyik kedvencem a határidőnaplóban a csodaszép, az adott hónap kezdetét jelző illusztrált oldalak, a végén pedig mindig egy jegyzetoldal van. Akinek nem zavaró, hogy nem látja az adott hetét egyben, annak tökéletes megoldás lehet ez a felosztás. A napoknál adott hely halványan be van vonalazva és bőven elég a jegyzetelésre.

img_20180918_171904.jpg

Naptárként tehát megállja a helyét ez a határidőnapló, de mi van a határtalan gondolatokkal? Az Édesvíz Kiadónak a profiljába vág ez a téma (meditáció, ezotéria, stb.) úgyhogy szerencsére ez a része is okés. Az idézetek elég széles témában merítenek, vannak azért "nesze semmi, fogd meg jól" típusúak, de a legtöbb rendben van, simán el tudom képzelni, hogy pont betaláljon akkor a naptár használójánál, mikor az adott oldal jön. Az asztrológia is megjelenik, aminek biztos örül az, akit ez érdekel, aki pedig nem, az legalább elgyönyörködhet a csodaszép rajzokban. A hónapok végén pedig mindig egy meditáció zárja a sort. Ezek között van rövid és hosszú is, de egy közös van bennük: mindegyik érdekesnek, jónak tűnik így elsőre. A mottókkal, tanácsokkal is az a helyzet, mint az idézetekkel, hogy a sok jó közé bekerült pár gyengébb is, de ettől függetlenül bőven találtam kedvenceket, plusz különösen szerettem ezeknek a megvalósítását, igazi kalligráfiai mennyország ez a szegmense a határidőnaplónak. Alapból érdekel a kalligráfia, azaz a díszes kézírás és szoktam is próbálkozni vele. Most annyi inspirációt kaptam hozzá, hogy nem győzök betelni vele.

Az összes ilyen gondolatébresztő részen érződik, hogy az önismeret és az önmegvalósítás a cél, és képesek is megadni az ehhez szükséges ötleteket, motivációt. Egyedül az egy-két bedobott recept ötletet nem értem, hogy miért pont ezek, miért pont ott, ahol. Ha már beletettek ilyet is, akkor akár decemberben lehetett volna karácsonyi aprósüteményt ajánlani, októberben valami sütőtököset, akármi. Az egyik koktélnál kiemelik, hogy milyen egészséges és mindenmentes, vegán, ezen a vonalon is el lehetett volna indulni, akár egy "minden hónapra egy recept" módon.

img_20180918_172039.jpg

Ami viszont nagyon tetszett, hogy a sok kép, szöveg stb. ellenére egyáltalán nem volt zsúfoltság érzetem, inkább letisztult hatást kelt az egész határidőnapló. A képek sokfélék (de mindegyik nagyon szép, színes), de például figyeltek arra, hogy december végén ünnepi hangulatú mottó legyen, tavasszal több a virágos kép, stb.  A rajzos illusztrációk nem gyerekesek (ebbe azért sokszor belefutottam már más naptáraknál), hanem jó értelemben csajosak, egyszerű, de nagyszerű lehetett az fő irányelv és az is jól áll neki, hogy a borítón levő tengerészkék  szín sokféleképpen visszaköszön.

Természetesen nem álltam meg, hogy összehasonlítsam a jelenleg használt BuJo-mal, és a korábban használt naptáraimmal, úgyhogy pár apró ötlet még teljesebbé tehetné a határtalan gondolatok élményt: lehetne valamilyen formában bakancslistát, olvasmánylistát, stb. vezetni, a gyakorlatiasság szempontjából pedig egy pénzügyi tervező és egy kis mapparész sem lenne rossz. Tippek 2020-ra!

Összességében ha valaki egy olyan határidőnaplót szeretne, ami több, mint egyszerű naptár és örömmel forgatna valami szépet és inspirálót, akkor ne is keresgéljen tovább. Ezzel a naptárral inspiráló lehet a 2019-es év.

 

A könyvet az Édesvíz Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7914270875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása