Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Utazz gazdaságosan | 0. - 5 hasznos oldal/alkalmazás utazáshoz

2017. március 05. - FroG

utazo0.pngValljuk be, a nyaralás, utazás a mai magyar társadalom fontos részévé vált, ebből adódóan egyre többen próbálnak meg minél olcsóbban, gazdaságosabban utazást szervezni önmaguk számára. Ez bizonyos szempontból nehéz feladat, hisz megfelelő tapasztalat nélkül belevágni ebbe a dologba eléggé macerásnak tűnik, viszont egy másik aspektusból megközelítve a dolog egyszerűbb, mint valaha: tucatjával jelentek meg az interneten olyan oldalak, vagy okos eszközökre telepíthető alkalmazások, amik az egyén utazásának szervezését próbálják megkönnyíteni.

Ez a rovat leginkább arról fog szólni, hogy az ebben, a kvázi "pilot"-cikkben leírt alkalmazások segítségével próbálom bemutatni, hogy az adott városban mennyibe kerülhet, és hogyan nézhet ki az elutazás és a nyaralás. Próbálok majd tippekkel is foglalkozni a célállomásokat tekintve, feltárni, hogy milyen adott területi sajátosságokkal rendelkezik az utazásra szánt város, milyenek az árai, hogyan juthatunk el oda, és esetleg hogyan utazhatunk onnan tovább, más, közeli, de hasonlóan érdekes úti célokra. Fontos megjegyezni, hogy ez a rovat színtisztán non-profitként fog működni, szóval a későbbi és az ebben a cikkben feltűnő oldalakat szimplán azért ajánlom, mert azokat gondolom a legjobbnak, és nem azért, mert mondjuk az üzemeltető ezért pénzt ad nekem. 

Szeretném azt is leszögezni, hogy egyértelműen a belföldi utazást gondolom a legjobbnak, főleg azért, mert rendkívül szép tájai vannak az országunknak. Azonban erről elég nehézkes cikket írni, mert a célpontok és a lehetőségek országrészenként változnak, tehát mondjuk egy győri embernek Sopron nem túl kiemelkedő úticél, ezért egyelőre ezt a témát kerülném, több kiváló oldal is foglalkozik a hazai lehetőségekkel, és ezek sokkal elérhetőbb bárki számára, mint a külföldi úti célokkal kapcsolatos részletes információk. Továbbá az is fontos szempont, hogy az alább olvasható tippek nem a profi utazóknak szólnak, hanem azoknak az átlagembereknek, akik most akarják elkezdeni az utazásszervezést önmaguk számára.

Az első cikkre rátérve, a témában nyilván nem ismerem az összes hasznos oldalt, vagy alkalmazást, tehát nem azt mondom, hogy kifejezetten csak ezek használhatóak, de mindegyiknek van valami olyan tulajdonsága, amely megkönnyíti az átlag utazó számára az utazás helyének és módjának kiválasztását, az ott tartózkodást, a szállást, az étkezést, stb. Az ezzel kapcsolatos tippjeimet olvashatjátok alább.

1. Tripadvisor

tripadvisor.png

A Tripadvisor több szempontból is elengedhetetlen eszköze lehet a nyaralásunknak. Az appként és weboldalként is elérhető felület egy kvázi közösségi utazási alkalmazásként szolgál, szállodákat, éttermeket és programokat találhatunk itt, amelyeket a többi látogató vagy vásárló véleménye alapján osztályoznak és rangsorolnak az oldalon. Megkereshetjük többek között az adott város legjobb olcsó éttermét, vagy azt a helyet is, ami épp az adott napon nyitva van a közelünkben, minden szinte kizárólag a hozzánk hasonló felhasználók véleménye által osztályozva. A szállások közül is hasonló kondíciók alapján válogathatunk, a rendszeren keresztül tudjuk ezeket foglalni is, de átböngészhetjük az árakat vagy a szállodák, vendégházak elhelyezkedését is a térképnézetet használva.

A Tripadvisor leginkább hasznos funkciója szerintem a már említett éttermek felkutatásában rejlik, ugyanis az adott étkezdéket az Euró szimbóluma alapján árkategorizálják is, és a különböző kategóriákba eső éttermeket rangsorolhatjuk is az oldalt használva. A másik fontos piros pont ezzel kapcsolatban, hogy az éttermekről nem csak véleményeket olvashatunk, de a vendégek által készített képeket is átböngészhetjük, ezáltal átfogó véleményt kapva mind az beltérről, mind az ételek kinézetéről és minőségéről (már persze akiknek ez fontos pontnak számít.)

2. Yelp

yelp.png

A Yelp a Tripadvisorhoz hasonló oldal, amely ugyanúgy a felhasználói véleményre támaszkodik, mint fent említett társa, és pont emiatt érdemes ezt is átböngészni, mivel elképzelhető, hogy itt ugyanarról az étteremről, bárról, egyéb éjszakai helyről teljesen más emberek hasonlóan fontos véleményeit olvashatjuk. A Yelp leginkább hosszabb tartózkodás esetén is igazán hasznos lehet, az éttermekkel kapcsolatos vélemények mellett ugyanis az oldal rendelkezik egy "home service" adatbázissal is, amely különböző ház körüli munkákra alkalmas "intézményekre" utal.

A legjobb dolog a Yelpben azonban az, hogy rákereshetünk az adott város és környéke vásárlási lehetőségeire, valamint szabadidős elfoglalásaira. Előbbi akkor lehet igazán fontos, ha kifejezetten vásárolni megy az ember (pl. Londonba vagy Milánóba), hisz ezzel megkereshetjük azokat a boltokat, amelyek gyakorlatilag ugyanazokat az árukat kínálják, mint belvárosi társaik, de az elhelyezkedésük miatt ezeket jóval olcsóbban árulják. Utóbbi lehetőség akkor lehet igazán jó, ha van egy kis szusszanásnyi szabadidőnk a nyaralás közben, és azt valamilyen helyi sajátossággal szeretnénk eltölteni, de kereshetünk egyébként különféle szépségszalonokat és állatokkal kapcsolatos szolgáltatásokat is.

3. Skyscanner

skyscanner.png

A Skyscannert úgy tudnám jellemezni, mint a Netpincért repülős utazásokra szakosodva: a kívánt indulási és érkezési pont között keres számunkra járatokat rengeteg légitársaság kínálatában és azok felsorolása után kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Ez akkor igazán hasznos, ha a repülőjegyek áraihoz igazodva próbálunk elutazni, nem pedig egy kifejezett dátumunk van a nyaralásra: a Skyscanner hónapokra lebontva minden napra megmutatja a legolcsóbb repülőjegyet az adott viszonylatra. A másik hasznosabb funkció, hogy kizárólag az indulásra szolgáló reptér megadásával rá tudunk arra is keresni, hogy a számunkra megfelelő repülőtérről hová és mikor indulnak a legolcsóbb közvetlen járatok, így találva magunknak esetleg valami kifejezetten jó ajánlatot.

A Skyscanner a közelmúltban bővítette a repertoárját és szállás, valamint autóbérlés szempontjából is hasonló paraméterek alapján tud számunkra keresni különböző szolgáltatások árai között, mindezt teljesen magyarul. 

(A témában hasonlóan jó a Momondo is.)

4. Budgetplaces

budgetplaces.png

A Budgetplaces a célállomásunk szálláslehetőségeinek feltárásában igazán hasznos, őszintén szólva foglalási szempontból nem tudom, mennyire megbízhatóak. Ennek ellenére olcsó szálláslehetőségek tekintetében igazán jó felhozatalt tudnak produkálni, viszont jó odafigyelni arra, hogy a legolcsóbb szobák szinte mindig hálótermes ágyat kínálnak, de ezt mindig feltüntetik az adott szoba tulajdonságaiban. Ha foglalni nem is biztos-, keresni kifejezetten jó a Budgetplacesen, az itt kiválasztott szállást aztán a szállás hivatalos oldalán is többnyire le tudjuk foglalni.

A legjobb funkció kétségkívül a térképnézet, amely ugyan hasonló a Booking.com által is kínáltnak, sokkal felhasználóbarátabb, mivel egyszerre láthatjuk a szálláslistát és a térképnézetet, így nem kell ugrálnunk a képernyők között, sokkal kényelmesebbé téve ezzel a keresést. (A bejegyzés megírása óta nem tudom előcsalogatni a térképnézetet, de elképzelhető hogy ez az én készülékem hibája.)

5. Numbeo - Cost of Living Comparison 

numbeo.png

A Numbeo.com igazából egy statisztikákkal foglalkozó oldal. Számunkra a legfontosabb a Cost of Living Comparison "szolgáltatása", melyben városok árait hasonlíthatunk össze különböző kategóriákban. Ez leginkább akkor hasznos, ha két vagy több célállomás között vacillálunk és a helyek árai a legfontosabbak számunkra. Egészen elképesztő adatsort kapunk, ha a Numbeo-n keresünk: éttermek, gyorséttermek, bárok árait is átböngészhetjük, továbbá megtalálhatjuk a taxik, a tömegközlekedési jegyek és a üzemanyag átlagos árát.

A leginkább fontos funkció a már említett összehasonlítás: az oldal százalékos arányban vezeti le az adott városok árait, így megkönnyítve számunkra a választást, nyilván a számunkra legfontosabb mutatók alapján. Továbbá, például Budapest árait is össze tudjuk hasonlítani a célvárosunk áraival, ezzel nagyjából képet kapva arról, hogy milyen mennyiségű költőpénzt vigyünk és milyen lehetőségekkel kell számolnunk.

( + 1. Nagyon tudom ajánlani - bár nem hiszem hogy reklámra szorul-, az Utazómajom Facebook oldalát, ahol szintén olcsó utazásokat tudtok találni.)

Ezek voltak tehát a számomra leghasznosabb oldalak, de ezeken felül adott területspecifikus oldalakat is érdemes felkeresni, mint például a város hivatalos "kártyája", amely közlekedési eszközök fedezetét, olcsó múzeumokat, éttermi kedvezményeket és egyéb lehetőségeket rejt magában, ezekről bővebben majd a későbbi cikkekben foglalkozom. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr1112258478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása