Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Gasztroportré: Mautner Zsófi

A leghíresebb gasztroblogger mára a hazai gasztronómia nagykövete lett

2017. április 06. - FilmBaráth

A hazai gasztroforradalom motorja, utazó nagykövete, aki gasztrobloggernek indult, mára azonban már intézmény lett, az összekötő kapocs a profi és az amatőr kulináris világ között. Azonban nem szállt a fejébe a dicsőség, ugyanaz a kedves hölgy maradt, aki volt, a stílusa sem változott, amiért anno olyan sokan - velem együtt természetesen - elkezdték olvasni a Chili és Vaníliát, amely teljesen új kategóriát jelentett az akkoriban még csak induló gasztroblogok között, tele volt ízzel, lenyűgöző ismeretanyaggall és a gasztronómia iránti végtelen szeretettel. Nem hétköznapi karriert futott be Mautner Zsófi néhány év alatt, de az út nem volt sem könnyű, sem egyenes.

mzs.jpg

2005. Brüsszel. Egy fiatal európai uniós köztisztivelőnő megírja első bejegyzését arra a gasztroblogra, amelyet infomatikus kollégái raktak össze neki. Nagy szenvedélye volt a gasztronómia, ezért teljes szívből írta a posztokat és a különleges recepteket az abszolút hobbinak szánt blogra. Ő lepődött meg a legjobban, amikor viharsebesen nőni kezdett az olvasótábor, a siker olyannyira elsöprő erejű volt, hogy pár év múlva meg kellett hoznia egy nem könnyű döntést, Brüsszelt és a biztos jövőt választja vagy hazajön és belevág egy teljesen bizonytalan új karrierbe a gasztronómia területén. Úgy volt vele, hogy mit veszíthet, hiszen 6 nyelven beszél, jó végezettsége van, ha nem fogadja be Kulinária, még mindig visszamehet diplomatának. Ésszel kezdett bele az új életbe, a Dining Guide főszerkesztője lett, de olyan gyorsan belekeveredett a hazai gasztrovilág történéseinek kellős közepébe, hogy hamarosan a saját ura lett, vagyis a sok éves kényelmes alkalmazotti lét után bele kellett tanulnia a vállalkozások kemény világába, de jól vette az akadályokat, mára már nincs kulináris projekt nélküle, úgy tudott az események középpontjában maradni, hogy egyáltalán nem nyomulós típus, ellenkezőleg, egy csendes, kedves, mosolygós hölgy, aki bárkivel és bárhol nagyon szívesen beszél nagy szerelméről, a gasztronómiáról.

A Chili@Vanília sok tízezres olvasóközönségére alapozva természetesen csak idő kérdése volt, mikor kerül a boltokba Mautner Zsófi első szakácskönyve, 2009-ben vehettem a kezembe a blogról elnevezett kiadványt, amelyet 2011-ben a Gyere velem főzni követett (mindkettő a könyvespolcom éke, már sok, de sajnos még közel sem elég receptet készítettem el belőlük). Majd egy különleges kulináris projekt következett, az Így főzünk mi, amelyben érdekes interjúk és persze mesés falatok keretében ismerkedhettünk meg más országok gasztronómiájával. Majd ismét új dologba kezdett Zsófi, a Főzőiskola alap, közép és felsőfokon nem a szokásos kulináris orgiát hozta, hanem pontosan arról szólt, ami a címe: megtanította a kezdő konyhatündéreket biztonsággal forgolódni a konyhában abszolút alapreceptekkel, de azért belecsempészve egy kis Zsófis rafinériát is. Majd egy angol nyelven írt szakácskönyvet adott ki a kezéből Budapest Bites néven, amelynek az volt a célja, hogy a külföldieket ismertesse meg a magyar ízekkel. Egy bookazine (könyv és magazin közötti átmenet) is született, Gasztrocsajok néven, ami nekem tetszett, remélem, lesz még folytatás.

mzs2.jpg

Mindeközben az Ízes életet vezette évekig a tévében, útjára indított több, mára már neves gasztrobloggert (Világevő, Főzelékes Feri stb.), megszámlálhatatlan rendezvény fűzödött a nevéhez, mindenhol ott volt, ahol történt valami gasztronómiai szempontból érdekes, fáradhtatatlanul járta az országot újabb ízek és vendéglátó helyek után kutatva. Mára már kicsit visszavett a tempóból, abbahagyta a tévézést, magához képest elég nagy a csend körülötte, de talán kell is ez a feltöltődés a sok éves őrület után, kíváncsian várom, hogyan folytatódik ez a magyar gasztronómiában példátlan karrier.

Kívülről nagyon egyszerűnek tűnt ez a sok kacskaringóval tarkított pálya, amelyet néhány év alatt Mautner Zsófi befutott, de rengeteg munka van mögötte, és valószínűleg nem tudta volna végigcsinálni, ha nem szereti szenvedélyesen a gasztronómiát. Szerencsés ember, hiszen a munkája a hobbija, ugyanakkor nagy árat fizet a szabadságáért, hiszen nem kitaposott úton halad, semmi garancia sincs rá, hogy a következő lépése sikeres lesz. Én nagyon kedvelem ezt a kedves hölgyet, akinek egyáltalán nem szállt a fejébe a dicsőség, példás alázattal végzi a munkáját, tisztában van a határaival, mindig elmondja, hogy ő nem profi séf, "csak" egy amatőr, aki teljes szívvel teszi a dolgát a hazai gasztroforradalomban, amelynek úgy lett meghatározó arca, hogy sohasem voltak ezirányú ambíciói. Diplomáciai pályáját csak papíron hagyta ott, mára már a hazai gasztronómia  nagykövete lett, amolyan Mautner Zsófi-módra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr8012398593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greenkeeper 2017.04.06. 20:40:46

Sajnos látszik rajta, hogy a kaja körül forog az élete.

2017.04.07. 11:04:27

@greenkeeper: Ez egy ritka undok és felesleges megjegyzés volt, de akkor a te szinteden. Rajtad, öcsi, az látszik, hogy az otthoni 7 évet levelezőn próbáltad abszolválni, de még igy sem sikerült.

A posztra térve, hajrá! Lovagolja meg a gasztro-hullámot minél tovább, és ameddig tart. Az külön tetszik benne, hogy nem akarja a szakértőt megjátszani, oly sok bloggertársa esik ebbe a hibába, pl. az a Zé-nek hivott gyerek. Igaz, "rajóngója" sem vagyok, a könyveit nem veszem meg, de azok is tuti megtalálják a maguk közönségét.

aleb19 2017.04.07. 18:24:29

a magyar grasztonomia tipzalas ...cseberbolvederbe ...lacibacsi legalabb dolgozott nehany evet szakacskent...ennek meg a szeme sem all jol...de tud irni es a ceu-s halozat tamogatja

Leone_510 2017.04.07. 21:28:22

aki nem tudja tanítja, aki tudja nem kérkedik vele én így vagyok ezzel a felkapott izével amit gasztrobloggerségnek hívnak, esetleg Bíró Lajos szakértelmét el tudom fogadni, sok év étteremvezetés után előröl kezdeni , ott lehet tudás, sajnos a hölgy esetében nem tudok másra gondolni mint olvasott és azt ültette át hazai környezetbe de valódi tudás nincs mögötte mert hol vannak a komoly szakmai évek..és érvek? és ki mer manapság őszintén írni?

2017.04.13. 11:50:19

Mautner szerintem nagyon jól menedzselte magát, ugyanis a főzéshez, konyhához nem ért, de ennek ellenére rengeteg céggel épített ki jól jövedelmező kapcsolatot. Ő ebben profi. Gasztronómiai tudása, meg ami az ételkészítést illeti... az nulla. Volt szerencsém külföldön egy rendezvényen látni mit művel magyar gasztronómia címszóval. Jó kapcsolatai vannak, mindenhova meghívatja magát, forgatja a nevét, habosítja az imidzsét, ennyi. Ő tényleg csak meglovagolja a gasztrohullámot, semmit se tett hozzá.
süti beállítások módosítása