Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Rich Harris: Grill & Tűz

Érdemes beszerezni ezt a könyvet a szezonra

2017. április 12. - FilmBaráth

rich_harris.jpg

Finoman szólva is szeszélyes még az április, de megállíthatatlanul közeledik a jó idő, lassan lehet elkezdeni tisztogatni a kerti grillsütőt, mert kezdődik a szezon. Családi, baráti összejövetelek megkoronázása lehet egy jól elkészített finomság, ezért érdemes rászánni az időt arra, hogy az alaprecepteken túl kipróbáljunk különlegesebb fogásokat is, ehhez jelent segítséget ez a jó kis könyv, amelyből alaposan továbbképezhetjük magunkat a műfajban. Rich Harris ételstylistként, gasztronómiai szakemberként és magánséfként tevékenykedik, de nem kell megijedni, nem a legflancosabb grillreceptjeit gyűjötte csokorba ebben a könyvben, hanem a legínycsiklandóbbakat, amelyekkel meglepően kevés melóval lehet nagyot villantani a vendégek előtt. Mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő finomságot a leírások között, mert igen széles skálán mozognak a receptúrák a klasszikus húsos változatokon át a vega ételeken át a desszertekig. És akkor a füstölt vodkáról még nem is beszéltem. Kell némi nyitottság a receptek kibpróbálásához, hiszen a többségük nem a műfaji klasszikusok közül kerül ki, de mit veszíthetünk azzal, ha eltérünk a megszokástól, és rádobunk a grillre pl. egy kis ananászt is kipróbálási célzattal?

A grillezés szabályait alapfokon elsajátítani nem egy nagy vasziszdasz, a receptek nagy része el is készíthető ebből a könyvből egy sima kerti grill birtokában is, azonban a szerző gondot fordít arra, hogy kicsit bővebben is megismertesse az olvasókkal a grillezés és a füstölés művészetét. Mindenki el tudja dönteni ezen ismeretek birtokában, hogy milyen szintű sütőt szerez be magának, de érdmes megfogadni Rich Harris praktikus tanácsait, mert már azzal sokat dobhatunk az étel minőségén, ha odafigyelünk arra, hogy milyen tüzelőeszközt használunk hozzá.

A rövid bevezető és technikai összefoglaló után már bele is vetjük magunkat a receptek kavalkádjába, amelyekből viharsebesen kiderül, hogy a grillezésben sokkal több van annál, hogy a szabadban süssünk néhány húsdarabot, amit bekentünk egy kevés páccal. Készíthetünk pl. rínyenc reggelit is a grillsütőnk segítségével, pl. megsütjhetjük rajta a kolbászt, vagy a palacsintához, amit egyébként szintén elkészíthetünk grillrácson (nekem eddig eszembe sem jutott ez a lehetőség, pedig elég régen grillpartizunk a családdal a kertben). Sőt, még Masala chai tea is készíthető (természetesen egy lábos közbeiktatásával) a grillrácson, és még mindig csak a reggelinél tartunk.

rich_harris2.jpgHa húsimádók vagyunk, akkor sem maradunk ötlet nélkül, a bárányon keresztül a csirkén át a malacpofáig rengeteg lehetőségünk van ízlelőbimbóink kényeztetésére. A receptek nagy része nem bonyolult, nyilván az étel elkészítése időigényes, hiszen a sütés órákig is eltarthat, de az előkészítésre megdöbbentően kevés idő ráfordításával is igazi ínyencfalatot alkothatunk. A tenger gyümölcsei sem maradnak ki a szórásból (pl. paella, ördöghal banánlevélben), de az igazi "aha" élmény akkor éri a gyanútlan olvasót, amikor elér a zöldségekig és a köretekig, mert pl. a fűszeres karfiolsteak annyira egyszerű, de nagyszerű ötlet, amitől tényleg padlót lehet fogni. Mártásokból is széles a választék, az egyszerű majonéztől az egzotikus chimchurri-ig. A füstölésre vonatkozó részek inkább haladóknak ajánlottak, azonban a koktélok ízgazdagsága még egy olyan antialkoholistát is le tudnak nyűgözni, mint én. De az igazi meglepetés a desszertek jelenléte a könyvben, elsőre, másodjára és sokadjára sem jutna eszünkbe az, hogy a grillsütőt is igénybe lehet venni olyan finomságok elkészítésének bizonyos fázisaihoz, mint pl. a pirított pillecukros fagylalt. A pizzavarációk már csak habot jelentenek a jelen esetben erősen füstölt tortán.

Jól strukturált szakácskönyvről van szó, sokféle téma köré csoportosulnak a receptek, amelyek között többségben vannak a kezdő grillezők által is elkészíthető finomságok, de az ínyencek sem panaszkodhatnak, a grillmániában szenvedők minden szintjén lévő olvasó elmerülhet kedvére az ételleírásokban. A fotók szépek, meghozzák a kedvet a receptek kipróbálásához, amelyek jól követhetően mutatják be az ételek elkészítésének minden lépését. Elsősoroban bátorságot lehet meríteni belőle ahhoz, hogy elszakadjunk a megszokásainktól, és bele merjünk vágni új receptúrákba, mindenképpen érdemes beszerezni ezt a könyvet a szezonra, biztosan akad belőle jó néhány, amit még idén ki akarunk majd próbálni belőle.

8/10

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7912412133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása