Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Lasagne, ahogy én készítem

Avagy: egyszer elrontottuk, de még jobb lett

2017. május 14. - dome613

lasagne.jpgMindenki ismeri a klasszikus "lázánnyét", de sajnos sokan előbb kapnak a Maggis, Knorros tasakok után, mint, hogy otthon nekiálljanak megfőzni, pedig igazán nem nehéz. Vehetünk hozzá lasagne lapot is (dobozos kiszerelésben bárhol kapható), de én lebbencs tésztával jobban szeretem. 

Ragu:

  • 1-1,5 kg darálthús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej v.hagyma
  • 1,5 l paradicsomszósz (nem sűrített!)
  • só, bors
  • olívaolaj
  • oregánó
  • bazsalikom

Besamel:

  • ½ liter tej
  • 3-4 ek. liszt
  • ~8 dkg vaj

Ezen kívül:

  • 50 dkg lebbencs tészta
  • sajt

lasagna18.jpgOlajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre dinsztelem, mikor már jó, mehet bele a szintén apróra vágott fokhagyma. Amint a fokhagyma belekerült vigyázzunk, nehogy elégjen, röviddel ezután ezért mehet bele a darálthús, amit fehéredésig pirítok. Ekkor teszek rá sót – borsot, egy pici vizet, majd fedő, és kb. 15-20 percig párolom. Ha kész, felengedem a paradicsomszósszal, jöhet bele a (lehetőleg friss) oregánó és bazsalikom, majd összefőzöm.

Egy másik edényben felmelegítem a vajat, beleteszem a lisztet, fehéredésig pirítom. Ha már kellemes színű/állagú, óvatosan, kis lángon, kézi habverővel belekeverem a tejet – csomómentesre, nem kell sűrűnek lennie. Egy kicsit megsózom.

Ha készen van a ragu is és a besamel is, keverjük össze őket. (Eredetileg nem kéne összekeverni, de szerintem így tök jó... ) Nyugodjunk meg, nem kell túlcifrázni, az olasz konyha lényege, hogy könnyen, gyorsan valami finom kerüljön az asztalra.

Ezután keresek egy közepes méretű tepsit, vékonyan beolajozom az alját, majd jöhet rá egy adag ragu (úgy kell elosztani, ahány szintet szeretnénk, 3 vagy 4), erre a főtlen lebbencstészta, majd megint ragu & tészta, majd megint. Ha szeretnénk befejezni a szintezést (vagy simán csak elfogyott a tepsi magassága), ragut tegyünk felülre (vigyázva, hogy ne lógjon ki a tészta, mert megég), és jó vastagon szórjuk be sajttal.

Kb. 180 °C-on, alufóliával letakarva 20 percet süssük, avagy ameddig a tészta meg nem puhul. A fóliát levéve süssük még 10 percet, hogy a sajt megbarnuljon, és jó étvágyat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr10012495217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.05.14. 07:53:11

ez egy jó recept, a bolti műanyag porok meg legyenek már betiltva vagy qrvara megadóztatva!!!!

csizkek 2017.05.15. 21:01:51

Tok jo a blogod. De ebben mi a lasagne? A paradicsomos husgombocot se hivod toltott kaposztanak "ahogy en csinalom":)

Stefan_Schneider 2017.05.15. 21:16:31

Én is pont így csinálom. Így nem lesz bebietel állaga

dome613 2017.05.15. 21:23:32

@csizkek: Köszönöm, bár nem személyes blog, többen is hozzá tesszük a tudásunkat. :)
Azért lett ez a címe, mert mindenkinek megvannak a saját kedvenc fűszerei, alapanyagai, és lehet, hogy valaki mondjuk teletolja majorannával és kakukkfűvel, és nála az a lasagne... Ízlés kérdése, bár nyilván ez a verzió közelít jobban az eredeti recepthez a majorannással ellentétben. : )

prim 2017.05.15. 21:50:12

25dkg liszből meg 3 kis tojásból, töredék árból elkészíthető a tészta. csak kell hozzá egy tésztanyújtó kis kütyü. Ja és állagban nagyságrendekkel jobb, mint a bolti tészta.

csizkek 2017.05.15. 23:05:03

@dome613: nem kotekedes, de nem a fuszerezes.. csak ha egy etelbol elveszed az azt meghatarozo karaktereket, jelen esetben a lasagne tesztat, a szarzeller es repa kombot es meg ossze is kevered a besamellel a "ragut" az mitol lasagne?:) en is csinalok ilyen olyan rakott tesztakat, vmi ragu mascarponeval keverve vagy rikottaval es osszesutve. De az csak egy rakott teszta:) a husgomboc se lesz toltott kaposzta:) ettol meg finom az igaz

dome613 2017.05.16. 07:16:32

@csizkek: Na látod, ezt mondom, én így készítem a lasagnet, számomra ez az. :)

bouquet 2017.05.16. 14:19:08

Igazából. legalábbis számomra úgy tűnik, az olasz konyha lényegéből semmit nem értettél meg. Ez egy paradicsomos lebbencs, ami egy szinten biztos élvezhető... Ma már mindenki főzőblogot ír, aki egy teát meg tud főzni.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.05.16. 14:49:26

@bouquet: Ma már mindenki hozzászólást ír, aki tud helyesen fogalmazni. Érdekes ember lehetsz, múltkor ezt kommentáltad valahová: "
bouquet 2017.05.03 09:24:03
Üdítő egy olyan blogot olvasni, ahol a kommentelők nem fikázzák agyon a művet." Akkor miről is van szó, kis barátom ? :O Várjuk amúgy a te recepted :)

bouquet 2017.05.16. 15:36:12

@FroG: Nem tudom ki vagy Te, de igazából nem is érdekel. Egyébként nem fikáztam a művet, hogy így sz@r, meg a többi. Nem írtam tudományos levezetést, hogy ez nem az idevaló ragu stb. meg a tészta ... Azt gondolom, hogy egy normális hangú véleményt fogalmaztam meg : "...paradicsomos lebbencs, ami egy szinten biztos élvezhető...". Nyilván van benne kritika, de aki közzétesz valamit, az ezt vállalja. Nincs azzal semmi baj, hogy valaki ilyeneket főz, lehetne benne vegeta is, meg mindenféle alapok... Ami engem kicsit zavar, az a feltétlen közlési kényszer. Miért kell az ilyet megosztani?
Te úgy gondolod, hogy csak az kritizálhat, aki jobbat tud? Lássuk be, ez nagy butaság. Egyébként azért nem írok blogot, mert 1. nincs hozzá kedvem 2. nem hiszem, hogy annyira jól főznék, amit feltétlenül meg kellene osztanom a nyilvánossággal. Lasagne-t egyébként szoktam csinálni, de semmi különös. Próbálom az olasz konyha - szerintem - lényege szerint csinálni. Azaz minőségi alapanyagok, tradíció, igényesség. Ezért nem baj, ha nem gyors és nem könnyű. Ez az étel nálam a tésztagyúrással, normális ragú megfőzésével több óra. De ha nincs rá időm, akkor csinálok szendvicset.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.05.16. 16:54:02

@bouquet: - Nem csak kritizáltál, hanem személyeskedtél is, ezzel a teafőzős hasonlattal. Hidd el, butaság úgy nyomni a személyeskedést, hogy azt sem tudod, kinek a posztja alatt beszélsz.

- A hangvételed szerintem inkább lekezelő volt, mint normális. A második hozzászólásoddal semmi bajom nincs, ha így írod le elsőre, akkor tudtunk volna belőle tanulni.

- A közléskényszerről: ez a baj a kommentelőkkel is. Egy hozzászólásnak, ami véleményt fogalmaz meg, szerintem pont annyi tartalmi követelménye van, mint egy cikknek, ami szól valamiről. Egyébként meg sajnos bele kell törődnie a szerzőnek abba, hogy egy ilyen témában nem tud jót alkotni az olvasóközösségnek. Ha egyszerű receptet ír valaki, akkor jönnek az erre érzékenyek, ha meg bonyolultabbat, akkor előállnak az egyszerűséget akaró emberek. Hidd el, ez marha nehéz.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.05.16. 16:59:13

@bouquet:
Még az előbbihez hozzátennék egy dolgot: a fenti cikk alapvetően nem a profiknak, vagy a profi módszerekkel dolgozó embereknek szól, olyan recepteket szerintem bárhol találsz fent a neten. Itt, ennek a blognak a gasztronómiai vonala az első lépéseket próbálja megadni a főzni vágyó embereket. Ez a fenti recept egy alap, amire lehet építeni.

Broad 2017.09.13. 15:44:09

@bouquet: még mindig jobb, mint amikor valaki a netről lopott fényképpel és lefordított recepttel próbálja nemlétező szakács művészetét eladni.

GGy 2017.11.13. 15:28:25

Lehet, hogy ez nem "igazi" lasagne, de nagyon-nagyon jó (és főleg egyszerű). Én hülye egyszer megcsináltam. azóta hetente legalább egyszer követeli a család :)))

Sirkka 2018.01.20. 10:23:06

, A ragubesamel összekeverést leszámítva én is így szeretem csinálni, nagyon jó kis hamis lasagne ez :)
süti beállítások módosítása