Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Tárkonyos sertésraguleves, burgonyagombóccal

2017. május 28. - dome613

4d33e79987f03e8b1c41a9fc2902765e.jpgNem váratott sokat magára az első leves-receptem, de nem tudtam hátrébb sorolni ezt a gyönyörűséget, mindenképpen meg kellett osztanom veletek az egyik kedvenc levesem készítési módját. Én tejszínnel és tejszín nélkül is pont ugyan annyira szeretem, de mindkét állapotában legalább olyan sűrűnek kell lennie, hogy megálljon benne a kanál... Persze csak viccelek, de mivel ragulevesről beszélünk, bőségesen kell tartalmaznia minden jót. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg s.comb felkockázva, de lehet akár csirke is, bár nyilván akkor már nem sertésragulevesnek fogják hívni... :) 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • 1 kisebb szál fehérrépa
  • 10 dkg borsó
  • 10 dkg gomba
  • 1/2 fej közepes méretű zeller
  • só, bors
  • tárkony (ha friss, vigyázzunk vele, mert nagyon karakteres!)
  • 1/4 citrom leve
  • 3 dl tejszín
  • 2 ek. kukoricakeményítő
  • 5-7 dkg vaj

A burgonyagombóchoz: 

  • 2 szem közepes méretű főznivaló burgonya
  • a burgonya tömegének ötöde (20%) mennyiségű liszt
  • 2 tojás sárgája
  • a burgonya tömege szerinti 5% sertészsír

 

A hagymát felaprítom, majd a vajon üvegesre pirítom. A szintén kockázott sertéscombot beleteszem, és szépen körbepirítom, aztán a brunoise-ra aprított zellert, sárga- és fehérrépát hozzáöntöm, és szintén beleteszem a felszeletelt gombát. Addig pirítom őket így egyben, míg kicsit elvesztik a zöldségek ropogósságukat, ezután pedig felöntöm vízzel addig, hogy jól ellepje. Megszórom tárkonnyal, ízesítem sóval és borssal, beleöntöm a borsót és hagyom főni kb. 20-30 percet. Ameddig a leves rotyog, elkészítem a burgonyagombócot.

imag0295.jpgFelteszem a krumplit sós vízben főni, kockázni érdemes, mert hamarabb kész. Ha már kellően puha, leszűrom, villával vagy krumplinyomóval széttöröm, és kihűtöm. Ha már nem meleg (langyos már belefér), lemérem, és hozzáöntöm a súlyának megfelelő 20% lisztet, 5% zsírt, pici sót és a két tojás sárgáját. Egyneművé gyúrom, esetünkben ugyan azt kell elérnünk, mint a kelt tésztánál: akkor jó a tészta, ha leszedi az edény faláról a maradék lisztet vagy krumplit. 

Ha elkészültünk a gombóctésztával, bökjünk ki egy husit, és ha kellően puha, beletesszük a levesbe a tejszínes keményítős habarást, jól kiforraljuk, és belefacsarjuk egy negyed citrom levét (nem kötelező, ízlés szerinti). Ha a habarás szépen elsimult, a gombócokból kis golyókat formázunk, és beledobáljuk őket a levesbe. Ha feljöttek a leves felszínére, elkészültünk, és már fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7912540081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása