Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Gratin

2017. szeptember 03. - dome613

potatoes-au-gratin-575x399.jpgLevesek, főételek és desszertek egyaránt felsorakoztak már a Heti recept berkein belül, köret eddig azonban egy sem. Bár a gratin nem pont kifejezetten köretként funkcionál csak, hiszen sokoldalúsága a készítőjében rejlik, alapjáraton a burgonya-tejszín-sajt édeshármasa adja meg az étel alapját, amely plusz feltétekkel már valódi főétellé avanzsálhat. Nevezzük ezután akár (na nem a klasszikus értelemben vett) rakott krumplinak, akár csőben sült burgonyának, főleg húsételekhez kiváló kísérő válhat belőle. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg burgonya (lehetőleg sütnivaló)
  • 2,5-3 dl tejszín
  • 20 dkg reszelt cheddar vagy parmezán sajt, vagy ezek keveréke
  • só, bors
  • vaj

A burgonyákat megpucoljuk, majd leszeleteljük. Ha jó a reszelőnk szeletelője, nyugodtan letolhatjuk azon, csak az ujjunkat le ne csapjuk a nagy lendületben; akik ügyesebben (és magabiztosabban) bánnak a késsel, nyugodtan szeletelhetik vékonyan késsel is. A chips vastagságának kb. 2-3x kell, hogy legyen egy szelet. Ezeket a felhasználásik vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. 

Egy jénait vagy kerámia tálat (a klasszikus recept szerint kör alapút) kivajazunk, és elkezdjük szépen csúsztatva, halpikkely szerűen egymásra tenni a burgonyakarikákat. Amint egy réteggel elkészültünk, meglocsoljuk tejszínnel, finoman sózzuk és borsozzuk, majd megszórjuk a sajt egy részével, amit be is fedünk a következő krumpli réteggel, és így tovább (ha autentikusak akarunk lenni, 4 szintet kell kialakítanunk). A tetejét tejszín és sajt zárja.

potato-gratin-79567-1.jpegElőmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 60 percig sütjük, ezalatt a sajt is szépen meg fog barnulni a tetején, a burgonya pedig csodásan omlós és krémes lesz. Valami hasonlót tapasztaltunk Széll Tamásnál, a Stand 25-ben az újragondolt rakott krumplival. Sütés után legalább 10 percig hagyjuk hűlni. 

Kiváló köret így magában akár egy sima bécsi szelethez, akár grillezett szárnyas- és sertéshúsokhoz egyaránt. Spenóttal, sonkával, plusz sajtokkal, zöldséggel lehet turbózni, de annak már csak a képzelet szab határt... :) Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr9512799026
süti beállítások módosítása