Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

5 tipp nizzai kiruccanáshoz

2017. szeptember 05. - dome613

img_20170824_205802.jpgTengerpartra, Európán belül eljutni ma már nem jelent különösebb anyagi megerőltetést, a francia Cote d'Azur fővárosába, Nizzába oda-vissza 110 Euróból, azaz 32.000 Ft-ból ki lehet hozni a repülőutat (per fő). Az utazás és szállás kérdése helyett inkább azzal foglalkozunk ezen poszt erejéig, milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk 5 napos tartózkodásunk alatt, amelyek a jövőbeni utazók előnyeire válhatnak. 

A tippek előtt fontos megjegyezni, hogy mindenképpen ajánljuk egy olyan ember felkeresését, aki tisztában van Nizza városával és környékével, ugyanis a hasonló nyaralóparadicsomokkal egyetemben a Riviéra egyik legnagyobb városa is tartogat néhány kifejezetten turistacsalogató, de nem túl jó minőségű termékeket. Ahogy mindenhol, úgy itt is jó ezeket elkerülni, nyilván mint bárhol máshol, úgy itt is többnyire a közvetlen belvárosban találhatóak ezek a "turistacsapdák". 

1. Használd a tömegközlekedést!

Nyüzsgő városról beszélünk, amiben kevésbé egyszerű autósként kiigazodni, pláne az érdekes gyalogos szokások miatt. Egy villamos- és buszjegy azonban csak 1,50 Euró, azaz 400 Ft, amivel időt, energiát és főleg pénzt spórolhatunk magunknak. Az eddigi egyetlen villamosvonal (már építik a másodikat) ráadásul úgy került kialakításra, hogy a belváros akár a vasútállomásról is megközelíthető. Egyébként pedig a reptérről is tanácsos busszal megközelíteni Nizzát, a két terminálnál is megálló 99-es busz ugyan 6 euróért vehető igénybe, de cserébe ezt a jegyet minden tömegközlekedési eszközön használhatjuk a jegyvásárlástól számított 1 óráig.

img_20170825_112158.jpg2. Fedezd fel a környező városokat!

Sok szép látnivaló van ugyan Nizzában, de a franciaság sokszor elveszik a nagyvárosban, a mindent ellepő turisták pedig nem feltétlenül jelentenek kellemes élményt, ha egy kis nyugalmat szeretnénk. Ha igazi életérzésre vágysz, 8 perces vonatúttal eljuthatsz például Villefranche-sur-Mer városába, aminek nem utolsó sorban szép, nyugodt (és homokos) tengerpartja is van, vagy akár Antibes-ba, ahol a környék legnagyobb kikötője is található. Monaco szintén vonattal, 3 Euróért, azaz kb. 900 Ft-ért elérhető, és 20 perc múlva a híres Forma 1-es pályán is sétálhatunk. Franciaország ezen részének egyébként is nagy előnye az, hogy egymáshoz nagyon közel találhatóak gyönyörű kisvárosok, ráadásul ezek tengerpartja (ahogy egyébként Nizzáé is) teljesen ingyenes.

3. Készítsd magadnak a reggelit!

A közhiedelemmel ellentétben a franciák reggelije nem tartalmaz túl bonyolult fogásokat, ebből adódóan a narancslé-kávé-croissant triumvirátusra viszonylag hamar rá lehet unni. Mi azt tanácsoljuk, hogy próbáljátok magatoknak elkészíteni a reggeliteket, ez egyrészt olcsóbb is, másrészt pedig változatosabb, ráadásul a híres francia pékségek kínálata is jobban kiélvezhető így. A boltok polcai egyébként is roskadoznak a kifejezetten minőségi sajtokból és sonkákból, így több napos ottlétnél is kifejezetten ügyesen variálhatjuk a reggeli ennivalót. 

img_20170826_103603.jpg4. Menj ki a piacra!

A Malaussena úton (a villamosvonal két oldala) teljes hosszában, minden reggel temérdek áru várja, hogy gazdára leljen a vásárlók között. Megszámlálhatatlan mennyiségű és típusú paradicsom, hagyma és burgonya található, de nem szenvedünk hiányt cukkini-, padlizsán-, cukkinivirág-, szilva-, barack-, körte-, vagy dinnyekínálatból sem. A bónusz pedig, hogy Place de la Gare du Sud-ön külön halpiac is található, ahol mindenféle érdekes halakkal és tengeri lényekkel találkozhatunk. A város főteréhez közel található egy kifejezetten turistáknak kitalált másik piac is, amely ugyan bővelkedik különböző érdekes termékekben (például fűszerekben, szuvenírekben), az előbb említett árusok sokkal autentikusabb, sőt, olcsóbb élményeket tartogatnak.

5. Légy nyitott a helyi specialitásokra!

Bár meglepően sok az olasz étterem, azért bele-belebotlani igazi francia és provance-i fogásokba. A socca tipikus nizzai étel, csicseriborsóból készült palacsinta, amit szétdarabolva lehet kapni. Hajaz az eredeti palacsintára, de a csicseriborsó érdekes felhangot szolgáltat neki. Szinte elengedhetetlen még, hogy valamilyen tengeri "szörnyeteget" ki ne próbáljunk, akár csak egy kis kagylót, vagy a bátrabbak akár tintahalat. Ezek egyébként a piacon is beszerezhetők, mi magunknak készítettük el a konyhakészen kapható lazacnyársat és petrezselymes-fokhagymás tintahalat is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7112800462
süti beállítások módosítása