Az indiai konyha tájaira ezen cikksorozat berkein belül még nem merészkedtem, de ennek most vége szakad. Bár nem Indiában tanultam, szerintem ezzel az étellel mindenki a maga asztalára varázsolhatja egy picit az országot. Tudni kell rólam, hogy a curry megszállottja vagyok, az egyik kedvenc fűszerem, ezáltal ez az egyik kedvenc ételem is. A lényeg, hogy nem kell félni tőle, nagyon (de tényleg nagyon) finom lesz, és még csak nem is nehéz. :)
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemellfilé
- 3 db banán
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 dl tejszín
- 4 tk curry
- pár csepp lime (vagy citrom) lé
- só, bors
- olaj
- 30 dkg rizs
- 8 dkg mazsola
- 4 dkg mandulapehely
A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Erre jön a csíkokra vágott csirkemell, amit jól lepirítunk, az a lényeg, hogy ne maradjon egy rózsaszín rész sem. Ha mindenhol átpirult, megszórjuk a curry-vel, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy elfője a saját levét (a csirke valószínűleg viszonylag sok vizet ki fog engedni magából). Amint a lé elfőtt, de a hús nem égett le, felöntjük a tejszínnel, lefedjük, és kb. 15-20 percet hagyjuk rotyogni.
Eközben a rizst feltesszük pirulni, és vele párhuzamosan dupla mennyiségű vizet forralunk. A rizst sózom, lepirítom, ha minden szem kifehéredett, felönthetjük a lobogó vízzel. Kb. fél óra alatt kész, a mazsolát a főzési idő felénél teszem bele, azaz amikor a víz nagy részét már beszívta. Ahogy lezártam alatta a tűzhelyet, beleszórom a mandulát, átkeverem, és hagyom fedő alatt pihenni.
Ennyi idő alatt, míg a rizs tevékeny részével végzünk, lejár a 15-20 perc és elvileg a tejszín behúz, de ha mégsem, némi keményítővel és még egy deci tejszínnel könnyen segíthetünk a helyzeten. Ha az állaga már szép krémes, facsarunk bele pár csepp lime levet, és rákóstolunk, majd utóízesítünk. Nem baj, ha a ragu egy picit sós, mert a banán jócskán el fogja venni az "élét".
Amint a ragu kész (tehát a csirke puha), fogom a banánokat, és felkarikázom őket, majd a raguhoz teszem, és óvatosan átkeverem - de vigyázok, mert a banán nagyon könnyen törik! Itt már nem kell főzni, le is zárhatjuk, a banán pedig hamar átmelegszik. (Megszórhatjuk egy pici frissen vágott korianderrel, de nem kötelező.) Ezután nem marad más, mint, hogy tálaljunk és befaljuk az egészet. :)
Jó étvágyat!