Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Curry-s banános csirkemell

Mazsolás, mandulás rizzsel

2017. október 01. - dome613

37b6afef6ef21c3c09b997bcc0f0afe9.jpgAz indiai konyha tájaira ezen cikksorozat berkein belül még nem merészkedtem, de ennek most vége szakad. Bár nem Indiában tanultam, szerintem ezzel az étellel mindenki a maga asztalára varázsolhatja egy picit az országot. Tudni kell rólam, hogy a curry megszállottja vagyok, az egyik kedvenc fűszerem, ezáltal ez az egyik kedvenc ételem is. A lényeg, hogy nem kell félni tőle, nagyon (de tényleg nagyon) finom lesz, és még csak nem is nehéz. :) 

 

 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemellfilé
  • 3 db banán
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 dl tejszín 
  • 4 tk curry
  • pár csepp lime (vagy citrom) lé
  • só, bors
  • olaj
  • 30 dkg rizs
  • 8 dkg mazsola
  • 4 dkg mandulapehely

A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Erre jön a csíkokra vágott csirkemell, amit jól lepirítunk, az a lényeg, hogy ne maradjon egy rózsaszín rész sem. Ha mindenhol átpirult, megszórjuk a curry-vel, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk, hogy elfője a saját levét (a csirke valószínűleg viszonylag sok vizet ki fog engedni magából). Amint a lé elfőtt, de a hús nem égett le, felöntjük a tejszínnel, lefedjük, és kb. 15-20 percet hagyjuk rotyogni.

curry-chicken-recipe.jpgEközben a rizst feltesszük pirulni, és vele párhuzamosan dupla mennyiségű vizet forralunk. A rizst sózom, lepirítom, ha minden szem kifehéredett, felönthetjük a lobogó vízzel. Kb. fél óra alatt kész, a mazsolát a főzési idő felénél teszem bele, azaz amikor a víz nagy részét már beszívta. Ahogy lezártam alatta a tűzhelyet, beleszórom a mandulát, átkeverem, és hagyom fedő alatt pihenni.  

Ennyi idő alatt, míg a rizs tevékeny részével végzünk, lejár a 15-20 perc és elvileg a tejszín behúz, de ha mégsem, némi keményítővel és még egy deci tejszínnel könnyen segíthetünk a helyzeten. Ha az állaga már szép krémes, facsarunk bele pár csepp lime levet, és rákóstolunk, majd utóízesítünk. Nem baj, ha a ragu egy picit sós, mert a banán jócskán el fogja venni az "élét". 

Amint a ragu kész (tehát a csirke puha), fogom a banánokat, és felkarikázom őket, majd a raguhoz teszem, és óvatosan átkeverem - de vigyázok, mert a banán nagyon könnyen törik! Itt már nem kell főzni, le is zárhatjuk, a banán pedig hamar átmelegszik. (Megszórhatjuk egy pici frissen vágott korianderrel, de nem kötelező.) Ezután nem marad más, mint, hogy tálaljunk és befaljuk az egészet. :)
Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr4412913025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korvett5 2017.10.03. 12:33:32

Kedvencem, gyakran készítem ananász kockákkal, kipróbálom a banánt is ! köszönet !

dome613 2017.10.03. 12:37:49

@Korvett5: nekem a másik kedvencem pedig az ananász, el is felejtettem beleírni :)

!!sic! 2017.10.04. 12:16:39

aha... "4 tk curry"
és milyen curry? csak, mert a curry az egy fűszerkeverék és kb. annyiféle van belőle, mint Indiában a háztartás. najó, annál biztos kevesebb, de még így sem egyértelmű.
süti beállítások módosítása