Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Amit eszel az a bőrödön is meglátszik!

2017. október 05. - Kvárta Zsuzsa

images_1.jpgEgyre többen lesznek valamire érzékenyek vagy allergiások a környezetemben. Glutén érzkenység, laktóz intolerancia, tejfehérje (kazein) allergia. Szoktak is kérdezni, hogy ez vagy az mitől és miért alakul ki. Kicsit körbejártam a témával kapcsolatban.

 Az első és legfontosabb dolog, amit megkérdeznék Tőled. Belegondoltál már abba vagy eszedbe jutott az a kifejezés, hogy élelmiszeripar? Az összetett szó második szavával van a probléma. Az élelmiszereinket, amelyeket megeszünk, mindet gyártják. Ízfokozók, tartósítószerek és E-betűs valamik, amelyek ki tudja micsodák. A legolcsóbb tartósítószerek a tejsavó, a tejpor. Az agyon finomított élelmiszerek, alapanyagok mind fehérek: fehér liszt és fehér cukor, ezekről már annyit olvashatsz máshol, amennyit bírsz.

A bőrünk pedig nemcsak a külső hatásoktól véd meg minket, hanem mint kiválasztószerv is működik. Ha túl sok transzzsírt, cukrot, tejet fogyasztasz egy idő után az a bőrödön is meg fog látszani. A zsírtól és a tejtől pattanásaid lehetnek, a cukortól pedig ráncos leszel – ez utóbbi a glikáció folyamata.

sugar-620_620x350_71476696322.jpgAz egyéb tartósítószerektől a pattanásokon túl egyéb nyavalyák is „boldogíthatnak”. Kiütések, allergiás reakciók, ekcéma és ezeknek az oki megszüntetése igencsak nagy fejtörést okozhatnak, mire sikerül. Ilyenkor és már az első tüneteknél, ami lehet akár súlyos hasmenés is, érdemes felkeresni a háziorvost, aki jó esetben vérvételre küld. Ez a leggyorsabb módja, hogy kiderítsd mi a probléma fő okozója. Természetesen, ha enyhék a tüneteid, akkor te is megfigyelheted, mely ételek után jelennek meg a pattanásaid, de ez egy hosszadalmas folyamat és nem is biztos, hogy rájössz pontosan.

A bőröd egyébként egy nagyon jó „jelzőberendezés” is, ha tápanyaghiányról van szó. Ha vízhiánytól szenved cserepes lesz az ajkad és szárazabb a bőröd, de a B12-vitamin hiányra is utalhat, ez azonban ritka. Ha viszket akkor cinkhiány is lehet a háttérben. Ha extrémen kezd száradni a bőröd, akár foltokban és viszketést tapasztalsz, kiütéseket veszel észre magadon és nem szűnnek a tüneteid pár nap alatt vagy súlyosbodnak, érdemes orvoshoz fordulnod.

Az ásványi anyagok nagyon sokat segíthetnek a bőröd a működésében is, például a kálcium és magnézium a bőrben lévő érhálózat összehúzódására és elernyedésére is hatással van. Így mindig gondolj arra, hogy amit megeszel azzal nemcsak a szervezeted támogatod, hanem a bőröd is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7012914003
süti beállítások módosítása