Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Fűszeres sütőtökkrémleves

2017. október 08. - dome613

chipotle-pumpkin-soup-horiz-a-1800.jpgSzezon van, méghozzá sütőtök, így kihagyhatatlan ziccer volt számomra és a Heti recept számára is ez a sokrétű alapanyag. Pürének, levesnek a legkézenfekvőbb, de akár rizottóba, vagy simán sütve/pirítva is nagyszerű (főleg, ha a természetes édességét ki tudjuk hangsúlyozni valami sóssal vagy csípőssel, ami más világba tereli az ételt). Ma egy finom, gazdagon fűszeres levest hoztam, remélem, mindenki örömére.

 

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 2 dl joghurt
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sárgarépa
  • 1 tk. fahéj
  • fél csokor korianderlevél (lehetőség szerint friss)
  • 1 kisebb chilipaprika
  • só, bors
  • olíva olaj
  • 7 dl zöldség alaplé (vagy víz)

A hagymát és fokhagymát egyaránt apróra vágom, és a vöröset elkezdem az olajon pirítani. Közben (figyelve a hagymára) felvágom a tököt nagyobb kockára, a répát pedig karikázom. Nem fontosak a formák, hiszen krémlevesben szerencsére nem látszanak ezek az amúgy feltűnő dolgok. Ahogy a hagyma szép üveges, rádobom a fokhagymát, épp csak, hogy átkeverem, és már jön is hozzá a répa. Ahogy egy picit összeesett, mehet hozzá a sütőtök, és lehetőség szerint felengedem zöldségalaplével - de tudom, hogy nem sok mindenki tart otthon talonban, így megteszi a sima víz is. 

thaipumpkinsoup.jpgSózom, borsozom, megszórom a fahéjjal, és attól függően vágom bele a chilit, hogy mennyire szereti a család. Lefedem, és minimum 30 percig főni hagyom, ez teljesen tök-függő, ellenőrizzük többször. Gyakorlatilag itt szétfőzhetjük, nem dől össze a világ, ha túlfőttek a zöldségek. Ekkor leveszem a tűzhelyről, és megszórom az apróra vágott korianderrel, elkeverem, majd üzembe helyezem a botmixert.

Vigyázva, és inkább a biztosra hajtva a joghurtot hőkiegyenlítéssel keverem hozzá (a joghurtot egy tálba kanalazom, merek rá a levesből, és habverővel simára keverem, egészen addig, míg meleg nem lesz, így nem csapódik ki a joghurt a forró közegben), és egyből a botmixerrel is nekiesek, így próbálva biztosítani azt, ha esetleg gyengébb minőségű lenne a joghurt és a hőkiegyenlítés sem segített rajta. Szép egyenletes krémesre turmixolom, valószínűleg elég sűrű lesz, de ha nem, némi keményítővel a dolog könnyen orvosolható. 

Visszatéve a tűzhelyre forrástól számított két percig hagyom, hadd rotyogjon, rákóstolok, utóízesítek, és már mehet is a tányérba. Extrának hántolt, pirított, sózott tökmagot ajánlok rá.
Jó étvágyat! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr8212932005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TOPGUN 2017.10.09. 16:16:00

A sütőtököt szeletelés után a sütőben 170 fokon cca. 45 percig sütöm, majd mikor kihült leszedem a héját vagy kikaparom.
süti beállítások módosítása