Szezon van, méghozzá sütőtök, így kihagyhatatlan ziccer volt számomra és a Heti recept számára is ez a sokrétű alapanyag. Pürének, levesnek a legkézenfekvőbb, de akár rizottóba, vagy simán sütve/pirítva is nagyszerű (főleg, ha a természetes édességét ki tudjuk hangsúlyozni valami sóssal vagy csípőssel, ami más világba tereli az ételt). Ma egy finom, gazdagon fűszeres levest hoztam, remélem, mindenki örömére.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 2 dl joghurt
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 1 tk. fahéj
- fél csokor korianderlevél (lehetőség szerint friss)
- 1 kisebb chilipaprika
- só, bors
- olíva olaj
- 7 dl zöldség alaplé (vagy víz)
A hagymát és fokhagymát egyaránt apróra vágom, és a vöröset elkezdem az olajon pirítani. Közben (figyelve a hagymára) felvágom a tököt nagyobb kockára, a répát pedig karikázom. Nem fontosak a formák, hiszen krémlevesben szerencsére nem látszanak ezek az amúgy feltűnő dolgok. Ahogy a hagyma szép üveges, rádobom a fokhagymát, épp csak, hogy átkeverem, és már jön is hozzá a répa. Ahogy egy picit összeesett, mehet hozzá a sütőtök, és lehetőség szerint felengedem zöldségalaplével - de tudom, hogy nem sok mindenki tart otthon talonban, így megteszi a sima víz is.
Sózom, borsozom, megszórom a fahéjjal, és attól függően vágom bele a chilit, hogy mennyire szereti a család. Lefedem, és minimum 30 percig főni hagyom, ez teljesen tök-függő, ellenőrizzük többször. Gyakorlatilag itt szétfőzhetjük, nem dől össze a világ, ha túlfőttek a zöldségek. Ekkor leveszem a tűzhelyről, és megszórom az apróra vágott korianderrel, elkeverem, majd üzembe helyezem a botmixert.
Vigyázva, és inkább a biztosra hajtva a joghurtot hőkiegyenlítéssel keverem hozzá (a joghurtot egy tálba kanalazom, merek rá a levesből, és habverővel simára keverem, egészen addig, míg meleg nem lesz, így nem csapódik ki a joghurt a forró közegben), és egyből a botmixerrel is nekiesek, így próbálva biztosítani azt, ha esetleg gyengébb minőségű lenne a joghurt és a hőkiegyenlítés sem segített rajta. Szép egyenletes krémesre turmixolom, valószínűleg elég sűrű lesz, de ha nem, némi keményítővel a dolog könnyen orvosolható.
Visszatéve a tűzhelyre forrástól számított két percig hagyom, hadd rotyogjon, rákóstolok, utóízesítek, és már mehet is a tányérba. Extrának hántolt, pirított, sózott tökmagot ajánlok rá.
Jó étvágyat! :)