Rohamléptekkel közeledik a karácsony, ideje előkeríteni a jól bevált recepteket, és begyűjteni az új ötleteket, amelyeket nem az ünnepen fogunk kipróbálni (hiszen minden családban megvannak a megszokott menük), viszont a hosszú téli estéken rengeteg időnk lesz tesztelni őket. Jól időzítve jelent meg Jamie Oliver új szakácskönyve, hiszen ezúttal nem a megszokott, gyorsan összedobható ételeket kapjuk tőle, hanem igazán exkluzív ételsort állíthatunk össze a bőségesen rendelkezésre álló leírásokból. Szép nagy féltégla lett belőle (400 oldal, és nem éppen kis méretben), kiváló karácsonyi ajándék Jamie-rajongóknak és minden konyhatündérnek, aki szeret kísérletezni. A kivitelezés és a tartalom is ünnepi, Jamie egész családja szerepel benne, a fotós jól elkapta a meghitt pillanatokat, nem tűnik művinek a fényképek hangulata, és persze a rajtuk látható ételek is rendkívül ínycsiklandozóak. Rengeteg recept található benne, van itt minden az előételen keresztül a húsokon át a vega és vegán fogásokon keresztül a desszertekig, amelyek természetesen elsősorban angol receptúra szerint készülnek, de azért a nemzetközi kitekintés sem hiányzik. Különleges angol fűszerek és hozzávalók is szükségesek az ételek elkészítéséhez, amelyeket azonban némi utánjárással nálunk is be lehet szerezni, de azok is találnak magunknak ötleteket ebben a gyönyörű kivitelű kiadványban, akik inkább a saját kamrájuk tartalmából válogatnának a finomságok elkészítésénél. A könyv hozza a szokásos Jamie Oliver színvonalat, szépek a fotók, jól követhetőek a leírások, laza a stílus, viszont a szerkesztés egy kicsit eklektikusra sikeredett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Nem mindennap fogjuk forgatni ezt a tekintélyes méretű kiadványt, de biztosan lesz olyan ünnapi alkalom, amikor elővesszük, és nekiduráljuk magunkat az amúgy meglepően egyszerűen elkészíthető ételek valamelyikének.
Slampos Joe szendvics pulykából. Mert nem csak klasszikusokban lehet gondolkodni, egy kis újítás nem árt meg senkinek, és persze a maradékokat is kreatívan fel lehet használni, ne menjen kárba az a sok finom étel. A carpaccio is készülhet almából, a karácsonyi kehelynél is csak az a lényeg, hogy legyen benne tradicionális angol karácsonyi puding, minden más kedv és ötlet kérdése. Hallgassunk Jamie-re, ne stresszeljük magunkat feleslegesen az ünnepen, alkossunk lazán mennyei finomságokat!
Meghatóan kezdődik a könyv, Jamie a dadájának ajánlja a kiadványt, majd rövid bevezető, néhány biztató és praktikus tanács után meg is indul a receptek áradata. Előételként akad itt rákkoktél, carpacciosaláta, és még több ötlet, de az én kedvencem a smörgásbord volt, annak ellenére, hogy a tenger gyümölcseit semmilyen formában nem eszem meg, de annyira hangulatos ez a rusztikus fa vágódeszkán tálalt falatkavalkád, hogy más alapanyokkal ugyan, de biztosan ki fogom próbálni. De nincs idő lazsálni, már érkeznek is az impozáns főételek, amelyek között olyan klasszikusokat találhatunk, mint a marhasült, a jerk sonka vagy a porchetta. A pulykának egy egész fejezetet szentelt Jamie, aki arra készül karácsonykor, hogy megsüti a madarat, minden segítséget megkap tőle hozzá. A sült csirke és a kacsasült nagyon alapreceptnek tűnik, de azért nem árt tisztában lennünk a műfaj csínjával-bínjával, mert ki szeretne pont karácsonykor felsülni a család előtt a főétellel, nem igaz? Az őzpecsenye igazi különlegesség, a húskenyeret pedig egyszer legalább muszáj elkészíteni az ünnepi asztalra. A halat nem eszem meg, ezért ezt a részt csak átlapoztam, de a halas curry, és a sült lazac en croute biztosan nagyon finom lehet. Habár nem vagyok sem vega, sem vegán, kellemesen elidőztem ezeknél a recepteknél, mert nagyon ínycsiklandozóak. A diós vagdalt nemcsak eszméletlenül jól néz ki, de nagyon izgalmas hozzávalókból áll, ahogyan a vegán m'hanncha (ez egy marokkói étel, a jelentése kígyó, réteslapot töltenek meg különféle csemegékkel, és kígyó alakúra tekergetik, majd jól megsütik, nyami). A ravioli cracker sem semmi, de a vol au vent is istenien néz ki, pedig "csak" egy gombás raguval töltött zsemleszerűség.
A burgonyából több különleges köret is készíthető, az én kedvencem a sült krumplipüré lett, a főzelékek közül a krémes spenót mindent vitt, ahogyan a természet ajándékai közül a clapshot (répapüré, narancsdzsem és rengeteg snidling). A húsmártások, szószok és körítések közül nehéz választani, a vörösáfonya szósz mellett én a falatok szalonkabátban fantázianevű finomságra tenném le a voksomat, amelyben rengeteg ötletes hozzávalót csomagolt baconkabátba a szerző. A maradékok felhasználására sem lehet panaszunk, a carbonara tortától kezdve a thai zöld curryn át a a canneloniig van minden, és még legjobb tésztareceptjét is megosztotta velünk Jamie. Desszert nélkül nincs karácsony, és eléggé el lettünk kényeztetve a műfajjal a könyvben. Az angol karácsonyi puding alap, de találkozhatunk retró krémdesszerttel, és egy kicsit felturbózott tiramiusúval is (nagy rajongója vagyok ennek a finomságnak, de ehhez a ricottás, mézes, klementines, sherry-s változathoz eddig még nem volt szerencsém, felkerült a konyhai bakancslistára). A muszáj kipróbálni kategóriába mindenképpen beletartozik a vajaskenyér-puding, az izlandi rizspuding és a granita (alma, menta, szárzeller és bodzavirág).
A csokoládés fatörzs és a Viktória - torta Jamie módra nagyon izgalmas ízekből áll, az ehető ajándékok közül a tejkaramella felturbózva whiskeyvel és klementinnel, a forró csokoládé és a limoncellóval készített citromkrém akármikor jöhet a karácsonyfa alá. Számomra érthetetlen, hogy miért a desszertek után következnek a saláták és a svédasztalra szánt finomságok, de a welsh raberit (ciabatta, ecetes gyöngyhagyma, apró uborka és chilidzsem) és a szamószivarok még ilyen száműzött helyen is fel tudják hívni magukra a figyelmet. Simán bele lehet veszni ebbe a vaskos szakácskönyvbe (én egy egész délutánt töltöttem Jamie finomságaival és fel sem tűnt az idő múlása), amelyben mindenki megtalálhatja azt a különleges receptet, amelyet az ünnepi asztalra szán. Vegák és húsimádók, csokoholisták, anglománok és a multikulti konyha szerelmesei mind megtalálják a számításukat ebben az exkluzív kiadványban, amelyben Jamie az elmúlt 17 év legjobb receptjeit gyűjtötte össze. Több évre szóló beruházás a meglehetősen borsos ár (7 500 Ft), mert a segítségével biztosan jó néhány karácsonyt sikerül majd feldobni jobbnál jobb ötletekkel.
8/10
A könyvet a Park Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.
A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!