Így év végén muszáj olyan ételeket készíteni, amik gyorsan megvannak és persze finomak is, mert időt kell hagyni a pihenésre is. A legegyszerűbb dolgunk a tésztaételekkel van, így én most egy ide passzoló recepttel készültem, ami készülhet akár egy lábasban is, ha egy kicsit ráérősebbek vagyunk. A spenótot lehet, hogy nem szokták sokan az aszalt paradicsommal összemixelni - itt az idő, hogy kipróbálják!
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkemell filé (vagy comb, kinek mi)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 20 dkg lehetőleg friss spenót; fagyasztottból is csak a leveles változat
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 3-4 dl tejszín
- só, bors
- olívaolaj
- 20 dkg száraztészta (penne, tagliatelle, pappardelle, fusilli, farfalle...)
Indításként tegyünk fel a tésztának vizet forrni. (Ha belefőznénk a raguba, arra később kitérek, olvassatok tovább.)
Apróra vágjuk a vöröshagymát és olívaolajon egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban addig pirítjuk, míg üveges nem lesz. Közben a megtisztított fokhagymagerezdeket felszeleteljük, és a már üveges hagymára dobjuk, majd lehúzzuk a tűzről (ugyanis a fokhagyma rendkívül gyorsan elég).
A csirkemellet vagy combot nagyobb csíkokra vágjuk, a hagymákra tesszük, majd a tűzhelyre visszatéve nagy lángon lepirítjuk. Amint a csirke lepirult, felöntjük a tejszínnel (attól függ, a csirke maga mennyi vizet engedett), és sózzuk-borsozzuk. A lecsöpögtetett aszalt paradicsomot ízlés szerint csíkozzuk vagy kockázzuk, és a többi alapanyaghoz adjuk, valamint, ha fagyasztott spenótunk van, azt is most adjuk hozzá. Összeforraljuk, és nagyjából 10 perc elteltével a csirkének már el is kell készülnie, így ellenőrizzük.
Ha a tésztát szeretnénk a raguba belefőzni, nem pedig külön, akkor most öntsük bele, illetve öntsünk hozzá még 2 dl tejszínt illetve 1 dl vizet, és hagyjuk erős lángon elfőni. Természetesen ha kevésnek ítéljük a folyadékot, pótoljuk.
Ha friss spenótot használunk, az csak így a legutolsó lépésként kerüljön bele az ételbe, hiszen nagyon gyorsan megfonnyad és elveszti "spenótosságát". Pár perc után már tálalhatjuk is, jó étvágyat! Persze ha egy kis sajttal kiegészítenénk, csak bátran... :)
A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!