Krémes nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Mivel úgyis mindenki bespájzolt mákból karácsonyra a bejglihez, jöjjön ezúttal egy olyan recept, amellyel el lehet használni a megmaradt készleteket. Nem egyperces darab, de rá lehet szánni némi időt a pacsmagolásra. A recept innen.
Hozzávalók:
Mákos réteghez:
– 25 dkg darált mák
– 2 tojás
– 15 dkg puha vaj
– 5 dkg cukor
– 2 dl tej
– 1 cs sütőpor
– 3 dkg liszt
Piskótához:
– 5 tojás
– 15 dkg cukor
– 15 dkg liszt
– 3 ek víz
Krémhez:
– 4 dl tej
– 4 ek liszt
– 15 dkg puha vaj
– 13 dkg porcukor
Tetejére:
– 1 nagyobb tortabevonó
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Először a mákos réteget készítjük el. Nemes egyszerűséggel minden hozzávalót összekeverünk egy nagyobb tálban, majd belesimítjuk a tepsibe. A piskótatésztával ugyanezt tesszük, azaz minden összetevőt elvegyítünk egy másik nagyobb lábosban (csak hogy legyen mit mosogatni), és ráöntjük a mákos rétegre. Betoljuk a sütőbe, kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Fogunk egy tálcát, sütőpapírt terítünk rá, és ráfordítjuk a megsült tésztát, ha kihűlt, óvatosan levesszük a tetejéről a sütőpapírt (azért nem melegen, hogy ne ragadjon rá a frissen sült piskóta).
Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. Egy kisebb lábosban sűrű krémet főzünk a tejből és a lisztből, kihűtjük. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral. Amikor a főzött krém kihűlt, hozzákeverjük a vajas elegyhez. A kész krémet a tésztára simítjuk.
Kitartás, mindjárt készen vagyunk! Már csak annyi a dolgunk, hogy vízgőz fölött megolvasztunk egy nagyobb tortabevonót, és egyenletesen rásimítjuk a krémre. Egy éjszakára mehet a süti a hűtőbe, másnapra marad a szeletelés és a habzsolás. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!
A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!