A sok-sok főétel után itt az ideje egy desszertet is gyártani: nem más lesz a mai alany, mint az egyik kedvenc süteményem, a kakaós kalács. Talán a sok vajtól, talán a sok kakaótól, talán a puha tésztától válik megunhatatlanná, nem tudom... Édesanyám sokadik receptje kerül fel a blogra, remélem, ez is legalább annyira a kedvencetekké válik, mint az előzőek (legalábbis remélem, hogy azzá váltak. :))
Hozzávalók (2 db kalács lesz belőle):
- 50 dkg liszt
- 25 g élesztő
- 3 dl tej
- 1 ek cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 4 ek. étolaj
- csipet só
A krém:
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg cukor
A tejet melegítsük meg, majd keverjük bele a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni, addig készítsük elő a szárazanyagokat, azaz a lisztet és a sót lazán keverjük össze, és készítsünk egy kis mélyedést a közepébe. Amint az élesztő szép habos, beleöntjük a lisztbe, és ha esetleg van maradék feloldatlan cukor az alján, húzzuk bele a tálba. Hozzámérjük az olajat, és a szétválasztott tojások sárgáját.
Gyengéd de határozott mozdulatokkal dolgozzuk össze, sima, csomómentes tésztára van szükségünk. Mint minden kelt-tészta esetében, ennél is érvényesül az a mondás, hogy akkor jó, ha már nem ragad, és leszedi a tál oldaláról a maradék lisztet és egyéb alapanyagokat. Letakarjuk, és meleg helyre tesszük, hadd keljen ki önmagából. :)
Amíg a tésztánk "alszik", vízgőz felett megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a cukrot, és habverővel eldolgozzuk. A cukor olvadását követően a kakaópor is belekerül, ismét elkeverjük, és kész is vagyunk, tegyük félre későbbi felhasználásra.
A tésztánk egy jó fél óra elteltével biztosan megkelt, egy gyúrólapon nyomkodjuk át kicsit, majd osszuk két részre (ez lesz a két kalácsunk alapja). Az 1-1 cipót 3-3 részre vágjuk, hiszen ebből lesznek majd a fonatok - egyszerre csak az egyik cipóval foglalkozzunk, különben keveredés lesz a vége. Tehát, adott 3 kis-cipó, amiket egyenként kinyújtunk (tipp: magasfalú tepsiben süssük, így nem tud oldalra "elfolyni". A sodrófát a tepsire illesztve le tudjuk mérni, mennyire lehet hosszú a kalács; mérjük rá a tésztára, innen fogjuk tudni a méretét.) a tepsi hosszúságának megfelelően. A kakaós krémet hat részre kell elosztanunk, próbáljuk meg szemmértékkel megoldani a dolgot. Nem kell sajnálni, bőven mehet bele kakaó (ha-ha). Ha mindenhova jutott, felcsavarjuk, a végét egy picit összedolgozzuk, és félretesszük, míg a másik kettőt is megcsináljuk hozzá.
Amint a három fonattal elkészültünk, elkezdhetjük ténylegesen összefonni őket: a három fonat végét összegyúrjuk, hogy ne jöjjön szét sem fonás, sem sütés közben; majd, ahogy az óvodában tanultunk, hármas fonással egyiket a másik után tesszük, míg a végére nem érünk. Ezt a végét is összenyomkodjuk, majd óvatosan, határozottan a sütőpapírral bélelt tepsi egyik oldalára tesszük (ha jól dolgoztunk, pont méret lesz).
A másik nagyobb cipóval is ugyan ezt ismételjük meg, egészen addig, míg be nem kerül a másik mellé a tepsibe. Ekkor egy egész felvert tojással megkenjük, és betesszük előmelegített, 180 °C-os sütőbe 25 percre sülni. 15 perc elteltével megforgatjuk, és cukros tejjel (1 dl tej, 1 ek. cukor) megkenegetjük, amitől még aranybarnább lesz, és kevésbé szárad ki.
Sütés után, rögtön a sütőből kikerülés után még egyszer megkenjük a cukros tejjel, amitől a tészta nem veszti el "szaftosságát". Tepsiben hagyjuk kihűlni, csak langyosan vegyük ki, és már szeletelhetjük is.
Jó étvágyat!
A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!