Egy görög nyaralás alkalmával ismerkedtem meg ezzel az érdekes "töltött padlizsán" adaptációval, és azóta is szívesen fogyasztom - meg persze készítem. A görög konyha jellegzetessége talán éppen a sok zöldséghasználat, illetve a zöldség és a húsfélék keverékének éppen eltalált aránya. Hagyományosan bárányból készítik, de én ezt leegyszerűsítettem sima darált sertéshúsra.
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 0,5 kg darált sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 l paradicsomszósz
- 1 dl száraz vörösbor
- 10 dkg sajt
- só, bors
- babérlevél, oregánó
- olívaolaj
Besamel:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 5 dl tej
- só, bors, szerecsendió
A padlizsánt egy gyors mosás után felkarikázzuk kb. 3-4 mm szélesen, a végeit kidobjuk, a karikákat pedig félretesszük. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olívaolajon üvegesre pirítjuk, és a végén az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk. Ekkor a darált hús is belekerül, jól átpirítjuk minden oldalát, majd sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval, és beledobunk 2-3 nagyobb babérlevelet is. Felöntjük a paradicsomszósszal és a vörösborral, majd egy jó negyed órán keresztül hagyjuk rotyogni.
Ez idő alatt pont el tudjuk készíteni a tetejére a besamelt, ami a következőképp áll össze: kis vajat olvasztunk, majd beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, és egészen addig keverjük, míg jól fel nem habzott, de még nem barnult meg. Ekkor szakaszosan felöntjük tejjel, minden adag után jól elkeverjük egy habverő segítségével, hogy csomómentes legyen. Közben sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval fűszerezzük. Ha kellően krémes az állaga és felforrt, félretesszük.
Egy magas falú tepsit kikenünk vajjal, és az első réteg padlizsánt szép sorban letesszük. Mire ide jutunk, a paradicsomos ragunk kb. kész is van, így az egész ragu mehet a padlizsánra. Simítsuk el, és tegyünk a tetejére egy újabb sor padlizsánt, lezárásképpen pedig rákanalazzuk a besamelt is, és ezt is elsimítjuk. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és először letakarva sütjük 180 °C-on 30 percet, majd a fólia levétele után újabb 10-15 percet, míg a sajt meg nem pirul.
Jó étvágyat!
A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat.