Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Konyhai kisokos 2. - Serpenyők, lábasok, fazekak

2017. március 08. - dome613

kisokos2.pngEbben a cikksorozatban igyekszünk bemutatni a mindenkori konyhai munka alapjait, technikáit, technológiát, eszközeit, amivel változatosabbá és könnyebbé tehetitek magatok számára a főzést, vagy elsajátíthattok olyanokat, amelyeket eddig még nem alkalmaztatok.

Konyhai eszköztárunkból kihagyhatatlanok az olyan serpenyők, lábasok és fazekak, amelyek a lehető legjobban megkönnyítik munkánkat a főzés során. Biztosan mindenkinek van egy-egy kedvence, amiben kis túlzással minden elkészíthető, és a legtöbbet van forgalomban, azonban olyannak is kell lennie, amit nem kedvel annyira, és csak ritkán használja. 

Vegyük először a serpenyőket, mint a legfőbb konyhai bajtársunkat. Mitől is lesz jó egy serpenyő? Erről megoszlanak a vélemények, van, aki a teflon-bevonatra esküszik, másoknál a rozsdamentes acél a favorit, vagy épp az öntöttvas. A serpenyők esetében mindig az a lényeg, hogy igyekezzünk olyat választani, amelyiknek az aljában van még pár plusz réteg, hiszen ezen múlik, mennyire jó hővezető maga a serpenyő - ha nem megfelelő a hővezetés, a hús egyik fele jobban sül, mint a másik, és ez nem kevés kellemetlenséggel jár. Fontos tehát, hogy úgymond „legyen benne anyag”, minél vastagabb a réteg, annál jobb lesz nekünk, ezt, ha szabad szemmel nem is látjuk, ha megemeljük, rögtön érezzük a súlyán.

indukcios-rez-serpenyo.jpgSajnos egy jó serpenyő drága mulatság, így anyagi szempontokat is figyelembe kell vennünk a választás során, nem csak kényelmi-, vagy minőségi nézőpont alapján hozunk döntést. Ki kell hoznunk a legtöbbet abból, amit szeretnénk, így az sem árt, ha ismerjük pl. az otthoni eszközeinket. Ha leginkább fém kanállal, csipesszel, vagy húsvillával szeretünk dolgozni, semmiképp ne válasszunk teflon bevonatú serpenyőt, mert garantáltan szétkarcoljuk, így pedig már nem lesz értelme a tapadásmentes bevonatnak; ugyanakkor, ha inkább műanyag eszközeink vannak, szeretünk spatulával dolgozni, vagy a csipeszünknek szilikon borítása van, a teflon felületű serpenyők az egyik legmegbízhatóbb társaink lesznek a konyhában, amiket a legkönnyebb tisztán tartani. Az alumínium serpenyőt nem ajánlom, mert bár olcsó, nagyon könnyen oxidálódik, és ragyogó tisztán tartani nagyon nehéz. Az öntött vas serpenyők régen jobban divatban voltak, mint ma, talán ezt a „lemaradást” a hővezetésüknek köszönhetik: mivel egy nagy vas felület az egész, nagyon lassan melegszik fel, és nagyon lassan hűl ki. Manapság nincs rá elegendő időnk, hogy várjunk, amíg a serpenyő felmelegszik, ugyanakkor muszáj szót ejteni arról a nem elhanyagolható tényről, hogy egy gyakorlatilag örök életű serpenyőként szolgál, és ha egyszer bemelegszik, öröm vele dolgozni. Minden konyhatündér álma, hogy réz serpenyőben főzzön-süssön, mint a nagyok, azonban erről az ára miatt nagyon sokáig csak merész álmokat szövögethetünk – 50-60.000 Ft alatt még csak meg sem mutatják a kínálatot, egy minőségi darab pedig hamar kerülhet több, mint 100.000 Ft-ba.

Ha nagyjából eldöntöttük, melyik típusú serpenyőt választanánk, mindenképpen emeljük meg, és tartsuk néhány percig a kezünkben, hogy képet kapjunk róla, milyen is lesz majd vele dolgozni. Talán a legfontosabb dolog a nyél kialakítása, személy szerint rettenetesen utálom, amikor egy amúgy nehéz serpenyőnek nagyon lapos nyele van, mert beleáll az ember tenyerébe forgatás közben. Lehet valaminek lapos nyele, de próbáljuk ki, hogy kezünkre áll-e, mert, ha nem kényelmes, nem fogunk szeretni vele dolgozni sem. Ha már itt tartunk, az is jól jöhet, ha nem műanyag, hanem fém nyéllel rendelkezik, mert így be tudjuk tenni egyből a sütőbe, ami sokszor nagyon jól jöhet (ugyan erre a célra pedig kitalálták már a levehető nyelű serpenyőket is). Fedővel nem nagyon kell számolnunk, hiszen a serpenyők alapból pirításra, roston sütésre használatosak, fedő pedig ezekhez nem kell.

indukcios_tuzhely_labas.jpgEgy jó lábas és fazék (különbség: a lábas inkább széles, és kisebb oldalfala van, a fazéknak pedig kisebb az alapterülete, viszont magas) legalább annyira fontos, mint a jó serpenyő, bár ezekből hamarabb tudunk választani, viszonylag egyszerűbb eszközökről lévén szó. Itt már nem kell annyira a bevonattal törődni, nem olyan fontos a hőeloszlás sem, sokkal inkább jelentős a méret. Egy átlag konyhában 3 féle fazekat, és 2 féle lábas találhatunk (szerintem): egy leveses fazék (5 l körül), egy közepes méretű fazék (3 l) és egy kis méretű fazék (1 l); valamint egy nagyobb alapterületű lábas (~25 cm), és egy kisebb lábas (15-17 cm), ezekre már mindenképp érdemes fedőt is választani, hiszen ezekben készülnek a párolandó ételek. Ezeknél, ha lehet, olyat keressünk, aminek a füle nem műanyag, hiszen (amennyiben nem indukciós lapot használunk) könnyen megpörkölhetjük a műanyag borítást, és rettenetesen büdös lesz tőle az egész helyiségben. Ha indukciós lapunk van, akkor viszont mindenképpen figyeljünk rá, hogy nem tudunk akármilyen edényt használni rajta, csak mágneseset!

Ezek természetesen csak az alapverziók voltak, mindegyik eszközből találhatunk más- és más fajtát, az már csak a személyes ízlésünkön és elképzelésünkön múlik, mire akarjuk használni - ma már mindenre találunk külön kifejlesztett típust.

 

Az első rész itt olvasható: Kések, deszkák

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr8312302715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fischerkalman@t-online.hu 2017.03.09. 04:03:27

Szia! Szerintem egy leveses lábas minimum 10l kell hogy legyen. Próbálj meg egy jó húslevest főzni egy kisebben

enismegjottem 2017.03.09. 08:21:46

fischerkalman@t-online.hu, a levest fazékban főzik.. A méretet illetően igazad van.

Jutiput 2017.03.09. 09:42:23

Az indukciós főzőlaphoz lehet kapni ún. adaptert, és avval minden edény használható ,ami nem mágneses. Nekem is van és ki tudom használni a régebbi alu edényeimet is.

Mad Mind 2017.03.09. 15:51:49

@Jutiput:
Az egyetlen hátránya, hogy pont az indukció előnyét veszíted el vele a gyors melegedést és az azonnali hőmérséklet szabályozást.

Jazo 2017.03.10. 20:13:15

Serpenyőből két féle van szerintem. Az egyiket nem mozgatja az ember, jellemzően nagyok és nyugodtan lehet vastag, szendvics alja, vagy mondjuk öntöttvas. A másik viszont az amit mozgatni "kell" néha és számít hogy emiatt könnyű legyen. Ezeknél a szendvicsalj épp ezért kizárt, viszont túl vékony sem lehet, mert azok hajlamosak hő hatására felpúposodni. Egy ilyen vékonyabb, könnyebb serpenyőt nehéz találni, ami egyenes marad. Vannak amik deformációt megakadályozó formában készülnek, de sajnos nem mind válik be, és sok olyan van, amire ezeket csak ráfestik, szóval totál átverés.

Indukciós tűzhelynél én a vastagabb aljú edényeket preferálom, mert kis fokozaton elég hülyén működnek ezek a tűzhelyek, amire érdekes módon nem szoktak kitérni a tesztek sem. Lehet hogy vannak jobb indukciós tűzhelyek is, de amikkel én találkoztam az 6 os fokozat felett állandóan melegített, de alatta már úgy csökkentette a teljesítményt, hogy be-ki kapcsolt, vagyis ugyanolyan erősen mint mint a 6-os fokozat de rövid időre. Nagyjából olyan, mintha gáztűzhelynél 1-2 másodpercre full lángot használnál, majd elzárnád teljesen pár másodpercre és ezt ismételnéd. Ez nem minden ételnék ideális. Pl. indukciós tűzhelyen sokkal nehezebb rántottát készíteni, mert nagyon oda kell figyelni rá, hogy oda ne égjen, vagy ki ne száradjon. Na ezt a rossz tulajdonságot lehet némileg tompítani egy vastagabb nagyobb hőtehetetlenséggel rendelkező edénnyel, mert kisimítja némileg ezeket a hőhullámokat.

Majda 2017.03.16. 12:46:06

Hm, ez lehet, hogy majdnem kötözködés (bocs), de az indukciós tűzhelyeken nem "mágneses", hanem "mágnesezhető" anyagú, fémből készült edényeket lehet használni. Alapból nem mágnesesek, pl mosogatás közben nem rántják magukhoz a fémkanalakat :).
Mágnesezhető anyagban tud örvényáram keletkezni, ami melegíti az anyagot maga körül, így az indukciós főzőlap bekapcsolásakor a rátett edény anyaga lesz meleg (és visszamelegíti a főzőlapot).

Amúgy egészen tetszik a sorozat a konyhai eszközökről, köszönöm, hogy dolgozol vele.

dome613 2017.03.17. 22:16:32

@Majda: Köszönöm a javítást, jogos és logikus is, én valamiért leegyszerűsítettem a "mágnesezhető" szót :D
Örülök, hogy tetszik, ez volt a cél :)

tizedes1 2017.03.22. 13:11:30

Van olyan konyhai kisokos cikk, ami en nincs helyesírási hiba?

tizedes1 2017.03.22. 13:13:51

@tizedes1: amiben. De ugye ez elgèpelès. Az öntött vas serpenyő, a karban is tartani,valamint az ugyan erre ès társai viszont nem.

tizedes1 2017.03.22. 13:16:37

@Jazo: aki bármilyen tűz felett kèpes odaègetni egy rántottát, arròl a szemèlyről inkább nem mondok semmit sem.....

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.03.22. 16:04:45

@tizedes1: ha van, az sem neked köszönhető :)

Jazo 2017.03.22. 20:04:30

@tizedes1: Nem vagyok szakács de annyit én is tudok, hogy okkal nem csak egy fokozat van a tűzhelyeken, sütőkben, akár gáz, akár hagyományos villany, vagy épp indukciós, sőt kemencében, grillen és szabad tűzön is fontos, hogy mennyire ég intenzíven a tűz. Rossz hőfokon készítve nem fog súgy sikerülni, vagy teljesen ehetetlen lesz egy étel, akármilyen díjnyertes szakács is áll mellette. Az indukciós tűzhely kis fokozaton úgy működik, mint a régi ON/OFF klímák. Nincs hőfok szabályzás. Kvázi vagy nem megy, vagy teljes erővel megy, és ezt a két állapotot váltogatja pár másodpercenként. Tésztafőzésnél ez nem számít, de sok étel esetén máshogy kell hozzáállni, mert könnyen elronthatja az ételt.

Meg lehet csinálni rajta a rántottát, de máshogy, ahogy szokta az ember egy gáztűzhelynél, ahol egyszerűen leveszem takarékra és időnként átkavarom.
süti beállítások módosítása