Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Ajánló: Cafe Frei

2017. március 27. - dome613

cafefrei_logo-2014.pngA 2007 óta működő, franchise rendszer keretein belül létrejött Cafe Frei szinte az egész országot behálózza, hiszen több, mint 30 egységet üzemeltetnek országhatáron belül. Ha valaki szereti a jó kávét, és kóstolta már a Frei kávézók (egyébként folyamatosan változó) repertoárját, biztosan visszatér.

A franchise rendszer lényege, hogy annak ellenére, hány különálló egységgel rendelkezik, mindegyikben pontosan ugyan azt kapja a vendég (mint egy gyorsétterem esetében, hiába kóstoljuk meg Debrecenben és Sopronban a sajtburgert, pont ugyan azt a minőséget kapjuk). Ehhez persze nyilván elengedhetetlen a személyzet, de a baristákból álló gárda nem véletlen. A titok nyitja valahol ott kezdődik, hogy van egy nagy, központi üzem, amely nem csak csomagolja, de pörköli is a 26 különböző kávéültetvényről, a világ minden pontjáról beérkező kávészemeket, kívánság szerint. Kétségtelenül ez a fő nyitja annak, hogy ugyanazon magas minőségben tudják előállítani a különböző üzletekben a kávét.

Természetesen a gyakorlatilag manufakturálisan elkészített őrleményeknek és italoknak elkérik az árát, de úgy vélem, a minőségért mindig, mindenkor fizetnünk kell – ez esetben pedig nyilván nem arról van szó, hogy egy kávé 1000 Ft-nál kezdődik, de ha valódi különlegességet választunk, hamar 500-700 Ft körül találjuk magunkat. A havonta változó kávélap a legtöbbet „próbált” törzsvendég számára is tartogat mindig újdonságot.

1390577963-5390.jpgFrei Tamás nem véletlenül vágott ebbe bele 10 évvel ezelőtt, a világ legtöbb (ha nem az összes) országában járt már, és értelemszerűen a jelentős kávéültetvényeket sem hagyta parlagon. Minden a kávéból gyökerezik, ahogy az előbb is említettem, és ezt Frei Tamás nagyszerűen állította össze és gyúrta össze egy izgalmas kínálattá, Langár Tamás élelmiszeripari vállalkozó pedig üzleti oldalról is tökéletesítette a sikerre ítélt vállalkozást. Kettejük remek munkájának eredménye, hogy ma körül-belül 70 féle kávét kóstolhatunk a Cafe Frei üzletláncban.

A nagy választék azonban még jobban bővül, mert bár időszakosan ugyan, de a havonta változó kávélapon a „standard” italok mellett mindig adnak egy ajánlást (A hónap kávéja) , és a témájára / országára / területére jellemző egyéb fogyasztani való is megtalálható, történettel, leírással kiegészítve. A dolog szépsége, hogy minden kávét akár pörkölt, szemes verzióban, akár őrölt formában meg lehet náluk vásárolni – így otthon is kísérletezhetünk a kedvencünkkel.

Süteményeket is árusítanak, de töredelmesen bevallom, ezekből még nem fogyasztottam, így azon kívül, hogy elég nagy a választék, nem is folynék bele jobban. Szerencsére a havi kávélapok mellett még maradt idő újat húzni: nyaranta fagyizók vannak a kávézó mellett, és csakúgy, mint a kávék esetében, itt is első sorban különlegességekre kell gondolni: libanoni kardamomos meggy, japán yuzu feketeribizlivel, vagy algériai narancs-karamella, és ez csak három kiemelt a tucatból. Árukban nem különösebben térnek el a sima fagyitól, de ízben legalább olyan különlegesek, mint a kávék.

cafe_frei_debrecen_3.jpgA virágzó üzletet mi sem jellemzi jobban, hogy Magyarországgal együtt jelenleg 5 országban találhatók üzletek: Ausztriában (Bécs), Franciaországban (Nizza), az Egyesült Arab Emírségekben (Dubai), Nagy-Britanniában (London, Dublin), és Romániában (Marosvásárhely, Csíkszereda és Nagyvárad), és ha ez még nem lenne "elég", idén Szaúd-Arábiában is nyitnak egy újabbat. További érdekesség és öröm, hogy a berendezés, és belső hangulat szintén ugyan azt a stílust képviseli, bármely országban is térünk be a Frei-be.

Lényeg a lényeg, ha szeretjük a kávé-élményt, mindenképpen térjünk be és próbáljuk ki a Cafe Frei által kínált különleges ízvilágot, garantáltan találunk közte minimum egy kedvencet. Személy szerint a jávai jeges narancs-mokkát, és a kiotói szilvás krémkávét ajánlom, de szerintem hibázni mással sem lehet; próba szerencse! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6212340809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

In Motion 2017.03.30. 10:56:34

Egy friss és megfelelőre pörkölt kávénak mesterséges aromák nélkül is van íze (csokoládétól a magvakon át a gyümölcsökig rengeteg). Az amit a Frei csinál, hogy beleforgatja a kávéját mindenféle aromába, igazából nem más mint átverés. Ezt az átverést pedig az hívta életre, hogy nálunk nincs kávékultúra és az emberek Starbucksokban meg Costa Caffékban keresik a minőségi kávét. Ezeknek szerintem jó konkurenciája a Frei. De pl. egy Tamp&Pull-ba térj be egyszer és érezni fogod, hogy az már egészen más dimenzió.
Én minden kávézót sima eszpresszóva tesztelek. A Freié ugyanaz a kiszellőzött semmilyenizű egyenkávé volt mint amit bárhol megkapok.

GBL 2017.03.30. 12:10:41

Van akinek vékony a buksza, így aztán a Kafé Feri a szegény ember Starbuxa.
Közepes minőség, hosszú italok, hosszú ücsörgés. Ne menj be eszpresszóért.

Katoci 2017.04.02. 00:10:56

A post végéről lemaradt a "Fizetett hirdetésünket olvashatták" megjegyzés. Ha valaki ivott már jó kávét, és ivott a Freiben is egyet, soha többet nem megy vissza ízesített műanyagot inni. Van rá igény és ki is szolgálják, ami rendben van, de nem EZ a minőség. Androidos telefonra elérhető egy alkalmazás, ami a főváros kiváló minőségű kávét felszolgáló helyeit foglalja össze (fővároson kívül szűkebb a kör, de aki keres talál) play.google.com/store/apps/details?id=hu.lilarepa.purplecoffee.budapest&hl=hu .
Itt nem lesz mogyorós vagy dohányos csoda, de lesz olyan kávé, hogy rá sem nézel az ízesített szutyokra többet.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.04.02. 00:20:43

@Katoci: csak akkor lehet valamiről jó véleményünk, ha fizetnek érte, ugye? :( nagy zűr lehet a fejedben

Katoci 2017.04.02. 00:33:52

Nem kell rögtön személyeskedni, nem vezet sehova. Lehet, hogy simán tájékozatlanság van a háttérben. De hát aki ír, arról feltételzi az ember, hogy előtte tájékozódik. Lehet, hogy tévedtem, és hibás volt a kiinduló pontom.

dome613 2017.04.02. 06:15:17

@Katoci: Tájekozódtam én, annak az eredménye van a posztban. Azt a részét gondolom megérted, hogy véleményt nyilvánítani csak arról tudok, amit ismerek, és egyelőre én ezt ismerem. Ha lesz lehetőségem nem műanyag kávét inni, írni fogok arról is.
(Én örülnék a legjobban, ha fizetnének érte.)
süti beállítások módosítása