A 2007 óta működő, franchise rendszer keretein belül létrejött Cafe Frei szinte az egész országot behálózza, hiszen több, mint 30 egységet üzemeltetnek országhatáron belül. Ha valaki szereti a jó kávét, és kóstolta már a Frei kávézók (egyébként folyamatosan változó) repertoárját, biztosan visszatér.
A franchise rendszer lényege, hogy annak ellenére, hány különálló egységgel rendelkezik, mindegyikben pontosan ugyan azt kapja a vendég (mint egy gyorsétterem esetében, hiába kóstoljuk meg Debrecenben és Sopronban a sajtburgert, pont ugyan azt a minőséget kapjuk). Ehhez persze nyilván elengedhetetlen a személyzet, de a baristákból álló gárda nem véletlen. A titok nyitja valahol ott kezdődik, hogy van egy nagy, központi üzem, amely nem csak csomagolja, de pörköli is a 26 különböző kávéültetvényről, a világ minden pontjáról beérkező kávészemeket, kívánság szerint. Kétségtelenül ez a fő nyitja annak, hogy ugyanazon magas minőségben tudják előállítani a különböző üzletekben a kávét.
Természetesen a gyakorlatilag manufakturálisan elkészített őrleményeknek és italoknak elkérik az árát, de úgy vélem, a minőségért mindig, mindenkor fizetnünk kell – ez esetben pedig nyilván nem arról van szó, hogy egy kávé 1000 Ft-nál kezdődik, de ha valódi különlegességet választunk, hamar 500-700 Ft körül találjuk magunkat. A havonta változó kávélap a legtöbbet „próbált” törzsvendég számára is tartogat mindig újdonságot.
Frei Tamás nem véletlenül vágott ebbe bele 10 évvel ezelőtt, a világ legtöbb (ha nem az összes) országában járt már, és értelemszerűen a jelentős kávéültetvényeket sem hagyta parlagon. Minden a kávéból gyökerezik, ahogy az előbb is említettem, és ezt Frei Tamás nagyszerűen állította össze és gyúrta össze egy izgalmas kínálattá, Langár Tamás élelmiszeripari vállalkozó pedig üzleti oldalról is tökéletesítette a sikerre ítélt vállalkozást. Kettejük remek munkájának eredménye, hogy ma körül-belül 70 féle kávét kóstolhatunk a Cafe Frei üzletláncban.
A nagy választék azonban még jobban bővül, mert bár időszakosan ugyan, de a havonta változó kávélapon a „standard” italok mellett mindig adnak egy ajánlást (A hónap kávéja) , és a témájára / országára / területére jellemző egyéb fogyasztani való is megtalálható, történettel, leírással kiegészítve. A dolog szépsége, hogy minden kávét akár pörkölt, szemes verzióban, akár őrölt formában meg lehet náluk vásárolni – így otthon is kísérletezhetünk a kedvencünkkel.
Süteményeket is árusítanak, de töredelmesen bevallom, ezekből még nem fogyasztottam, így azon kívül, hogy elég nagy a választék, nem is folynék bele jobban. Szerencsére a havi kávélapok mellett még maradt idő újat húzni: nyaranta fagyizók vannak a kávézó mellett, és csakúgy, mint a kávék esetében, itt is első sorban különlegességekre kell gondolni: libanoni kardamomos meggy, japán yuzu feketeribizlivel, vagy algériai narancs-karamella, és ez csak három kiemelt a tucatból. Árukban nem különösebben térnek el a sima fagyitól, de ízben legalább olyan különlegesek, mint a kávék.
A virágzó üzletet mi sem jellemzi jobban, hogy Magyarországgal együtt jelenleg 5 országban találhatók üzletek: Ausztriában (Bécs), Franciaországban (Nizza), az Egyesült Arab Emírségekben (Dubai), Nagy-Britanniában (London, Dublin), és Romániában (Marosvásárhely, Csíkszereda és Nagyvárad), és ha ez még nem lenne "elég", idén Szaúd-Arábiában is nyitnak egy újabbat. További érdekesség és öröm, hogy a berendezés, és belső hangulat szintén ugyan azt a stílust képviseli, bármely országban is térünk be a Frei-be.
Lényeg a lényeg, ha szeretjük a kávé-élményt, mindenképpen térjünk be és próbáljuk ki a Cafe Frei által kínált különleges ízvilágot, garantáltan találunk közte minimum egy kedvencet. Személy szerint a jávai jeges narancs-mokkát, és a kiotói szilvás krémkávét ajánlom, de szerintem hibázni mással sem lehet; próba szerencse! :)