Ideje elkalandoznunk az egytálételekhez, méghozzá a csodás, megkerülhetetlen, kihagyhatatlan paella irányába. Ez a fantasztikus spanyol kaja mindenki szívébe belophatja magát egyszerűségével és formálhatóságával, hiszen gyakorlatilag azon múlik, mit teszünk bele, hogy mit is szeretnénk enni. Megannyi recept létezik, az igazi, alap paella tenger gyümölcseivel készül (és szerintem úgy is az igazi), de lévén nálunk nincs tenger, egy csirkés verziót fogok bemutatni.
Hozzávalók:
- 30 dkg rizs
- 60 dkg víz
- 20 dkg csirkemell kockázva
- 1 fej hagyma
- 1/2 kaliforniai paprika
- 8 dkg borsó
- 10 dkg chorizo
- kurkuma
- pirospaprika
- csípős, füstölt pirospaprika
- só, bors
- víz
- olívaolaj
A rizst lepirítom és forró vízzel felöntöm, semmi ördöngösség. Ameddig fő, pont el tudom készíteni a paella alapját, azaz a hagymát felezem, és vékony szeletekre (félfőre) vágom, olívaolajon megdinsztelem. Amint üveges lett, beledobom a csirkét, jó alaposan körbepirítom, szinte készre sütöm, ezután hozzáadom a felcsíkozott chorizot, a borsót, és a brunoise-ra vágott kaliforniai paprikát. Ha kicsit összepirult ez a színes egyveleg, megszórom egy pici kurkumával, őrölt pirospaprikával és őrölt csípős paprikával is, de csak nagyon óvatosan, mert intenzív ízeket használunk! Inkább kevesebbet, mint többet, hozzá tenni tudunk még, kivenni azonban nem. Sózom, borsozom, és egy pici vízzel (épp-csak, hogy meglátsszon az alján) felöntöm, és 5-10 percet hagyom párolódni.
Ezalatt a rizsnek is nagyjából készre kellett főnie, így abból már csak hozzákanalazzuk az alapunkhoz a szükséges mennyiséget (nem biztos, hogy mindre szükségünk lesz). Jól összeforgatom, és további 5 percet párolom együtt az egészet, majd gyors kóstolás után korrigálok, és már tálalom is az egészet. Jó étvágyat kívánunk a vendégeinknek és persze magunknak is. :)