Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Paella

Csirkével és chorizoval

2017. június 18. - dome613

chicken_and_chorizo_paella_3-1024x734.jpgIdeje elkalandoznunk az egytálételekhez, méghozzá a csodás, megkerülhetetlen, kihagyhatatlan paella irányába. Ez a fantasztikus spanyol kaja mindenki szívébe belophatja magát egyszerűségével és formálhatóságával, hiszen gyakorlatilag azon múlik, mit teszünk bele, hogy mit is szeretnénk enni. Megannyi recept létezik, az igazi, alap paella tenger gyümölcseivel készül (és szerintem úgy is az igazi), de lévén nálunk nincs tenger, egy csirkés verziót fogok bemutatni. 

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 60 dkg víz

  • 20 dkg csirkemell kockázva
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 8 dkg borsó
  • 10 dkg chorizo
  • kurkuma
  • pirospaprika
  • csípős, füstölt pirospaprika
  • só, bors
  • víz
  • olívaolaj

received_1685138504831745_1.jpegA rizst lepirítom és forró vízzel felöntöm, semmi ördöngösség. Ameddig fő, pont el tudom készíteni a paella alapját, azaz a hagymát felezem, és vékony szeletekre (félfőre) vágom, olívaolajon megdinsztelem. Amint üveges lett, beledobom a csirkét, jó alaposan körbepirítom, szinte készre sütöm, ezután hozzáadom a felcsíkozott chorizot, a borsót, és a brunoise-ra vágott kaliforniai paprikát. Ha kicsit összepirult ez a színes egyveleg, megszórom egy pici kurkumával, őrölt pirospaprikával és őrölt csípős paprikával is, de csak nagyon óvatosan, mert intenzív ízeket használunk! Inkább kevesebbet, mint többet, hozzá tenni tudunk még, kivenni azonban nem. Sózom, borsozom, és egy pici vízzel (épp-csak, hogy meglátsszon az alján) felöntöm, és 5-10 percet hagyom párolódni. 

Ezalatt a rizsnek is nagyjából készre kellett főnie, így abból már csak hozzákanalazzuk az alapunkhoz a szükséges mennyiséget (nem biztos, hogy mindre szükségünk lesz). Jól összeforgatom, és további 5 percet párolom együtt az egészet, majd gyors kóstolás után korrigálok, és már tálalom is az egészet. Jó étvágyat kívánunk a vendégeinknek és persze magunknak is. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr7212601791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karikaV43 2017.06.19. 00:08:34

Az eredeti paella-ba 7 féle hús van,ebbe meg egy az is csirkemell ez nem paella max. rizottó.

dali300 2017.06.19. 00:42:44

Annyit szeretnék mondani,Angliában spanyolokkal laktam egy házban és amikor majdnem elkészült a paella ,az utolsó folyamatban ők letakarták egy kendővel kb. 10 percre.

Melchi Zadok 2017.06.19. 14:04:24

a sáfrány mellőzéséről már nem is beszélve

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.06.19. 17:42:09

@karikaV43: ezekszerint te meg a rizottót nem ismered ;) @Melchi Zadok: próbálunk otthon elkészíthető recepteket hozni, ezért is nem ragaszkodunk a 100% spanyol jelleghez

Lehoz Tamas 2017.06.20. 16:48:33

Van egy magyar megfeleloje a "chorizo" szonak, de sajnos csak kevesen ismerik: kolbasz ;)

Amugy manapsag annyifele paella-t arulnak, hogy nincs ertelme azon kukacoskodni mi (volt) az eredeti.

dome613 2017.06.20. 21:43:19

@Lehoz Tamas: A chorizo az chorizo, a téliszalámira se mondod, hogy gyulai... :)

Lehoz Tamas 2017.06.21. 09:14:33

@dome613: tehat a kolbaszizu, kolbasznak kinezo, chorizo felirattal rendelkezo termek az nem kolbasz. Sem a kicsi sem a nagy, sem az edes sem a pikans, semelyik.

Amugy a teliszalami es a gyulai markanevek, mig a kolbasz a gyujtonev. Ha ebbe akarsz kapaszkodni, akkor inkabb jobb lenne ugy hasznalni, hogy hogy mondjuk Chorizo Asturiano es Chorizo Hacendado stb.

dome613 2017.06.21. 09:44:02

@Lehoz Tamas: Ha ennyire járatos vagy a témában, akkor nyilván tudod, hogy a chorizo nem egy egyszerű "kolbász". Ha most azt írom a receptbe, hogy "kolbász", akkor aki lemegy a boltba venni fog egy szál akármilyen magyaros kolbászt, beleteszi a kajába, aztán csodálkozik, hogy nem lesz finom... mert az nem chorizo. Most azon is vitatkozhatunk, hogy mi-minek a gyűjtőneve, de nem lehet egyszerűen lekolbászozni a chorizot, nem véletlen nem az a magyarosított neve, hogy kolbász.

Lehoz Tamas 2017.06.21. 13:00:59

@dome613: Most mar mindent ertek! Szoval az a lenyeg, hogy a boltban olyan feliratu termeket vegyen az olvaso, amire az van irva, chorizo. Mindegy, hogy ez edes vagy pikans, csak legyen benne Pimenton es Ajo(nem mertem ezeket magyarul leirni, hatha az is mas).
Mert ugye van tobb mint 100 fele valtozata a Chorizo-nak Spanyolorszagban, ezek szerint barmelyik jo.
Es a latin-amerikai chorizo? Az is jo vagy az nem olyan chorizo, hiaba van az rairva.

dome613 2017.06.21. 13:46:46

@Lehoz Tamas: Látom, egy szakértővel van dolgom :) Tudod mit? Mindenki olyat vegyen amilyet éppen meglát, csak ne kezdjék el beledarabolni a szál szárazkolbászt.
süti beállítások módosítása