Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Harcsapaprikás túróscsuszával

2017. augusztus 06. - dome613

harcsapaprikasturostesztaval01.jpgKevés olyan étel van, ami ilyen pálfordulást vesz nálam, mint a harcsapaprikás túróscsuszával. Mivel korábban még nem ettem, már-már utáltam ezt az ételt, egyszerűen azért, mert nem tudtam elképzelni ezt a két egymástól függetlenül is nagyon finom ételt együtt, nem gondoltam, hogy összeállnának az ízek. Aztán megkóstoltam, és azóta visszafordíthatatlanul "szerelmes" vagyok ebbe a merész, de csodálatos ételbe.

Hozzávalók: 

  • 50 dkg harcsafilé
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • olaj
  • őrölt pirospaprika
  • 30 dkg csuszatészta
  • 40 dkg túró
  • 2 evőkanál liszt (vagy 1 evőkanál keményítő)
  • fél pohár tejföl

Pörköltalapot készítünk, azaz összevágjuk a hagymát, megdinszteljük, rászórjuk a szintén apróra vágott fokhagymát és már le is húzzuk a tűzről, hogy meghinthessük pirospaprikával. Ezután rádobjuk a szintén apró kockára vágott paradicsomot és a vékonyra szeletelt paprikát. Sózzuk egy kicsit, ettől a zöldségek levet engednek, és jól megfonnyadnak. Ha már elvesztették a roppanósságukat (tehát megfőttek) és a lé is elfőtt, borsozzuk, és hozzáadjuk a felkockázott harcsát, és amennyire lehet, lepirítjuk. Ha körbepirítottuk a halat, pici vizet öntünk rá, és fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzzük, ezután már nagyon óvatosan bánjunk vele, mert széteshet a hús!

img_20141224_160226.jpgEgy gyors kóstolás után eldöntjük, szükség van-e még valamire, és ha nincs, figyelmünket az ekkorra lobogó tésztának feltett víz felé fordítjuk. Dobunk bele sót, ekkor a forrás pár percre le fog állni (ezért nem szabad főzés elején sót tenni a vízbe, mert a sós víz forráspontja 120 °C, és tovább tart, míg forrni kezd), aztán dobhatjuk bele a csuszatésztát, és 6-8 perc alatt al dentére főzzük. Egy olajos tálba szedjük, majd 5 percenként átkeverjük, hogy ne álljon össze.

Ha ezzel is végeztünk, a tejfölből és a lisztből ( keményítőből) habarást készítünk, használhatunk hozzá egy pici vizet, hogy könnyebb legyen csomómentesre keverni. Ha szépen kikevertük habverővel, a hőkiegyenlítés alapelvét alkalmazva szűrünk hozzá lét, majd kikeverjük, és ezt egész addig folytatjuk, ameddig a habarás hőmérséklete nem lesz meleg, így nem fog kicsapódni a forró közegben a tejfölben lévő fehérje. Ha már a habarás is meleg, visszaöntjük a keveréket a lábosba, és óvatos mozdulatokkal elkeverjük, hogy a halhúst ne törjük szét. Egy percig hagyjuk forrni, egy utolsó kóstolás után pedig le is zárhatjuk. 

A csuszatésztát összekeverjük a túróval, majd tálalunk egy adagot, és mellé szedünk a paprikásból.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr4112717516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.08.07. 21:41:36

Nem esett szó róla, de remélem, szürkeharcsáról van szó, nem afrikairól.

Krutzifix 2017.08.07. 22:05:03

Valóban fél órát kell(ene) főzni a halat?

dome613 2017.08.07. 22:10:30

@Mitzi von Küche: isten mentsen meg a gagyitól.
@Krutzifix: 20-25-30 perc is kellhet, nyilván változó, így érdemes közben ellenőrizni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.08.08. 13:28:20

@dome613: Ugyanis vannak halászcsárdák (konkrétan a Tisza mellett), ahol harcsapaprikás néven afrikai ízetlen vackot adnak. A szürkeharcsa-paprikás viszont valóban mennyei!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2017.08.08. 14:07:34

@Mitzi von Küche: volt már olyan hellyel is dolgunk, ami büszkén, az étlapon reklámozta hogy pangasius filékkel dolgoznak :D bár nézzük a jó oldalát, legalább nem adják elő minőségi cuccnak
süti beállítások módosítása