Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes 2. (2017)

Elsősorban haladó életmódváltóknak ajánlott ez a könyv

2017. szeptember 01. - FilmBaráth

mindenmentes_1.jpg

Ezer oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, áttér az egészséges étkezésre. Van, aki erkölcsi okok miatt lesz vegán, van, akit ételérzékenység, magas cukorszint kényszerít életmód váltásra, ahogyan olyan is van, hogy 40 körül az ember ráébred arra, hogy a teste már nem a régi, és ha jól akarja érezni magát a bőrében a következő évtizedekben, oda kell figyelnie az étkezésére. Akármilyen úton jut el a döntésig, utána elkezd kutakodni, miként főzhetne egészséges és finom ételeket, amelynek előfeltétele az, hogy megismerkedjen azokkal az alapanyokkal, amelyek jelentősen eltérnek az általa korábban használtaktól. Ha végigolvasott mindent az alapokról, indulhat a receptvadászat és a próbafőzések a konyhában, hiszen sok mindent újra kell tanulni és el kell hagyni a régi beidegződéseket. Tapasztalatból mondom, hogy ez bizony nem könnyű folyamat, sokat tud segíteni egy jó alapszakácskönyv, amelyek közül Andrási Nóra Mindenmentes című könyvsorozata jó választás, az első kötetet inkább kezdőknek ajánlom, a most megjelent másodikat inkább haladóknak. Finom ételekben most sincs hiány, és az elkészítésük sem lett bonyolultabb, ezúttal azonban az alapanyagok kicsit egzotikusabbak, és kell egy kis bátorság ahhoz, hogy merjük használni őket. Jómagam például nem vagyok kezdő a konyhában, de a folyékony füst kipróbálását egy kicsit még halogatnám, valamint nem szeretem a csicseriborsót, ezért a levéből készült "tojás"- tól sem kicsit idegenkedem. Vagyis ezúttal nem tudok úgy rajongani a könyvért, mint az előző részért, ami nem a szerző hibája, hanem egyszerűen még nem tartok ott, hogy a benne szereplő haladóbb szintű receptek mindegyike komolyan megfogná a fantáziámat.

Ez persze közel sem jelenti azt, hogy ne találtam volna olyan étket a könyvben, aminek ne futnék neki azonnal, pl. a zöldséges pakora és a hideg eperleves a listám legelején szerepel, ahogyan a zöldség-csili, a joghurtos padlizsán kölessel és a bolognai rakott tészta is biztosan kipróbálásra kerül a nektarinos morzsasütivel együtt, azonban a kölessel készült túróval palacsintához és málnás túrótortához még gyűjtögetem az erőt.

mindenmentes2_1.jpgA könyv  egy nagyon jó áttekintést nyújtó összefoglalóval kezdődik, amelyből megtudhatjuk, milyen alapanyagokat célszerű betárazni a kamránkban, ha hosszabb távon szeretnénk berendezkedni az egészséges életmódra. Nemcsak arról szerezhetünk praktikus információkat, hogy milyen ételekhez milyen édesítőt célszerű használni, hanem arra is kapunk tippeket, hogy milyen konyhagépeket szerezzünk be az ételek készítéséhez. Ezután néhány alapanyag házi elkészítési módjával ismerkedhetünk meg (vegán vaj, főzőtejszín, parmezán, köles-kesu joghurt), és két kenyérreceptet is kapunk mindjárt nyitásnak. Eztuán rátérünk a rágcsákra (citromos - rózsás köleskeksz, kakaós csiga, túrós batyu, muffinok - ezek közül a chai teás ízére lettem nagyon kíváncsi, mert olyat még nem kóstoltam - , fánk, pogácsa), majd jönnek a reggelik (bundáskenyér, zöldséges rántotta, gofri csokoládészósszal). A hétköznapi finomságokra sem lehet panaszunk, akad itt misós zöldségleves, rakott polenta, csilis bab, de hétvégére választhatunk a currys céklaleves, a töltött padlizsán, a sütőtökös pite quinoás alappal vagy a sült padlzsántekercsek közül. De a lényeg természetesen a desszertes szekció, ahol nálam a mandulvajas csokikelyhek vitték el a pálmát, de a levendulás kajszijégkrém sem utolsó ötlet.

A kiadvány jól szerkesztett, a receptek átláthatóak és követhetőek, logikusan, témák szerint kerültek csoportosításra, több praktikus tanáccsal fűszerezve. A receptek nem bonyolultak, sokféle alapanyag kerül felhasználásra, izgalmas az ízvilág, a fotók ínycsiklandozóak. Nagyon sajnálom, hogy kénytelen leszek sok érdekes finomságot kihagyni, mert sajnos nem szeretem sem a kesudiót, sem a tahinit, a csicseriborsóról nem is beszélve. Ez viszont csak az én problémám, mindenkinek ajánlom a könyv beszerzését, mert meghozza a kedvet a kísérletezéshez a konyhában az egészeséges életmód tárgykörében.

Az ételallergia sajnos egyre gyakoribb betegség, amelyre a piac is reagált, azaz manapság már minden olyan alapanyag rendelkezésre áll az ételek elkészítéséhez, amelyekre néhány évvel ezelőtt csak fáradtságosan lehetett szert tenni. Ez nagy előny annak is, aki nem orvosi vagy etikai okokból tér át az egészséges életmódra, hanem egyszerűen csak azért, mert odafigyel arra, hogy mivel táplálja a testét, vagy csak szeretne kalandozni Kulinária olyan szegletében, ahol eddig nem sokat járt, mert így nem jelent problémát a könyvben található receptek hozzávalóinak beszerzése. Hasznos és érdekes kiadvány.

9/10

A könyvet a Boook Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr912786102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása