Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: sajtroló

Grátisz habroló recepttel!

2017. november 12. - dome613

img_20171108_121338.jpgMindenki szereti de senki nem áll neki otthon, mi az? :) Naná, hogy a sajt- és habroló, hiszen bár nem a legbonyolultabb "desszertünk", mégis van vele néhány óra munka, és egyszerűbb ezt a néhány órát a cukrászoknak meghagyni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én sem álltam neki s.k. hajtogatott tésztát gyártani, hanem egyszerűen bementem a boltba és vásároltam két csomag leveles tésztát, amely tökéletesen megfelel a célra. A bejegyzés végén megosztom veletek a habrolóba kerülő cukrászhab receptjét is. (A roló formákat én Ebayről szereztem, de ha jóltudom a piacokon is lehet kapni.)

Hozzávalók a sajtkrémhez (egy csomag tésztához): 

  • 12,5 dkg sajt (keverék is lehet, én ebben az esetben ementálit használtam)
  • 5 dkg tubusos sajtkrém (nem a szendvicskrém!)
  • 0,25 l tej
  • 2,5 ek liszt
  • 5 dkg vaj

A 2,5 dl tejet és a 2,5 evőkanál lisztet egy kisebb lábosban habverővel csomómentesre dolgozom, majd kis lángon felteszem főni. Gyakran kevergessünk, mert a liszt nagyon lehúzza, és gyorsan odakap, ha nem figyelünk rá. Felforraljuk, és kb. besamel sűrűségű folyadékot kapunk - ekkor hozzáöntjük a 12,5 dkg reszelt sajtot, elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, és ha a sajt szépen elolvadt, kitesszük egy hűvösebb, szellősebb helyre hűlni. 

Ahogy kihűlt, belenyomjuk a sajtkrémet, és hozzá keverjük a kissé megolvasztott vajat, és újfent simára keverjük. Ezennel a sajtkrémünk tulajdonképpen kész is van, már csak egy habzsákra lesz szükségünk a továbbiakban.

img_20171108_093209.jpg

A leveles tésztát a következő képpen dolgozom fel: kiterítem a pultra, de nem veszem le róla a sütőpapírt, és késsel vagy derelyeszaggatóval kb. 1 cm széles csíkokra vágom fel. Egy lapból kb. 20 csík jön ki, próbáljunk szabályosan dolgozni, bár nekem se ment, de nem akkora tragédia. Ha felosztottuk a lapot, egy felvert tojással megkenjünk a tetejét, így utólag már nem kell a formán tojásoznunk. 

Fogunk egy formát (ha először használjuk, olajozzuk be őket), és lentről indítva úgy tekerjük rá a tésztacsíkot, hogy a szélek fedjék egymást, tehát ne legyen hézagos, és lehetőleg ne tojásozzuk össze a tészta alatt a formát, mert ráragad. Szépen sorban feltekerjük a csíkokat, és egymás mellé helyezzük őket a sütőpapírral ellátott tepsire, mehet viszonylag szorosan, hiszen nem nő meg túlságosan a térfogata.

Ha kész vagyunk a tekeréssel, 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Abban a pillanatban ahogy kivettük, vegyünk a kezünkbe egy konyharuhát, amivel meg tudjuk fogni a forró formákat és a forró tésztát egyaránt, mivel ezt még forrón le kell húznunk a formáról! Dolgozzunk gyorsan, mert ha kihűl, könnyen ráragad, és nem tudjuk leszedni. Nem kell nagy erőfeszítéseket tennünk az ügy érdekében, hiszen elvileg az olaj miatt könnyedén lecsusszannak a kis rolóink - amiket ezután szintén kihűtünk, bár ez a "kialakításának" köszönhetően kb. 5 perc alatt meg is van.

img_20171108_121332.jpgNos, most már van rolónk is meg krémünk is, így már csak a töltés van hátra. A krémet habzsákba pakoljuk, majd egy csillagcső (vagy bármilyen cső) segítségével a rolókba nyomjuk, lehetőleg úgy, hogy kitöltse a formát. Töltés után a két végét, ahol látszik a krém, reszelt sajttal borítjuk (kicsit meg is nyomkodhatjuk, hogy ott maradjon), és egy tálcára tesszük, ami aztán bekerül a hűtőbe. A vaj kidermed, mi pedig megkapjuk a saját gyártmányú, házi sajtrolókat, a család nagy örömére. :) Jó étvágyat!

+1 Habroló, azaz a cukrászhab receptje (két csomag tésztához): 

  • 3 tojás fehérje
  • 100 g kristálycukor
  • 40 g porcukor
  • 40 ml víz

img_20171110_140523.jpgA kristálycukrot a vízzel gyakori keverés mellett összeforralom, közben a tojások fehérjét a robotgéppel kemény habbá verem (ha dobunk bele egy csipet sót, attól még szebb habot kapunk), és hozzáadom a porcukrot is, amit elkeverek benne. A még meleg cukorszirupot lassan hozzácsorgatom, közben pedig egy percre sem állítom le a robotgépet. A hab elkezdi elveszteni az igazán kemény tartását, de csodás csillogó, fényes árnyalatot vesz fel. Ahogy elfogyott a szirup, a robotgépet ha lehet, még magasabb fokozatba állítom, és hagyom, had adja vissza a hab tartását. A langyos habot habzsákba töltöm, és még így langyosan nyomom bele a rolók belsejébe csillagcső segítségével, a végeit igyekszem mutatósra formázni. Hűtőbe teszem, és pár óra múlva már fogyasztható is.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr10013205461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krutzifix 2017.11.13. 07:54:49

A hozzávalók között van 12,5 dkg sajt, 2,5 dl tej, 2,5 ek. liszt...majd így kezdődik a recept: "A fél liter tejet és az öt evőkanál lisztet egy kisebb lábosban habverővel csomómentesre dolgozom, majd kis lángon felteszem főni." ... és így folytatódik: "...hozzáöntjük a 25 dkg reszelt sajtot,..." És mi lesz azzal, aki nem ismeri a szorzást és az osztást!? :) Az viszont tényleg elgondolkoztató, hogy melyik mennyiség mennyi leveles tésztához elegendő, a cukrászhabról már nem is beszélve...az vajon a 2,5 dl tejjel készült sajtkrémhez hasonló mennyiség, vagy az fél liter tejjel készülthöz? És melyik levelestészta passzol ide, melyikből mennyi? (Mondjuk súlyra, vagy csomagra...) Kicsit elnagyolt, de amúgy biztos jó recept, majd kipróbálom, ha ezek a kérdések tisztázódnak :)

Krutzifix 2017.11.13. 08:00:03

Oh, bocs. A cukrászhabnál most látom, zárójelben ott van a tésztamennyiség :), sőt, a sajtkrémnél is. Csak a leírás zavart volna meg így kora reggel? :) Még egyszer bocs!

dome613 2017.11.13. 08:29:19

@Krutzifix: Na basszus, látod erre nem gondoltam :D készítés közben írtam a receptet, és a betöltés után realizáltam, hogy rengeteg sajtkrém maradt, így utólag lefeleztem az adagokat, csak a leírásban nem javítottam... :) de hamarosan ezt is megteszem. Köszi :)

marék lepke 2017.11.13. 18:08:59

Nem szereti mindenki. Sajtrolót csak ha az éhenhalás fenyeget. De akkor is csak egyet. Sőt tavaly a lányom talált valami olasz farsangi rolót, ami édes, de az se jobb.
süti beállítások módosítása