Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Meik Wiking: Hygge - A dán életérzés, amely boldoggá tesz (2017)

Egy laza és minimalista kötet, amelyben benne van minden, amiért a dánok annyira jól érzik magukat a bőrükben

2017. május 27. - FilmBaráth

hygge.png

A dánok a legboldogabbak a világon, vajon mi lehet a titkuk? Na persze a magas életszínvonal, a nem túl stresszes mindennapok adottak náluk, mint minden skandináv államban, de ők mégis tudnak valamit, amit a többiek nem. Meg tudják találni a boldogságot a hétköznapokban, van is erre egy szavuk: hygge. Meik Wiking boldogságkutatóként dolgozik, és ebben a meglepően olvasmányos és kedves könyvben összefoglalja nekünk, mit is jelent ez a kifejezés, hogyan hatja át a dánok életét ez a gondolkodásmód. Semmi túltolt életmód tanácsadás, amelyekkel teli a padlás, ez egy laza és minimalista kötet, amelyben benne van mégis minden, amiért a dánok annyira jól érzik magukat a bőrükben. Aki eddig nem érzett ingerenciát arra, hogy ellátogasson Koppenhágába, viharsebesen felül fogja vizsgálni ezt az álláspontját, mert bár nagyon sok pratikus tanácsot és receptet kapunk a boldog(abb) élethez, azért mégiscsak tennénk egy hyggetúrát a városban, ennénk egy finom sütit a La Glace cukrászdában, sétálnánk egyet az új kikötőben, a Tivoli-kertben, csónakáznánk Christianshavn-ban, és a könyvtár bár sem maradhat ki a sokszínű programból. Addig is, amíg ezt a túrát sikerül kivitelezni, nagyon sok jó ötletet kapunk arra, hogyan érezhetjük magunkat jobban, sokkal egyszerűbben, mint gondolnánk.

Nem is olyan könnyű megfogalmazni, mit is a hygge. Meghittség, a lélek otthonossága, idegeskedésmentesség, a megnyugtató környezet élvezete, otthonos együttlét, vagy a szerző kedvenc megfogalmazása: kakaó gyertyafénynél. Hangulat és élmény, amelyet nem nagy dolgokban kell keresni, hanem a hétköznapokban. Nem pénzfüggő a megtalálása, de nem is olyan egyszerű, hiszen nagyon erősen be kell lassulni hozzá, de megéri ráfordítani az energiát, hiszen ki ne szeretné jól érezni magát a bőrében?

A szép ház, autó, a sok pénz nyilván boldogít a maga módján, de önmagában egyáltalán nem. Ne legyints, hagyjuk most a sárga csekkeket egy pillanatra, és gondolj arra, hogy azonnal elmosolyodsz, ha arra gondolsz, milyen jót kártyáztatok/moziztatok/söröztetek/akármit csináltatok a barátaiddal, vagy milyen jól sikerült a családi grillezés a kertben. Vagy amikor tele lett a hócipőd ezzel a mocsok idővel, fogtál egy jó könyvet, beültél  vele a kádba habfürdőzni (esetleg egy pohár jóféle bort is bekészítettél magadnak, de ez már tényleg a de luxe változat), és elmerültél az olvasásban? Na ugye, hogy mennyire egyszerű ilyen nagyszerű pillanatokat találni a te kis életedben is? A dánok ezt a szemléletmódot fejlesztették művészetté, nem nagy szavakat találsz ebben a hangulatos kis kötetben, hanem praktikus tanácsokat, amelyeket te is bármikor kipróbálhatsz, és ha tetszik, beillesztheted az életedbe. Több pénzed nem lesz tőle, viszont szép élményeket szerezhetsz általa.

hygge2.jpgMeg kell tanulnunk élvezni az életet, ez a lényeg, ami elsőre nehéz feladatnak tűnik, pedig nem kell nagy dolgokra gondolni. A dánok imádnak gyertyával világítani, és a lámpáikra is nagyon kényesek (érthető, hiszen elég ronda időjárása van az országnak, ritkán látják a lakók a napot, naná, hogy minden lehetőséget megraganak arra, hogy felmelegítsék a lelküket), amikor tehetik, kikapcsolják a telefonjukat, nem sajnálják maguktól a gasztronómiai élvezeteket, odafigyelnek a harmóniára, a kényelemre, a kapcsolataikra. Nem görcsölnek rá semmire, egyszerűen csak megélik a pillanatot, amit  pl. egy szánkózás, egy kertmozi, egy család/baráti tévézés nyújtani tud. Ebben a kiválóan szerkesztett könyvben teljes képet kapunk arról, hogy milyen egyszerűen élik a hétköznapjaikat a dánok, és mégis mennyi örömet találnak benne, mert tudatosan keresik és találják meg a boldogságot a legbagatellebbnek tűnő tevékenységek végzése során.

Óriási adag boldogsághormont rejt magában ez a nem túl vastag kötet, egyetlen pillanatra sem érezzük, hogy szájbarágósan akarná a szerző ránk tukmálni a boldog élet aranyszabályait, sokkal inkább olyan a stílusa, mintha egy csésze jó kávé mellett mesélne nekünk teljesen kötetlenül arról, hogy miért is érzik magukat olyan jól ők Dániában. Kimondhatatlan nevű dán finomságok receptjeivel is megismerkedhetünk, még öltözködési tanácsokat is kapunk, kerek egész a könyv, úgy jó, ahogy van. Életérzést ad át nekünk a szerző, amit érdemes tanulmányoznunk, hiszen biztosan találunk benne legalább egy olyan jó ötletet, amitől egy kicsit szebbnek látnánk a világot, hajrá mi, ránk fér egy kis boldogságlöket, nem igaz?

10/10

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr2212538015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2017.05.28. 12:26:05

Szerintem meg unalmas és ambíciók nélküli nép. No ambition = no stress

DirtyHarry 2017.05.28. 12:42:40

Mindenki boldog lenne itthon is, ha egy évben 30 nap szabadságot kapna, ha csak 37 órát kéne melozni és a minimum bér 500 ezer lenne :)

dr utcai arcos 2018.04.01. 22:10:06

Na, pont ezért vannak ők ott ahol, ti meg ott ahol. Mert nektek egyből a szarozás jut eszetekbe, meg csak azért is megmutatni, hogy nekik nem is jó, sőt kimondottan szar. Szánalmas.
süti beállítások módosítása