Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Eddig rosszul ápoltuk a bőrünket?!

A koreai szépségápolás és a 10 lépéses módszer

2017. május 08. - Kata SWL

Minden (főként európai) lány/nő ismeri a bőrápolás 3 lépéses aranyszabályát: tisztítás, tonizálás, hidratálás. Ezt kiegészíthetjük heti 1-2 arcradírozással, arcpakolásokkal. De a paletta ennél sokkal szélesebb és úgy látszik a világ egyik leggyorsabban fejlődő országából, Dél-Koreából származó (a mi "szabályainkat") felülmúló arc- és szépségápolás,a K-beauty világszerte tarol. Mitől más, miben jobb, és mit tud, hogy Magyarországról is egyre többen rendelik ezeket a termékeket, és a világsztárok is odavannak érte? Mi az a titok, amit Korea ismer, de mi nem?

dfwbeautyguide-koreanskincare-e1464849570507.jpg

Minden a csodakrémekként emlegetett BB krémekkel kezdődött. Hidratál, ápol, fényvédőt tartalmaz, és emellett színezett, tehát a rohanós reggeleken tökéletes. Emlékszem, amikor először hallottam róla, alig vártam, hogy kipróbáljam, de sokak megijedtek az új, titokzatos terméktől. Aztán megjelent a CC krém és további testvérei; minden márka kínál már különböző problémákra, bőrtípusokra és bőrszínekhez, -árnyalatokhoz passzoló kencét. A koreaiak célja a maukáltlan bőr elérése, valamint a természetes kinézet. A Magyarországon csak téltől kapható fályolmaszkokat szintén nekik köszönhetjük, a különbüző tisztító és éjszakai pakolásokat ugyancsak, de rengeteg olyan termék van, ami hozzánk még nem jutott el, ilyen például az ajakmaszk. A termékek különböző összetevői, mint a tengeri hínár, vagy a csiganyál, elsőre bizarrank tűnik, de az itthoni drogériák polcain is találunk már "csigás" arcravalókat. Hogy a csiga nyálát vagy esetleg magát a csigát, a testéből kivont más összetevőt tartalmaz-e egy adott termék, funkciótól és márkától függ. A barátnőm Taiwanban volt gyakorlaton, és mivel ott szintén roskadoznak a polcok a különböző érdekes és bizarr összetevőket tartalmazó maszkoktól, ő is a csigásat választotta ki és hozta el nekünk szuvenírként. Megmondom őszintén, az enyém még bontatlan, nem mertem kipróbálni, ugyanis egy kis éticsiga van rajta, amiket én mindig félrepakolok esőben és aranyosnak tartom őket, kissé bizarrnak is tartom, nem utolsó sorban  pedig a taiwani leírást sem értem. :D

A koreai nőknek is vannak bőrproblémáik,nem "mindenmentesek" a termékek, viszont, a mi 3 lépcsős bőrápolásunknál ők sokkal komolyabban veszik ezt, ezért csaknem 40 percet töltenek ezzel a napi rutinnal (bár állítólag 15 perc is elegendő hozzá), ami nálunk 10 lépésből áll. Ez megkérdőjelezi a mi módszerünket és felveti a kérdést:  melyik a jobb?

Valószínűleg a koreai módszer, mivel az USA-ban már (akárcsak a termékekre) a módszerre is áttértek. Először sokalltam és a bőr felesleges túlápolásának gondoltam a 10 lépést (ami több kárt okoz,mint hasznot), de ha jobban belegondolok -főleg fővárosiként- nagyon sok hatás, terhelés éri a bőrünket, amihez lehet, hogy tényleg kevés az eddigi "európai" ápolás. Más eltérések is vannak: a koreai nők (nagyon helyesen) nagy hangsúlyt fektetnek a fényvédelemre (amivel nemcsak a melanómát előzik meg,de a bőr öregedését is késleltetik), egész évben védik a bőrüket; másrészt, ahogy a franciáknál, náluk is korán elkezdik a lányok az arcápolási rutin elsajátítását, de ők (tőlünk eltérően) a ráncok, az öregedés elleni harcot is korán kezdik, míg mi általában 30 éves korunk körül kezdünk el küzdeni az idő múlásával.

A 10 lépés:

1. Sminkeltávolítás - szem és száj

Először a szemfestéket, szempillaspirált, és a rúzst távolítsuk el. Nem tudom a koreaiaknak van-e erre valami aranyszabályuk, de ( hogy kicsit magyarosabbá tegyem és olyan termékeket említsek, amik itthon is elérhetőek már), a szemet kímélő, és egyben alapos munkát végző sminklemosót ajánlok (olajos vagy tej formájában), a rúzshoz pedig micellás vizet. Amennyiben van otthon kétfáziusú olajos micellás víz, mehet szemre és szájra is, tökéletesen megtisztítja őket a tartós, makacs sminktől is.

2. Arc tisztítása

Most jöhet a teljes arc, szintén olajos arctisztítóval. A koreai módszer szerint érdemes körkörös mozdulatokkal végezni ezt a lépést, ugyanis ezzel beindul a vérkeringés, ragyogóbb lesz a bőr, illetve én egyszerre 2 vattakorongot javaslok a művelet elvégzéséhez, így egyszerre tudjuk minkét oldalt megtisztítani. Érdemes még egyszer, egy koronggal alaposan átmenni az arcunkon, hogy biztosan ne maradjon valamelyik kis zugban egy kis alapozó.

3. A korábbi tisztítók eltávolítása

Az olajos tisztítók, de a sminklemosó tejek is nyomot hagynak a bőrön, én ezt sima micellás vízzel szoktam eltávolítani, a koreaiak azonban habzó arctisztítót használnak erre a célra.

4.  Hámlasztás és tonizálás

Ezután jöhet a bőr megújítása, az elhalt hámsejtek eltávolítása: a radírozás/hámlasztás. Nagyon szeretik a fizikai, főleg természetes alapanyagokból (pl.cukor,só) készült radírokat, azonban ezek a durva szemcsék miatt megsérthetik a bőrt, nálunk ezért az ilyen összetevőkből álló radírokat általában testre és nem arcra ajánlják. Akinek problémás a bőre, még több gondot okozhat egy rossz radírozás, de szerencsére kaphatóak nagyon finom, apró zselészemcséket tartalmazó arcradírok is itthon, amik problémás bőrön is használhatóak. Én egy természetes alapanyagú, apró barackmagszemcséket tartalmazó radírt használok az arcomra, de hetente csak egyszer. A mindennapos radírozással nem értek egyet, ugyanis sokat árhatunk vele a bőrünknek többek között azzal, hogy eltávolítjuk a természetes védőrétegét. Nálunk a kémiai hámlasztók annyira még nem terjedtek el, egyelőre csak a high-end márkák között láttam néhol, de Koreában ebből is nagy a választék, így sokan ezt választják a radírozás helyett.

A tonik nálunk szintén a (még) megmaradt szennyeződések eltávolítására használt termék, a koreai nők azonban ezzel állítják vissza arcuk pH értékét, frissítik és egyben elő is készítik az arcukat vele a következő lépésre.

5. Esszenciák

Ezek a termékek, igen híg,már-már vízállagúak, a tonik és a szérum között állnak valahol. Nagyon gazdagok hatóanyagokban, ragyogóbbá, simábbá teszi a bőrt, és pillanatok alatt beszívódnak. Nálunk egyelőre nem kapható hasonló termék, így nehéz is elképzelni, de sokan rendelnek és használnak a koreai esszenciapalettáról egy-egy terméket, ugyanis állítólag tényleg csodát tesznek a bőrrel.

6. Szérumok/ ampullák

Na,ők már ismerősek nekünk is. Ahogy náluk, itthon is jellemzően pipettás kiszerelésben kaphatóak ezek a szérumok, amiket különböző bőrproblémák ellen vetnek be pl. pattanásos bőr, pigmentfoltok.

7. Újabb szérumok

Ezúttal egy másik bőrproblémára való szérum kerül fel az arcbőrre, ami küzdhet akár a bőröregedés, akár a dehidratáltság ellen is.

8. Szemkörnyékápoló

Nem szemránckrémekről van szó, ezek valóban ápolók, amelyek hidratálják a szem alatti érzékeny bőrt. Ezt  a lépést én is használom, ugyanis ez az első lépése a szarkalábak megelőzésének. Ha már megjelentek, jöhet a szemránckrém, a hidratálás sem árt, de nem fordítja vissza a folyamatot. (A legtöbb szemránckrém hidratál is.)

9. Hidratálás

A szemkörnyéket követően jöhet az arcbőr hidratálása, a nyakkal és a dekoltázzsal együtt. Én a nyakamra és a dekoltázsomra egy olajos esszenciát használok heti 1-2 alkalommal, ez szintén a megelőzés része, ugyanis hiába sima az arcunk, ha a nyakunk és a dekoltázsunk elhanyagolt maradt az évek során, megmutatja az igazi korunkat. A koreai nők heti 1x-2x használnak fátyolmaszkot is hidratálás céljából, én ezt kb. havonta teszem, azonban náluk ugyancsak hatalmas a kínálat, míg mi egyelőre 3 fajta közül választhatunk.

10. Fényvédelem / éjszakai krémek

Attól függően,hogy a nap mely szakában végezzük az arcápolást, vagy fényvédőre vagy éjszakai hidratálóra lesz szükségünk. A fényvédelem, mint említettem, az egyik legjobb öregedésgátló és nélkülözhetetlen a koreai nők számára az év minden szakában, míg az éjszakai krémeket inkább krémmaszknak mondanám, amit reggelente lemosnak a bőrükről.

sokb-lesson032-list-pc.png

A kérdés,hogy ennek a rengeteg terméknek a halmozása mennyire tesz jót az arcbőrnek, mennyire terheli le, jogosan vetődik fel. Én egyelőre kicsit szkeptikusan állok a 10 lépéshez, párat már használok, és párat igyekszem beépíteni a mindennapjaimba (főként a fényvédelmet), egyebekben azt hiszem maradok a 3 + pár kiegészítő lépésnél, mint a heti egyszeri radírozás, a heti egyszeri nyak- és dekoltázsszérum, heti egyszeri arcpakolás, hébe-hóba egy fátyolmaszk. Emellett a jól bevált francia krémeimet, fluidjaimat is megtartom a szintén francia eredetű "heti egy nap,amikor semmit sem teszek az arcomra" szokással egyetemben.

Ha valaki mégis kipróbálná/ alkalmazná a koreai-módszert, nagyon fontos, hogy egyrészt a bőrtípusának megfelelő termékeket alkalmazzon, másrészt ne használjon hamisított verziókat, vagy az eredeti "made in Korea" termékeket rendelje meg, vagy a hazai/európai kencék közül válogasson. Érdemes minimum 5 naponta cserélni a párnahuzatot is, ugyanis akarva-akaratlanul kapni fog a párna is a sok jóból, és nem biztos,hogy jót fog tenni a bőrnek a termékek halmozódása az ágyneműn. :)  Nappal pedig azt hiszem a mi európai termékeinkkel ezt nem lehet úgy kivitelezni, hogy erre esetleg rá lehessen sminkelni; ez a sok réteg valószínűleg apró "kukacokban" leválik az arcbőrröl, amit már csupán egy rétegnyi gazdagabb hidratáló felvitele után is megfigyelhetünk.  De aggodalomra semmi ok, lassan, de biztosan a hazai piacra is bekúsznak majd a számunkra egyelőre ismeretlen koreai termékek európai verziói, ahogy ez a cushion alapozók/pirosítók/tusok, vagy a fátyolmaszkok esetében is történt.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr5812464677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_B_ 2017.05.09. 14:50:07

Legtöbbet azzal segítenél a bőrödnek, ha heti 7x lenne "nap,amikor semmit sem teszek az arcomra"
A többi csak parasztvakítás.
Genetika és életmód+táplálkozás ami számít.
Krémekkel, maszkokkal max rontani lehet a helyzetet.

dorcssa 2017.05.09. 15:14:54

Jesszus atyaég, ennyi mindent magadra kenni. Nekem sose volt bajom az arcbőrömmel, pattanások is alig, pedig semmit nem használok. Most hogy elmúltam harminc, néha ha eszembe jut pár hetente rákenek egy kis níveát (azt a fém tégelyeset) meg nyáron naptej és csók. Mondjuk egyáltalán nem is sminkelek, csak évi pár alkalommal.
Egyetértek az előzővel, csak a kaja és életmód számít, meg részben a genetika. Sok vizet kell inni, az nagyban segít szerintem. Ez a sok szar meg feleslegesen kidobott pénz.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.05.09. 17:15:57

@_B_: A bőrgyógyászok ezt nem így gondolják. :) A víz, a belső hidratlálás, étkezés stb,amiket említettél nagyon fontosak, de amikor -10 fok van és az ember arcába fúj a szél+ a fűtés száírtja a bőrt, és nem hidratálod, akkor ne csodálkozz,ha nem hálálja meg... A tisztítás ugyanilyen fontos, attól függetlenül.hogy visel-e valaki sminket vagy nem. Elég csak arra gondolni,hogy villamosos/koszos kézzel nyomkodjuk a telefonunkat,amit aztán az arcukhoz tartunk telefonálás közben. A fényvédelem pedig a melanoma megelőzésének egyik legfontosabb eleme. Btw nem parasztvakítás, ha jó minőségű termékeket veszel, akkor elképesztő eredményeket lehet pl. egy problémás bőrrel elérni. :) A maszkok,pakolások pedig uyganúgy "extrák",mint pl. a hajpakolás, egy kis luxus,kényeztetés és még fokozottabb táplálás/tisztítás a bőrnek. Hangsúlyozom: jó minőségű termékekkel.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2017.05.09. 17:22:23

@dorcssa: Ha elmúltál 30,akkor nemcsak néha kéne hidratálnod. A Nivea tégelyes kréme elég zsíros, szóval itt értem a ritka hidratlálás okát (télen amúgy jól jön az ilyen nehezebb,zsíros krém),de valami könnyebb állagú hidratáló arckrémet érdemes lenne beszerezned, nagyon megköszöni a bőröd, pl. ragyogóbb lesz tőle. Igen, a sok víz nagyon fontos, de a bőrt nemcsak belülről, kívülről is hidratálni kell. Habár én is soknak tartom ezt a 10 lépést, a koreai nőknek bevált... Átvenni biztosan nem fogom, de az eddigi rituáléim nagyon jól beváltak és hálás is értük a bőröm.
süti beállítások módosítása