Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Alev Lytle Croutier: Hárem - A fátyol mögé zárt világ (2017)

Tragikusan szép könyv, amelyből megismerhetjük a háremek zárt világának igaz történetét

2017. május 12. - FilmBaráth

harem.jpg

Az Ezeregyéjszaka csodái az uraknak, aranykalitka a hölgyeknek, ez a hárem, amelynek a titkaiba, köszönhetően a Szulejmán című sorozatnak, már a tévében is beletekinthetünk. Azonban a valóság természetesen nagyon más volt, mint amit a népszerű műsorban láthattunk, ha nem a romantikus változatra vagyunk kíváncsiak, hanem a tényekre, ebből a könyvből alaposan megismerhetjük a fátyol mögé zárt világot. A szerző családjának idősebb női tagjai még a háremben nőttek fel, még őt magát is megtanították a tradicionális kávéfőzésre és jó néhány női praktikára. Igazán akkor kezdte el érdekelni a téma, amikor 15 évi amerikai tartózkodás után visszatért gyermekkora színhelyére, Isztambulba, és komoly kutatásba kezdett. 25 évvel ezelőtt jelent meg először a könyv, most az újraszerkesztett változat jelent meg, amely érdekesen, tényszerűen, közérthetően meséli el, milyenek voltak a hétköznapok valójában a háremekben. Jó néhány legendával leszámol az írónő, jó néhány tragikus sorsot ismerhetünk meg a könyvből. Témák szerint csoportosítva kerülnek elénk az információk, amelyből kirajzolódik a mesés Kelet  buja, de szigorú keretek közé zárt szeglete, amelynek legendája mögött évszázadokon át ott élt hús-vér asszonyok drámája rajzolódik ki. A luxusélet ára az unalom és a folyamatos életveszély volt, a háremben a poltika sem volt hiánycikk, és állandó versengés folyt a szultán kegyeiért, hiszen csak annak járt megkülönböztetett bánásmód, aki elnyerte az uralkodó szerelmét, mindenki más a fátyol mögött hervadt el, elfelejtve. Tragikusan szép könyv, amelyből megismerhetjük a háremek zárt világának igaz történetét.

A hárem kifejezés az arab "haram" szóból ered, amelynek jelentése "védett" vagy tiltott. Az a kép, ami azonnal eszünkbe jut, ha meghalljuk ezt a szót, a Topkapi, a Nagy Háremre volt jellemző, azonban köznapi értelemben a hárem a háznak olyan biztonságos, védett, szeparált részét is jelentei, ahol a nők, a gyerekek, megözvegyült rokonok és nőnemű szolgálók éltek, elzárva a külvilágtól és a férfiaktól. Ez a könyv alapvetően a Nagy Hárem életét mutatja be, de bepillantást nyerhetünk az átlagos háremek világába is.

A Topkapi Palotát  II. (Hódító) Mehmed (1444-46 és 1451-81) építette fel Isztambulban, amelyet a Nagy Szeráj vagy a mennyei porta néven szoktak emlegetni. A palota elzárt részébe került a szultán háreme, amely majd csak a legendás Hürrem-nek köszönhetően költözött be a szerájba Szulejmán uralkodása idején. A luxusbörtön kapui 1909-ben nyíltak meg, addig azonban évszázadokon keresztül ezen a helyen kellett leélnie életét sokezer nőnek. Minden kényelmet megkaptak, de egész életükre rabok maradtak, ki tudja, hányszor álltak az ablakokban és nézték a Boszporuszt, amely sohasem hozta el nekik az áhított szabadságot. Az odaliszkok, vagyis a háremhölgyek rendelkezésére álltak a szolgák, a hamam, vagyis a fürdőházak minden kényeztetése, de csak nagyon kevesüknek adatott meg, hogy fiút szüljenek a szultánnak, és ezáltal komoly politikai hatalomra tegyenek szert, a nagy  többség élete céltalanul telt el, ha szerencséjük volt, hozzáadták őket egy hivatalnokhoz, ha nem, a végtelen unalom és a depresszió várta őket, vagy, ha nem tudtak ellenállni egy kósza kalandnak, zsákba varrva a Boszporuszba fojtották őket.

harem2.jpgHürrem és II. Szulejmán igaz történetét is megismerhetjük a könyvből, ahogyan képet kaphatunk arról is, milyen volt a legendás "aranyketrec", ahová azokat a hercegeket zárták, akik veszélyt jelentettek a regnáló uralkodó hatalmára, de nem akarták megölni őket, megtudhatjuk, milyen játékokat játszottak, milyen ételeket ettek, ruhákat viseltek, hogyan szórakoztak és próbáltak értelmet találni az életüknek a háremhölgyek. Azzal a legendával is leszámolhatunk, hogy a szultán egy zsebkendőt dobott annak a lánynak, akivel az éjszakát szándékozott tölteni, valójában szigorúan szelektálták a potenciális jelölteket, a főeunuch döntötte el, ki kerül a szultán ágyába közülük. Egy külön fejezet foglalkozik az eunuchok tragikus sorsával, akik kizárólag fekete bőrűek voltak, mivel muszlimot nem lehetett kasztrálni, ezért Afrikából szerezték be a szerencsétlen fiúkat, akiknek az volt a dolga, hogy vigyázzanak a háremhölgyekre. Ezen túl a városi háremek világába is betekinthetünk, illetve azt is megtudhatjuk, hogyan alakult ki a romantikus kép a háremek valójában kegyetlen és szomorú életéről.

Jól szerkesztett, olvasmányos és érdekes könyv, amely női szempontból mutatja meg a szeráj titokzatos világát, romantikától mentesen, a sokszor szomorú valóságot ismerhetjük meg belőle. Az évszázadok során csak nagyon kevés szultána gyakorolt igazi hatalmat, de ők elég hatékonyan járultak hozzá, hogy meggyengüljön az Oszmán Birodalom, a hárem intrikái erős befolyást gyakoroltak a nagypolitikára, azonban a kapuk csak az 1900-as évek elején nyíltak meg a luxusban élő rabnők előtt, akik egyetlen feladata a szultán szolgálata volt, és bár mindent tudtak a szerelem művészetéről, sorsuk alapvetően a szerencsén múlott. A háremek világa mára már az enyészeté lett, de ebben a könyvben méltó módon kerül megidézésére titokzatos világuk.

9/10

A könyvet a Cser Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr6112496755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2017.05.14. 00:24:49

Szulejman is pl. kulon konyvbe jegyezte le az egyuttleteket, nehogy valamalyik no feleqrjon es ne a szultani vervonal menjen tovabb.
Amugy mindenuk megvolt, nem eheztek es szenvedtek, mint a kinti "szabad" emberek. Hareme amugy mar a faraoknak is volt, nem "arab talalmany".
süti beállítások módosítása