Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

A Titanic kiállítás Budapesten

2017. augusztus 01. - Kata SWL

A kiállítás 2017. július 20-án nyitotta meg kapuit Budapesten, a Király utca 26., a volt VAM Desing Center helyén. A Titanic minden nap 9 órától várja utasait; mi is 9-re érkeztünk, ezt követően osztják ki a belépőjegyeinket, amik nemnek megfelelően egy volt utas adatival rendelkező korhű jegyek a Titanicra. Ezután az 1. kiállítóterembe érkezve audio guide-ot kapunk, aminek segítségével hangos tárlatvezetésben vehetünk részt egy telefonhoz hasonló készülék által. Ahol tartalmaz a kütyü számunkra mondanivalót, a kiállítóterem adott pontján számmal jelzik, hogy melyiket kell bepötyögnünk és meghallgatnunk. (A cikkben látható összes kép saját, a helyszínen készített.)

img_0871.JPG

Női retikül, zsebkendő és egyéb holmi 1910-ből


a2.jpgAz 1. teremben a Titanicot megelőző éveket ismerhetjük meg  a képen láthatóhoz hasonlóan vitrinben elhelyezett tárgyak, illetve a a falon kihelyezett táblák segítségével. Az összes terem tele van információval, nemcsak a vitrinek mellé kapunk hangos tárlatvezetést, a falon kihelyezett információk negyedei annak,amit még melléjük meghallgathatunk. Az 1. termet követően kezdődik az utazás: 1912-őt írunk, és mostantól valóban a fedélzeten vagyunk.

Elsőként egy sötét terembe érkezünk, ahol a Titanic építéséről vetítenek le egy rövidített, hang nélküli dokumentumfilmet (ehhez általában bevárják az adott turnus tagjait, akik egyszerre kezdték a kiállítást, esetünkben a 9 órásakat), az információkat pedig a készüléken keresztül hallgathatjuk. A következő termek a tervezésről, felszerelésről, építésről szólnak: maketteket, tervrajzokat, a hajó egyes alkotórészeit is láthatjuk.

a3.jpg

Fogaskerék a hajóroncs tat részéről és nagy csavarkulcs 

roncsból felhozott leletek mellett korhűen berendezett lakóegységeket, illetve szénkamrát, és étkezőt is láthatunk. A technikai részek után következik az 1. osztály. A folyosóra belépve is filmből is ismerős gyönyörű kétszárnyú ajtó fogad minket, amit egy folyosó, illetve egy berendezett szoba követ. A kiállítótermek közül talán ezen a részlegen tölti el mindenki a legtöbb időt.A gyönyörű terek mellett a klasszikus zene valóban megteremti azt az atmoszférát, amit az előkelő utasok érezhettek a hajóra lépve. A Titanicot nemcsak a valaha készült legnagyobbnak, hanem legpompásabbnak is tervezték. Az 1. osztályon több, mint 750 utazó kapott szállást. Ezek a szobák saját fürdőszobával és káddal rendelkeztek. Sok kabinhoz tárolóhelység, míg a "B" fedélzeten található 2 legfényűzőbb lakosztályhoz pedig külön sétafedélzet is tartozott. Az első osztályra szóló jegy 2500 dollárba (ma megközelítőleg 16 millió Ft) került, míg a fentebb említett B fedélzet 2 lakosztályáért pedig 4500 dollárt kellett fizetni (ami ma 28,6 millió Ft-nak felel meg).

a6.jpg

Az 1. osztály szobája

Az 1. osztályon az utasok által használt tárgyakat egy külön teremben csodálhatjuk meg; az ékszerektől kezdve a parfümös üvegen át egészen utazó hajsütővas-melegítőig mindent láthatunk. Majd megérkezünk az 1. osztály szintén kiépített étterméhez, ahol a különböző osztályok eltérő étkészletei is megtekinthetőek. 

A 3. osztálynak már kevesebb figyelmet szenteltek, mivel a szobák nagyon szűkösek és egyszerűek voltak. Az itt utazók sokszor gazdasági okok, a szebb jövő reményében indultak neki családjukkal New Yorknak. A jegy jelentősen olcsóbb, 900 dollár(ma kb. 250 000 Ft). Ezek a szobák ráadásul csendesek sem voltak, mivel a mennyezeten futó csöveknek köszönhetően hallani lehetett a gőzgépek okozta zajt. Ennek ellenére a Titanic 3.osztálya mégis sokkal jobbnak számított, mint a többi hajóé, ugyanis míg azok szalmazsákot használtak, itt az ágyakban valódi matracok voltak. Az utasok számára csupán 2 fürdőkád állt rendelkezésre, de sokan sajnos a Titanicon találkoztak először vezetékes vízzel, így számukra ez is "luxusnak" számított, és a heti egyszeri fürdés miatt elégnek is bizonyult a 700 utasra jutó 2  fürdőalkalmatosság. 

a7.jpg

.A 3. osztály szobája

Ezután a kazánház következik, a hajó működtetését ismerhetjük meg. Miután végigjártuk a Titanic fedélzetét, elérkezünk az utolsó kiállítótermekhez, amelyek már a tragédiát, a süllyedést és annak előzményeit mutatják be. Láthatjuk a figyelmeztetéseket, amelyeket a Titanic kapott az előtte álló jéghegy miatt, illetve magát a jéghegyet is. A túlélők visszaemlékezéseiből is olvashatunk idézeteket, hogy ki hogyan élte meg a tragédiát. 

a9.jpg

A jéghegy

Ezután a roncsból felhozott tárgyakat, a hajó megmaradt elemeit láthatjuk. A Titanic 1912. április 12-én 2:20-kor süllyedt el és 1985. szeptember 1-jén találták meg a roncsot. Az összes bemutatott lelet tehát 70 évig feküdt a jeges vízben a tenger alján. Lenyűgöző, hogy milyen jó állapotban maradtak a kiállítottak. Az 1. osztály után ez az a részlege a kiállításnak, ami miatt mindenképp' érdemes ellátogatni. Itt nem szól zene, de enélkül is elképesztő élményt nyújt. A feltárás körülményeit  és az RMS Titanic lelet-megóvási programot is megismerhetjük. A baktériumok pusztítása és a mélység,a nyomás miatt közel 100 év múlva már semmi sem marad a Titanicból. 

a10.jpg

Hőálló edények, amelyeket a tárolószekrény megvédett a süllyedéskor. A fa szekrény elkorhadt, de a tartalma tökéletesen sorba állítva feküdt a homokban a tenger mélyén.

A Titanic 1912. április 10-én indult útjára Southamptonból New Yorkba, több mint 2000 emberrel (utasok és személyzet) a fedélzetén,majd a jéghegynek való ütközés következtében 15-ére virradóra elsüllyedt. A katasztrófát az utasok és a személyzet mindössze egyharmada élte túl, pontosan a hajón tartózkodó 2207 emberből 705 személy életét sikerült megmenteni, 1502-en vesztették életüket a jeges tengerben – később összesen 239 holttestet sikerült megtalálni. A kiállítás végén a teljes utaslista megtalálható, itt lehet megkeresni, hogy a jegyünkön szereplő név szerint mi túléltük-e az utazást. Mi a párommal az első osztályon utaztunk és a túlélők között találtuk meg a nevünket, azonban nagynéném a 3. osztályon az egész családjával odaveszett.

a12.jpg

Az 1. osztály túlélői 

A mostani kiállítást a szervezők a 2009-ben elhunyt utolsó túlélőnek, Millvina Deannek ajánlják. A tárlat körbejárására és az összes hanganyag meghallgatására érdemes másfél-2 órát rászánni. Fényképezni vaku nélkül szabad és érdemes is, valamint egy mini Titanic vár minket a kiállítás végén fotózkodás céljából. Az ajándékboltban akár Rose filmbeli nyakékét is megvásárolhatjuk. A Titanic kiállítás a gyerekeknek is ugyanolyan életreszóló élményt nyújthat, mint a felnőtteknek (a mi turnusunkban is többen jöttek családostól). A jegyek a helyszínen és interneten is megvásárolhatóak. 

További információ: http://www.titanickiallitas.hu/hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr3412704257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása