Végre vége a kánikulának, megjött a kedv a konyhatündérkedéshez. Ebben a friss nyári időben sem a test, sem a lélek nem kívánja a nehéz ételeket, de a fagyihegyek időszaka is elmúlt, kéne valami egyszerű, de nagyszerű, amivel nem túl sok melóval lehet nagyot villantani a család előtt. Nem kell túlbonyolítani az életünket (lesz még rengeteg időnk ősszel és télen kreatívkodni a konyhában, úgysem lesz semmi kedvünk kimenni a lakásból), ha reápillantunk a zöldségespultra a boltban, láthatjuk, hogy megérkeztek a szilvák, ideje elkészíteni az idei első szilvásgombócot. De mivel egy finom ebéddel/vacsorával nem akarjuk túlságosan szaporítani az olyan nehezen leadott kilóink számát, próbálkozzunk meg ezúttal egy egészségesebb változattal. (Recept: innen)
Egészséges szilvásgombóc
Hozzávalók:
- 35 dkg tönkölyliszt (vagy Graham liszt)
- 2 dl víz
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 25 dkg szilva
- 2 tk fahéj
- 4 tk barna cukor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
Semmivel sem bonyolultabb elkészíteni ezt az egészségesebb változatot, mint a sima szilvásgombócot, úgyhogy essünk is neki. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót és a tojást. Ruhaujj felgyűr, és miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuhát kerítünk, letakarjuk vele a tálat, és békén hagyjuk pihengetni a cuccot kb. fél órán keresztül.
Hogy haladjunk, kb. 20 perc múlva elkezdünk 1 tk sóval vizet forralni egy kedvünkre való, szép nagy fazékban.
Egy kisebb tálban (csak, hogy legyen mit mosogatni) 2 tk fahéjat összekeverünk 2 tk barna cukorral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.
Kezelésbe vesszük a szilvákat. Megmossuk őkelméket, félbevágjuk, kimagozzuk. A fél szilvákat egyesével megforgatjuk a cukros fahéjban. Minden tésztanégyzet közepére teszünk egy fahéjas-cukros szilvát, majd a tészta négy sarkát ráhajtjuk a szilvára, gombócot formálunk belőle.
A gombócokat több részletben beletesszük a forrásban lévő vízbe, ha feljöttek a víz tetejére, még 5 percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük őket, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és egy tányérra sorakoztatjuk őket.
Amíg a gombócok főnek, megpirítjuk a zsemlemorzsát 2 tk barna cukorral az olívaolajon.
És már csak annyi a dolgunk, hogy a kész gombócokat beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába, emberesen megszórjuk porcukorral, majd boldog mosollyal arcunkon elfalatozzuk a finomságot.
Jó étvágyat!