Bármennyire is szeretnék (valójában nem is szeretnék) elszakadni az olasz konyhától, sajnos ez e heti recept is a jó öreg itáliai konyha remekműve. Nagyjából szerintem mindenki szereti a tésztaételeket, pláne ha a "nyokkiról" van szó. Készülhet ezer más szósszal, az alapot adó burgonyás gombóc határozza meg az ételt magát. Az ezerből most egy sült, paradicsomos verzió következik, remélem, nem csak az én örömömre.
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 12-15 dkg liszt, ez a burgonyától függ
- 3 tojás sárgája
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 10 dkg koktélparadicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 g kapribogyó (elhagyható)
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 csipet chilipaprika
- 0,5 l paradicsompüré (nem konzerv)
- 250 g reszelt mozzarella
- 150 g reszelt parmezán
- oregánó
- bazsalikom
- só, bors
- olívaolaj
Először is, a burgonyát hámozzuk, kockázzuk, és feltesszük főni, ezalatt az idő alatt nem sok teendőnk van. Ha a krumpli megpuhult, leszűrjük, áttörjük, és hagyjuk kihűlni, ugyanis a forró krumpliban megfő a tojás, az pedig nekünk egyáltalán nem jó. Ha már langyos a krumpli, hozzátesszük a tojássárgákat, egy jó nagy csipet sót és első körben 12 dkg lisztet, amivel jól eldolgozzuk. Az a lényeg, hogy a tészta ne ragadjon, addig lisztezzük, hogy szép egynemű tésztát kapjunk, ami nem ragad.
Ha ezzel kész vagyunk, kivesszük a tálból, lisztezett felületen átgyúrjuk, kilapogatjuk, majd vékony csíkokra vágjuk (hosszúságra úgy 10 cm körül legyen, szélessége pedig max. 1 cm). 1,5-2 cm nagyságú "falatokat" vágunk belőlük. Amint minden csíkot feldaraboltunk, neki is kezdhetünk a formázásnak. Először kicsi golyókká változtatjuk őket, majd, hogy meglegyen a klasszikus gnocchi-forma, egy lisztezett villát óvatosan belenyomunk a gömbökbe, ami így kilapul, és rovátkolt lesz. Bonyolíthatnánk, hogy kis hajlítás is legyen benne, de jó ez így elsőre. :)
Lobogó forró vízben 5-7 perc alatt készre főzzük őket, de vigyázzunk, mert ha túlfő, szétesik és összeragad! Inkább többször kóstoljunk rá, mint, hogy szétmenjen az egész munkánk. Ha sikerült, egy serpenyőbe olívaolajat hevítünk, rádobjuk a friss gnocchi-kat, és szépen körbepirítjuk őket, majd egy tálba félretesszük.
Abba a serpenyőbe, amibe előzőleg a gnocchi pirult, most az apróra vágott vöröshagyma kerül, amit szép üvegesre dinsztelünk. Amint kész, rádobjuk az egész koktélparadicsomokat, kicsit átkeverjük, hogy megfonnyadjon, aztán jöhet rá az apróra vágott fokhagyma egy kevés só és bors társaságában. Ezután szórjuk meg óvatosan chilivel, és ekkor tehetjük rá a kapribogyót, ha szeretjük. Felöntjük a fehérborral, elforraljuk, majd rá a paradicsompüré, az oregánó és a bazsalikom. Összeforraljuk, és ezen a ponton, ha a serpenyőnk nem levehető nyelű és nem tudjuk mindenestől betenni a sütőbe, akkor át kell tennünk egy tűzálló tálba a ragut, amihez rögtön ezután hozzákeverjük a pirított gnocchi-t és a reszelt mozzarellát. A tetejére parmezánt szórunk, és 200 °C-on 20-25 percig sütjük.
Ezután már nem marad más, mint jó étvágyat! :)