Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Heti recept: Diós-narancsos sütőtöktorta

2017. november 05. - FilmBaráth

Nálam ősz=sütőtök. Valahogy hozzátartozik ehhez az évszakhoz az íze, sokféle módon elkészíthetjük őkelmét,  tehetjük madártejbe, kávéba, különleges rizottót vagy főzeléket varázsolhatunk az asztalra a segítségével. De ebben a még szép, de már csípős időben nagyon jól tud jönni egy melengető torta is, amely különleges, ugyanakkor meglepően könnyű elkészíteni. Kell vele egy kicsit pepecselni, de a család vagy a barátok biztosan értékelni fogják az erőfeszítéseinket, viszonylag kevés melóval villanthatunk nagyot ezzel a finomsággal. A recept innen.

Diós-narancsos sütőtöktorta

dios_sutotoktorta.jpg

 

Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg sima liszt (ha nagyon egészséges nasit szeretnénk, lehet ez is teljes kiőrlésű)
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg (barna) cukor
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 tk sütőpor
- 15 dkg dió
- 10 szem aszalt sárgabarack
- 4 tojás
- 15 dkg olvasztott vaj
- 1 narancs héja és felének a leve
- 50 dkg sütőtök, reszelve
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk szegfűszeg
- csipet só
Krém:
- 25 dkg natúr krémsajt
- fél narancs leve
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- tetszés szerinti dió, durvára vágva
Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk és nyersen lereszeljük.
Az aszalt sárgabarackot apróra, a diót durvára vágjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a  sót és a fűszereket: a fahéjat, az őrölt gyömbért és a szegfűszeget.
Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat a cukorral, az olvasztott vajjal és a narancs héjával és felének a levével. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sütőtököt. majd a lisztes keveréket. Végül hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackot és a durvára vágott diót. 
Egy tortaformát kiolajozunk, az alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 
Gyorsan összedobjuk a nem túl bonyolult krémet: egy tálban elkeverjük a natúr krémsajtot a porcukorral, az olvasztott vajat, a fél narancs levét és a vaníliakivonatot. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ha kihűlt a piskóta, a tetejére kenjük a krémet, és megszórjuk durvára vágott dióval. Szeleteljük, habzsoljuk ezt az igazi őszi tortát, amelynek nemcsak az illata mennyei, hanem az íze is!
dios-narancsos_sutotoktorta.jpg

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr913162934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása