Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

A nápolyi pizza budapesti reneszánsza

2018. március 21. - adamthesir

Mióta hazaköltöztem, keresem az igazi olasz pizzát, a nápolyiról meg már álmodni sem merek. Voltak már különböző próbálkozásaim, például Szatmárnémetiben sikerül belebotlanom egy francia tulajdonú trattoria/pizzéria kettősébe. Betérve és megkóstolva egy cinque formaggit, már majdnem egy olyan vékony tésztás, kemencében sült pizzát sikerült találnom, mint ahogyan azt szülőhazájában készítik. Szülővárosomban, Nagyváradon is vannak próbálkozások, viszont még mindig nem az igazi, reméljük hamarosan változni fog ez a tendencia. Ámbár a napokban Budapesten jártam és két ajánlást is kaptam, amit úgy gondoltam, kár lenne kihagyni, maximum egy kicsit csalódok. De egyáltalán nem így volt, sőt nagyon is meglepődtem, és kicsi szívem és gyomrom olasz fele, repesett örömében.

Az első „tetthely” a Digó nápolyi pizza volt az Erzsébet téren, bár azt meg kell említeni, hogy nem rég még mozgó, pop up pizzazótt üzemeltettek a pesti digók, de végre sikerült „letelepedniük” és „megállapodniuk”. Fatüzelésű kemencében sütik a pizzákat, ráadásul pont annyi ideig, amennyit a nagy könyv megenged. A feltéthez használt feltét is nagy odafigyeléssel van kiválogatva és garantáltan minőséggel és minőségből dolgoznak. Ez pedig az ízen is megérződik, mivel teljesen úgy éreztem, mintha egy nápolyi pizzázóból majszolnál a margheritámat. Bár méretében nem egyezik meg az eredetivel, ízben simán felveszi a versenyt bármelyik olasz pizzával. Pont annyira vékony amennyire kell, a széle pedig pont olyan puffadt, amennyit a „recept” megkövetel és olajban sem tocsog, hanem szépen fénylik rajta, ahogyan az elő van írva.  Ár/érték arányban teljesen megéri a pénzét, mivel olyat kapunk, amit nem sok helyen és ráadásul még finomat is. Még megjegyezném, hogy taktikailag tökéletes helyen van (Erzsébet téren a Deák szomszédságában és az Akvárium klub lépcsői mellet), mivel egy átbulizott éjszaka után, nem is eshetne más jobban, mint egy jó kis nápolyi piz

img_0740.jpg

Az igazi nápolyi pizza után folytatott budapesti „expedícióm” második állomása az IGEN pizzázó volt. Ők már régebb óta felkerültek a radaromra, de még egyszer se úgy jött ki úgy a lépés, hogy kipróbáljam a  pizzájukat. Na, de most viszont sikerült és valami isteni volt, soha nem gondoltam volna, hogy tudok majd olyan pizzát enni, mint Nápolyban, ráadásul úgy, hogy nem is kell elmenjek odáig. Még a Digó (előre is elnézést kérek tőlük) pizzájánál is finomabb volt. Nem tudnám elmondani, miért (talán, mert az IGEN pizzáján a paradicsomnak nem volt olyan intenzív íze, mivel nem igazán rajongok a paradicsomért, bár úgy meg eléggé nehéz élvezni magát a pizzát), de nekem jobban ízlett, pedig itt is csak egy margheritát rendeltem. Lehet talán, hogy a kemence jelenti a különbséget, mert az IGEN egyenesen Nápolyból, Stefano Ferrara műhelyéből hozatta azt. Mást nem igazán tudok kiemelni, mint eltérés, mivel a feltét és a hozzávalók itt is minőségiek. Maga a pizza is vékonytésztás, a szélein enyhén ropogós és egy kicsit szószban és olajban tocsogós. Az ár/érték arány itt is korrekt, mivel itt is olyat kapunk, amit nem sok helyen a fővárosban, arról nem is beszélve, hogy minőséget képviselve, az amúgy „felhígitott” budapesti pizza piacon.

img_0753.jpg

Végül, ha választanom kellene, akkor úgy isten igazából nem is tudnék, mert mind a két előbb említett hely által kínált pizzák ízletesek, már-már mint a nápolyiak. Így mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy probálják ki mind a két helyet és döntsenek maguk. A bőség zavarától nem kell majd tartani, mert mind a két helyen a sarokba vágták a különböző, hawaii, magyaros, székely és ilyen olyan kitalált pizza féléket és semmi flanc nélkül az alap pizzákat készítik.

Megjegyezném, hogy saját felindítatásból látogattam meg a helyeket és senki sem fizetett egy forintot se. Saját zsebből álltam a számlát, a cikk pedig teljesen független vélemény, két nápolyi út és másfél év Olaszország után.

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr913756054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.03.22. 12:06:56

Májusban megyünk Nápolyba. Ott hol érdemes kóstolni, ami direkt nem turistás hely? Választ köszönöm előre is :)

egy polgár ... 2018.03.22. 12:53:43

A klasszikus: www.damichele.net/
Corso Giuseppe Garibaldi, 1115, 80142 Napoli NA, Olaszország
www.tripadvisor.co.hu/Restaurant_Review-g187785-d1235237-Reviews-L_Antica_Pizzeria_da_Michele-Naples_Province_of_Naples_Campania.html

Tőle nem messze találod a Trianont: www.pizzeriatrianon.it/
Via Pietro Colletta, 44/46, 80139 Napoli NA, Olaszország

Mindkettőnél kell készülni várakozásra, de szerintem megéri. Persze van még egy csomó, de azok nem ekkora nevek. Megjegyzem árban mind ugyanott van... A turisták persze látogatják őket, pont azért mert ezek a klasszikus helyek és jók is.

Gtusa 2018.03.22. 13:06:21

Az Igent nem tudom ki futtatja annyire. Olyan rossz volt, hogy a kukában végezte az egész.

Fellegjáró Marci 2018.03.22. 13:40:35

Többször belefutottam már ebbe a nápolyi piaa témába és az az Akváriumnál ettem én is egyet...ettem, majdnem kihánytam annyira fos volt. Ha ez a nápolyi pizza kösz inkább nem...főleg ennyiért! mit lehet ezen annyira imádni?!?

LoveKills 2018.03.22. 13:45:22

Gyerekek, egy csomó hype van egy csomó pizzeria körül. Egyik sem rossz, de nem is kirívóan különlegesek, ráadásul drágák. Az én titkos tippem:

hu-hu.facebook.com/pizzamanufaktura/

ELB. JÓ és NEM DRÁGA!!! MINDENKINEK AJÁNLOM!

fingerbangs 2018.03.22. 14:04:33

@Fellegjáró Marci: sose ettél ott, fasznak beszélsz hüjeséget, menj etesd meg az állatokat ne itt nyomd a fakenews-t

Kivlov 2018.03.22. 14:13:46

@gergo:
Az utcán. Mini pizza egy "pékségben."

Fellegjáró Marci 2018.03.22. 14:14:52

@fingerbangs: :D Ja majd megfagytam abban a műanyag 2x3m-es ponyvás faszságban, meg 2300ért a jéghideg széken. Tuti nem ott ettem azt a fost már emlékszem...akkor is egy fos volt! FOOOS! Ja és ki is fostam!

egy polgár ... 2018.03.22. 14:26:53

Emberek ne már... Ízlések és pofonok... Nincs olyan, hogy "igazi" pizza. Kétségtelen, hogy Nápolyból származik és a Margarita és a Marinara a két alap, de Olaszországon belül is minden tájegység máshogy csinálja. Arról ne is beszéljünk, hogy a "világhódító" útját Amerikán (az amerikai olaszokon keresztül...) járta be. Na az meg egy tök más történet, más alapanyagok, más tészta, más feltétek.... Az a szép ebben a kajában, hogy gyakorlatilag már minden nemzet hozzátett valamit... Mindenki azt a típust választhatja, ami a legjobban tetszik. A Nápolyi se rossz, de eleleve tök más a tésztája, mint amihez hozzászoktunk (kicsit nyúlósabb, palacsintaszerűbb..), ez ilyen...

weasel 2018.03.22. 15:27:19

Óbazdmeg. Ez a két hely egymástól kb. 300 méterre van. Oké, hogy Budapest nem egy világváros, de azért nem ennyire kicsi.

Tipikus "semmi nincs a (kis)körúton kívül" gondolkodás.

Jártál már a nagykörúton túl?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2018.03.22. 15:34:41

Nekem az Igen egy csalódás volt. Nem tudom felfogni, hogy miképpen lehet jó pizza ami alapban sületlen és a feltét nedvessége miatt a tészta tiszta tocsogás. Ez lenne a hres nápolyi standard? Eztér kell speckó kemence? Ezt basszus egy sima villansütőben otthon is lehet csinálni!

pannonfunk 2018.03.22. 16:12:20

A Panificio il Basilico-ban, a Király utcában is remek pizzák vannak.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2018.03.22. 16:33:11

@weasel: nyilván a cikkíró tehet róla hogy a Digó az Erzsébet téren nyitott, 300 méterre az IGEN-től :'((((

Eyvoree 2018.03.22. 17:37:26

@gergo:

A legjobb egyértelműen a Sorbillo érdemes odamenni mondjuk 18:30-18:45 között és akkor a 19:00 órás nyitáskor be is juttok.
A Da Michele jó, de nagyobb a hype körülötte az Étel, ima, szerelem című film leforgatása miatt. Ide ha 11:00-13:00 között mész akkor elég hamar bejutsz később (ebéd és vacsoraidőben) olyan 1-1,5 óra a várakozási idő, jegyet osztanak, ha elvitelre kéred akkor minden esetben gyosan meg van. Nem tudom, hogy bővítettek e az ételapon régen volt Marinara és Margherita amit lehetett dupla sajttal is kérni, most voltam Rómában az ottani Da Micheleben és ott nagyobb volt a választék)
Erőssen ajánlott még a Di Matteo (nem messze van a Sorbillo-tól), mi ha elfoglaljuk a hotelt mindig ide megyünk elsőnek, itt mindenképpen próbáljátok ki a Arancini-t is

Ajánlott még a következő helyek:
Pizzeria Bandi (elviekben ők találták ki a Margherita pizzat)
Da Donato dal 1956 Antica Trattoria e Pizzeria
Pizzeria 'Ntretella
Antica Pizzeria Port’Alba
Pizzeria Starita
Pizzeria e trattoria La Taverna Di Toto'

Egy pár ahol megfordultam. De A Sorbillo az etalon számomra és még pár gasztro őrültnek!

Harley 2018.03.22. 17:37:52

@gergo: Szia már látom hogy ajánlották Nápolyban a Da Michele nevűt , amit szerényen a világ legjobb pizzeriájának titulálnak ,szerepelt egy Julia Andrews filmben is , nos nem rossz , de készülj fel rá hogy sorszámot osztogatnak , és hangosan mondja egy öreg csóka olaszul a számokat , amikor sorra kerül a delikvens , s ez akkor tud kínos lenni , ha nem tudsz olaszul számolni :) Ha Nápolyban jársz onnan el szoktak kirándulni az Amalfi partra , nos ott Amalfiban jó szívvel ajánlom az Il Tari nevű kisvendéglőt , szerintem veri a Da Michele -t , de nyilván ez az én véleményem . Viszont Budaőrsön találtam egy kiváló olasz pizzeriát a Da Catarina , kiváló olasz alapanyagból perfekt pizzát adnak , akár Nápolyban is érzeheti magát az ember ! Jó utat !

Phteven 2018.03.22. 18:31:00

@Eyvoree: Én legalább öt pizzériát ismerek, ahol elvileg feltalálták a margherita pizzát. :-)

dreamhotep 2018.03.22. 19:14:47

mindkét hely: tutti perfetto

sanyi_a_hegyrol 2018.03.22. 20:09:20

@Harley: ki a franc az a Julia Andrews?!

fuszujka 2018.03.22. 20:28:07

Nincs egy éve, hogy először (és valószínűleg utoljára) ettem ilyen "igazi" pizzát Nápolyban. Tészta paradicsomszósszal és sajttal. Pfej.
Lehet, hogy proli vagyok, de akkor már inkább jól megpakolva eszem. A lényeg, hogy a tészta jó legyen (amire mondjuk tény, hogy egy kezemen meg tudom számolni, hány hely veszi a fáradságot.) ,
és mehet rá minden jóság.

Zárójelben az mondjuk azért vicces, hogy annak idején ezt a kaját a csóróság miatt csinálták, ma pedig komoly kulináris magaslatokba van emelve a paradicsomos tészta. :D

Zem, avagy Lammer 2018.03.22. 20:55:38

Osteria Mille Lire a Szent István körúton. Most itt van a legjobb nápolyi pizza. Decemberben nyílt. Minden más is jó.

ekat 2018.03.22. 21:06:06

@Noname Cowboy: Nekem először nagyon bejött az Igen, de legutoljára nagyon furcsa Margherita-t kaptam, piros-olajos lé volt rajta paradicsomszósz helyett, és nyúlós-ragacsos sajtréteg, nem megyek többé. De ezekután megyek a Digóhoz, akiktől mg nem sikerült ennem, egy pop-up helyszínen annyian voltak, hogy nem akartam kivárni, a Gourmet Fesztiválon meg nem rájuk voltam kíváncsi. De amúgy meg Encs. :)

arncht 2018.03.22. 22:35:46

Becsben tudok mondani par igazan jo helyet, olaszok a tulajok, fatuzeleses kemencek vannak tobbnyire, es pihentetik a tesztat, ahogy kell, es van igazi bivaly tejes mozzarella. Rengeteg helyen voltam, mire rajuk talaltam :) ha csak egy helyet mondhatnek, az a la spiga, de van ahol szuperkonnyu, van ahol kicsit markansabb izek dominalnak, kinek mi jon be. A muzeum quartier mogotti reszen vannak talan a legjobbak.

Olaszoknal probaltam netes ertekelesek alapjan par pizzazot, de nem sok sikerrel, meg se kozelitettek a jobb becsi pizzazokat :( legkozelebb jobban rakeszulok.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.03.23. 08:40:09

@Eyvoree: @Harley: köszönöm a válaszokat, ha alkalom lesz, megnézzük a helyeket.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.03.23. 08:48:16

@Harley: egy hetet szánunk Nápoly és környékere, ebből egy nap maga a város, illetve egy nap Sorrento-Salerno kör. Május végén még egész jól autózható lesz, legalábbis remélem.. :)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2018.03.23. 08:59:21

Életem talán legjobb ár/értékű pizzáját Rómában toltam 2 éve.

indafoto.hu/ppgergo/image/24026374-191c4760/707142

5€ turistamenü a lépcsőn elfogyasztva

demerson 2018.05.06. 09:37:16

@Gtusa: te egyél don pepét az való a magyar parasztnak
süti beállítások módosítása