Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

Könyvajánló: Linnea Dunne: Lagom (2017)

A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz

2017. augusztus 18. - tonks

35501977_uy630_sr1200_630.jpg

A lagom annyit tesz, hogy "nem túl kevés, nem túl sok - éppen elég". Elsőre nem tűnik a tökéletes boldogság képletének, és egy svéd most bizonyára bólogatna is, hogy valóban - ha tudna olvasni magyarul. Mégis követendő lehet bárkinek az efféle svéd életfilozófia, amelyben az ésszerűség és a lazítás egyaránt szerepet játszik.

A svédekről a higgadtság és az IKEA húsgolyói jutnak először eszembe, így természetesen kíváncsi voltam, ez a könyv mennyire alakít ezen a véleményemen. Nagyon tetszett az alcím - a svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz - mert alapvetően kiegyensúlyozott életet szeretnék élni, kézzelfoghatóbbnak érzem a dánok boldogságot jelentő Hygge-énél.

Linnea Dunne nem tesz úgy, mintha a lagom tökéletes ismerője és élője lenne, őszintén bevallja például, hogy külföldre költözése során egyenesen örült, hogy kiléphet kicsit a megszokott svéd rendből. A könyvben sok-sok érdekes arcot és életet villant fel, akik a lagom szerint élnek. A bevezetőn kívül összesen 7 fejezetben járja körül az élet legtöbb területét: a munka és az élet egyensúlyát, az étkezési kultúrát, a divatot (+ természetesen a lakberendezést), az egészséges életmódot, a baráti kapcsolatokat, a környezetvédelmet és végül a boldogság őszinte szemléletére is kitérünk. Közben tanulhatunk klassz svéd szavakat, kapunk konkrét tippeket, még recepteket is (a kanelbullar-t, azaz a fahéjas tekercset mindenképp ki kell próbálnom!), mindezt inspirálóan színes, tagolt oldalakon keresztül. Remek érzés egy ilyen minőségi kiadást a kézbe fogni.

A lagomnak nincsen pontos definíciója a "nem túl kevés, nem túl sok - éppen elég"-en túl, és ebben tényleg benne van minden. A szerző több oldalon át igyekszik elmagyarázni nekünk, hogy mit is takarhat a lagom törvénye, amelyben benne van az is, mikor pont megfelelő mennyiségű tej kerül a kávéba, az, ha élénk színű rúzst használunk, de a sminkünk többi része szolid marad, és magába foglalja a valahova tartozást és a közös felelősségvállalást is. A lagom maga az időszerűség. Egy svéd író, Jonas Gardell "a félzsíros tej országának" nevezte Svédországot, ami szintén egyfajta magyarázata a lagomnak.

tumblr_mysokkcctp1r6kaa9o1_1280.jpg

A fentiek alapján világossá válhat, hogy az egyszerűségen és az egyensúlyon múlik minden. A munka és a szabadidő egyensúlyába nem fér bele a zaklatott túlóra, egy feladatra pedig lehet pont lagomnyi időt szánni, nem kell túlnyújtani. Az apák is kapnak elegendő szabadságot gyerekvállalás esetén és élnek is ezzel a jogukkal, valamint a svéd cégek sokat kísérleteznek a 6 órás munkaidővel is. Étkezés szempontjából érdekesen keveredik a sznobság és az egyszerűség. Becslések szerint minden tizedik svéd vegán vagy vegetáriánus, és minél bonyolultabb alapanyagokból készül egy étel, minél inkább felkapottabb, annál jobb. A másik oldalon pedig itt van a "termeld magad" trend, a piknikezés, ami sokszor kész buli szintre van emelve, egyszerű, olcsó, jó + van napfény! Ha pedig voltál már Ikeában, akkor nem kérdés az sem, hogy az egyszerűség a divatban, lakberendezésben is nagy szerepet játszik, letisztult vonalak, funkcionalitás, amiről nekem rögtön a tisztaság, nyugodtság ugrik be.

A legmeglepőbb fejezet számomra talán a társas életet bemutató volt, a svédeket valahogy maguknak való embereknek tartottam (kösz, A tetovált lány!). Már említettem a piknikezést, de az otthon való bulizás is nagyon népszerű (kényelmes és olcsó), aminél voltaképpen csak az fontos, hogy legyen valami közös alap: közös kollégák, focimeccs, zenei érdeklődés, szülinap, evés, bármi. Nagyon sok klub működik az országban könyvkluboktól kezdve a kórusokig és a szomszédok közötti kapcsolatok is erősek, ismerik egymást, összefognak a közös célért, vagy csak a szórakozás kedvéért.

Természetesen a lagom életérzésből nem maradhat ki a józan környezetvédelem sem, amelynek a legfontosabb része az újrahasznosítás. Ez az ökoszemlélet pedig nem működhet egy cinikus társadalomban (khm, khm), a svédek magukévá tették azt, hogy a megfelelő szelektív hulladékgyűjtés, a műanyag szatyrok mellőzése (létezik már csomagolásmentes bolt, ahova te viszed a dobozt, üveget, amibe belerakják a vásárolt dolgokat), stb. nemes célt szolgálnak. És a svédek itt meg sem álltak: nagyon szimpatikussá vált a tudatos fogyasztás, ezen belül a köpstopp, ami azt jelenti, hogy egy adott ideig nem veszünk bizonyos dolgokat, vagy egyáltalán semmit ennivalón kívül. És nem csak a pénztárcánk jár ezzel jól. (Kezdem kapisgálni, hogy nem feltétlenül csak a jó fizetés miatt lehet több pénze egy svédnek, a lagom minden tekintetben kíméli a pénztárcát.)

A könyvet olvasva azért szembeötlött, hogy mindennel együtt elég fárasztónak tűnik a lagom. Ésszerűség, egyensúly tudatos megtartása és a többi. Szerencsére azért itt van a fredagsmys, ami a lazulós péntek estét takarja, kényelmes melegítőben, tacoval és tévével, gyertyafénnyel. Rögtön jobban hangzik, nem? Pedig a fika-t*, a kávészünetet még meg sem említettem, ami a svédeknél szent és sérthetetlen. (Nálam is.) Kávészerető nemzet rossz nép már nem lehet, tartja a mondás.

Nagyon fontos ezenkívül a szabadidő eltöltése, ahol a kreativitás és a feltöltődés a kulcsszó, amit valahogy úgy értelmezek, hogy ugyan jó minden este otthon dögleni a laptop előtt, sok mást is bele lehet azért még tenni, egy kis szervezés e tekintetben hosszú távon sokkal kifizetődőbb.

A Hygge-hez hasonlóan ez sem egy öntömjénező, túltolt életmód tanácsadás, hanem egy igazi lagom kötet: felvillant valamit egy jóféle életstílusból, ami nem is kevés, nem is sok, hanem éppen elég. Természetesen nagyon kíváncsi lettem Svédországra, jó lenne kirándulni a csodás tájakon, részt venni egy igazi svéd kerti partin, kitárgyalni a legújabb svéd krimit egy könyvklubban a szomszédokkal. Az ésszerűség mindenek felett elvét úgy is nézhetjük, hogy az élet annál jobb, minél kevésbé komplikált.

9,5/10

A könyvet a Kossuth Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

* Igen, én is röhögtem először rajta, a fika-időn még inkább, de na, a svéd is tud vicces nyelv lenni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr1912746210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása