Hedonista Hobbiblog

Jus & Calzone

A BODY Kiállítás Budapesten

2018. február 19. - GawS

Február 14-én került sor a BODY Kiállítás exkluzív megnyitó gálájára, február 15-én pedig a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. A tárlat különlegessége, hogy mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 m2-en 300 preparátumot, összesen 1000 kiállítási tárgyat tekinthetünk meg. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal. Az emberi testet ilyen mélyrehatóan még nem láthattuk. (A cikkben látható összes kép saját, a helyszínen készített.)

img_1601.JPG

 Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Dr. Merkely Béla, a Semmelweis rektor-helyettese, Viliam Duris, a JVS Group tulajdonosa és Bátyi Dániel a JVS Group Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Emellett megtisztelte az eseményt jelenlétével többek között Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó, Hrutka János válogatott labdarúgó, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

img_1575.JPG

Ezt követően az első teremben - a Titanic kiállításhoz hasonlóan- a történelmi áttekintés kapott helyet. Itt leginkább a régi orvosi eszközök dominálnak, azonban a falon nyomon követhetjük az orvostudomány fejlődésének főbb szakaszait olyan képzőművészeti alkotások segítségével, mint például Rembrandt Dr. Tulp anatómiája című festménye.

img_1579.JPGOrvosi táska sebészeti eszközökkel a 19. és 20 századból

A 2. teremben már szerveket is láthatunk: a különböző részlegeket mutatja be, amelyekkel bővebben is megismerkedünk majd; ilyen többek között a légzés és a keringés, az emésztő- vagy a légzőrendszer. A későbbiekben azt is felfedezhetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bőrünk alatt, láthatóvá és kézzelfoghatóvá válik az emberi test működése. Kitárulkozik a vázrendszer, előbukkannak az izmok, a légzőszervek, megmutatkozik a keringés. A preparátumok mellett 3D animációkat bemutató képernyők és dokumentumok is segítenek megérteni, mi zajlik le a szervezetünkben sportolás, munka, vagy épp pihenés közben.

img_1621.JPGEgy egészséges tüdő szívvel

Sajnos a megnyitón csak az első két, illetve az utolsó teremben volt lehetőségem fotókat készíteni, azonban a többi helyiségben - a fentebb említetteken túl - külön tárlat mutatja be az emberi magzat fejlődését, a női testet, az agyat, a Magyarok a világ orvostudományában részleg pedig a legnagyobb hazai tudósok előtt tiszteleg. Az utolsó terem, A halál küszöbe különböző betegségek által okozott elváltozásokat mutat be. Ezek közül már a 2. teremben is láthattunk párat, de ez a részleg lehet a legtöbbek számára sokkoló, hiszen itt közvetlen közelről láthatunk például egy rákos májat, vagy  egy dohányos ember elfeketedett tüdejét.

img_1694.JPGMéhnyakrák és méhmióma

Bár ezek az élmények nem kellemesek, segíthetnek abban, hogy lássuk az egészségtelen életmód közvetlen következményeit, mivel a  kiállítás központjában a prevenció és a mindennapi mozgás fontossága áll. Emellett elvitathatatlan, hogy nem minden nap láthatjuk teljes valójában, hogy a dohányzás pontosan mit is tesz a tüdőnkkel, pláne egy egészségessel összehasonlítva. Talán a látottak sokakat visszariasztanak majd, vagy legalábbis tudatosul bennük, hogy tényleg mindennek hatása van a szervezetünkre. A kiállítás célja miatt a szervezők életre hívták a „Magyarok a napi testmozgásért társadalmi összefogást”, amely mellé olyan prominens személyek álltak, mint például Szentesi Éva írónő, Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó, Hrutka János válogatott labdarúgó, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Cseh László világbajnok úszó és Verrasztó Dávid világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó.

img_1618.JPGA dohányzók tüdeje a szívvel

A kiállításon látható preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. Az eljárást Günther von Hagens professzor 1978-ban, Heidelbergben dolgozta ki, amelynek során a felhasznált maradványokból eltávolítják a vizet és a lipideket, majd ezek helyére egy szilikon polimert juttatnak.A plasztinált szerv kemény, szagtalan, szabad levegőn tartható, a sejtek és természetes szövetfelületek eredeti alakja és mérete mikroszkopikus nagyságrendileg épségben marad, és már nem tud elbomlani. A bemutatott maradványok mind eredetiek és olyan emberektől származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket majd a tudományos célokra használhatják.

img_1697.JPG

Audio guide hellyett minden teremben szakképzett orvostanhallgatók válaszolnak a látogatókban felmerülő kérdésekre, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából lehetőség nyílik az újraélesztés tudásának elsajátítására is, a helyszínen havi rendszerességgel szerveznek véradást, emellett iskolai csoportoknak szakértők tartanak tárlatvezetést. 

img_1695.JPGA bőr

Szinte a legapróbb részleteket is bemutató BODY kiállítás kihagyhatatlan élménnyel kecsegtet a látogatóknak. A tárlat egyes részei saját testük megismerése mellett egészségtudatosabb életre sarkallhatja mind a felnőtteket, mind a gyermekeket. Családi programnak is megfelelő lehet, azonban a megrázóbb élményt nyújtó kiállítási darabok miatt - véleményem szerint - tizenéves kortól ajánlott a tárlaton való részvétel. Csoportos iskolai kirándulások célpontjaként is tökéletes, mivel valószínűleg nagyban elősegíti a biológiaórán tanultak megértését és rögzülését a tananyag lehető legközelebbi, vizuális megismerése. A kiállítás minden nap reggel 9-től este 8 óráig várja vendégeit. A tárlat körbejárására érdemes 2,5- 3 óra hosszát rászánni, mivel a kiállítási tárgyakhoz rengeteg információ áll rendelkezésünkre. A BODY kiállítást a téma iránt kevésbé érdeklődőknek is érdemes megtekinteni, ugyanis ahogy Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is mondta: ismerjük az autónk és a mobiltelefonunk felépítését, működését, de ugyanezt nem mondhatjuk el a testünkről. Jegyek a helyszíni jegypénztárban, az Eventim és a Ticketportal jegyértékesítési pontjaiban, illetve online vásárolhatók.

 A BODY Kiállítás 2018 június végéig tart nyitva a KOMPLEX-ben (1061 Budapest, Király utca 26.).

További információ: https://www.bodykiallitas.hu/

A FOODYNY is szívesen oszt meg tőlünk tartalmat!

Köszönet a közreműködésért Kata SWL-nek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusandcalzone.blog.hu/api/trackback/id/tr8513675838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2018.02.20. 11:52:32

A Casino Royale-ban is szerepelt, ott szúrta le Bond Solange Dimitriost...
hátha most is benéz....

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2018.02.20. 12:02:23

Rendkívül sajnálatos ez a kiállítás. Véleményem szerint ezek a szobrok kegyeletsértők és megcsúfolják az emberi méltóságot. Nem hiszem, hogy akik tudományos célra ajánlották fel a testüket, azok tudták és szívesen vették volna, hogy szétvagdosva és műgyantába áztatva bazári látványosságként mutogatják majd őket. Egyébként is túl sokszor hallani nyugtalanító híreket arról, hogy valójában Kínában kivégzett elítéltekről van szó, akiket nem kérdeztek meg arról, hogy mit csináljanak velük a kivégzés után. Nem lehetünk büszkék arra, hogy ezt a durva és gyomorforgató látványosságot Magyarországra hozták.

bbalintus 2018.02.20. 12:24:04

Ez a kiállítás már volt egyszer Magyarországon, sok éve. Akkor megnéztem, és amellett, hogy ilyen részletesen és szemléletesen soha máshogy esélyünk nincs az emberi testről tanulni, nagyon komoly etikai aggályokat vet fel ez az egész. A "kedvenc" példám erre, hogy a véredényeket bemutató "test" úgy készült, hogy a holttest vérét kicserélték egy olyan folyadékkal, ami egy idő után megszilárdult, majd utána konkrétan leoldották róla a testet. Elképesztően látványos és elképesztően borzalmas is egyben.

Endre Kis 2018.02.20. 13:32:46

@Márai Coelhó: hát én örülök neki, hogy végre van valami értelmes kiállítás amiből tanulni is lehet. nem tökmindegy, hogy a kukacok esznek meg valakit halála után, vagy simán elrohad a földben? őszintén. mennyivel jobb?
a tudomány sehol nem lenne, nem lenne képes emberek millióit gyógyítani és megmenteni, ha nem kísérleteztek volna korábban. vagy magának jobb lenne ha semmilyen gyógyszer nem állna rendelkezésre ha szükség van rá? ne legyünk álszentek, én tisztelem az emberi életet, az állítokét is. de ezek nem élő emberek, még ha azok is voltak valaha. engem speciel egyáltalán nem érdekel mit csinálnak velem halálom után, addig kell élni amig itt vagyunk és nem rinyálni, hogy utána mi lesz. ez a tipikus gyomorforgató álszentség... maradjon otthon a fekete lyukban, és vigyázzon a testére, hátha halála után hasznát veszi valaki

Pepibubó 2018.02.20. 13:40:36

@Márai Coelhó: Tökéletesen egyetértek, én is ezt akartam írni. Kiegészítve azzal, hogy a kínai, hazai "pártunk" és jelenlegi kormányunk számára "baráti kommunista" diktatúrában a kivégzettek jelentős része ellenzéki, rendszerbíráló aktivista. Akiket emiatt nyilvánítanak "köztörvényes bűnözőnek", és koncepciós perekben, hamis vádak alapján végzik i őket. Utána meg "hasznosítják" a testüket például ilyen célra.
"Szép megemlékezés" ez a borzalmas látványosság a kínai diktatúra által lemészárolt tízezernyi diáktüntetőre. Épp a napokban van a "dicső" évfordulója annak a véres rettenetnek.

Pepibubó 2018.02.20. 13:42:28

@Pepibubó:
végzik i őket
=
végzik ki őket

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2018.02.20. 13:59:12

@Endre Kis: a hozzászólásod nagymértékben irreleváns volt, ugyanis olyan érveket hoztál fel, amelyek a tudományos kutatást védik, miközben ennek a látványosságnak nincs köze a tudományhoz, hanem csak alantas szórakoztatás.

(Lehet, hogy nem esik jól neked, hogy letegezlek, de az nem megy, hogy írsz nekem egy személyeskedő hangvételű kommentet és közben úgy magázódsz, ahogy az a jobb társaságban szokás. Az én szememben ez a képmutatás, és nem az, valaki egy durva és méltatlan kiállítás ellen emeli fel a szavát.)

commentes nikk 2018.02.20. 15:20:32

Ez nem kiállítás, ez sima freak show, ráadásul már volt évekkel ezelőtt, most visszatért, utazó rémcirkusz ez. Olyan, mint a Titanic kiállítás meg a társaik, egypálcás gagyi azoknak, akik azt hiszik, hogy ha elmennek az ilyesmikre, akkor tanulnak, kulturálódnak, de ne tévesszünk össze egy operát egy Adam Sandler filmmel. Kultúra light panelproliknak. Mellesleg tényleg mindig kiderül, hogy kínai elítéltek és sötét módokon megvett holttestek az alapanyag gerince, szóval tessék csak támogatni tényleg.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.02.20. 23:41:23

@Márai Coelhó: Emberi méltósága csak az élő embernek lehet, a kegyeletsértés az elhunytnak az őt életében megillető társadalmi megbecsülését – a magánindítvány előterjesztésére jogosult hozzátartozók (sértettek) kegyeletérzését pedig csak ezen keresztül – védi, ennélfogva a bűncselekménynek passzív alanya nincs [1978. évi IV. tv. 181. §, illetőleg Btk. 228. §].
Másrészt itthon, a medikusok is a felajánlott holttsteken tanulnak meg boncolni, ott látják
először ugyanazt, amit mi itt. Emellett pedig egyikőjük sem felismerhető.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.02.20. 23:43:28

@bbalintus: Igen,emlékszem rá,én is voltam rajta,de miért vet fel aggályos etikai kérdéseket?

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.02.20. 23:54:09

@commentes nikk: 1. Ajánlom a The Meyerowitz Stories-t. 2. Mivel nemzetközi kiállítás, és EU,egy rakat engedély kell csak ahhoz, hogy behozhassák egyáltalán az országba. Igen,sokszor hajléktalanok ,elítéltek testét is használják tudományos célokra - legtöbbször nincs hozzátartozójuk, vagy ilyen a szabályozás.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2018.02.21. 01:05:42

@Kata SWL: Talán kiolvasható a fenti hozzászólásomból, hogy nem jogi ítéletet mondtam, hanem súlyos etikai/morális problémát jeleztem. Ez az üzenet láthatólag nem jutott el hozzád, mert magánindítványra jogosut hozzátartozókat emlegetsz és törvényhelyekre hivatkozol. Ez tárgyalóteremben menő lenne, de az itteni kontextusban bizarr és (a hangsúlyozottan szubjektív meglátásom szerint) egy kissé viszolyogtató is, mert a lényeg mellett elbeszélő jogászkodásnak tűnik.

A kiállítás szervezői nyilván jó előre ellenőriztették, hogy ha Magyarországra hozzák ezt az utazó hullacirkuszt, akkor kell-e elkobzástól, közegészségügyi szankciótól, vagy büntetőeljárástól tartaniuk, és nyilván azt a választ kapták, hogy nem. De ettől függetlenül véleményem szerint ez egy visszataszító és a szó hétköznapi értelmében véve kegyeletsértő, valamint az emberi méltóságot degradáló harsány, bazári látványosság. (Ha csak medikusoknak mutatnák meg ezeket a preparátumokat, akkor nem szólnék egy szót sem, mert az orvosképzés az emberi élet és egészség védelme érdekében történik és ez a tiszteletreméltó cél legitimálná a holttestek felhasználását.)

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2018.02.21. 01:09:06

@Kata SWL: Még egyszer: ez a kiállítás nem tudományos kutatás és nem is orvosképzés, ezért a tudományos kutatásra és az orvosképzésre hivatkozó érvekkel nem védhető.

Kata SWL · smokingbarrels.blog.hu 2018.02.21. 01:33:28

@Márai Coelhó: Ha kegyeletsértésről és az emberi méltóság megsértéséről van szó,akkor arról nem lehet a szó köznapi értelmében beszélni, mivel nincs olyan. Mellesleg a fent írtak egy Kúria által hozott ítéletben megtalálhatóak, ami pont Nagy Imrével kapcsolatos, tehát soha nem dogmatikai vita kapcsán merül fel ez a kérdés, másrészt itthon nagyon komolyan veszik és kezelik a kegyeletsértést. Nincsenek sem megalázó helyzetben elhelyezve, vagy ábrázolva, fel sem ismerhetőek, az önálló szervekről nem is beszélve. Amúgy a medikusok ezt "élőbb" ,nem kipreparált hullákon látják szerencsére, ezzel nem mennének sokra. Ez az általános iskolás/gimnazista gyerekeknek jó, hogy egyáltalán tudják,hogy mire jó a tüdő, hol van,hogy néz ki, és hogy teszik tönkre azzal,hogy menőségből cigiznek. Pont emiatt vannak medikusok is a kiállításon... És miért is kapták azt a választ,hogy nyilván,persze,behozhatják? :DD

commentes nikk 2018.02.21. 09:03:45

@Kata SWL: ",egy rakat engedély kell csak ahhoz, hogy behozhassák egyáltalán az országba" - jaj de aranyos vagy, a kínaiaknak viszont kurvára nem kell engedély ahhoz, hogy kivégzetteket meg akármilyen hullákat lepapírozzanak full hivatalosra és eladják azokat a hullacirkuszosoknak. Meg értem, hogy jogra jársz és kurva okos vagy, na de na.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2018.02.21. 09:12:19

@Kata SWL:Gondolkoztam olyan provokatív kérdéseken, amelyek talán közelebb vinnék hozzád ennek a kérdésnek az emberi oldalát, pl. "Mit szólnál ahhoz, ha valaki rászarna a szüleid sírjára?" vagy "Odaadnád-e a testvéred holttestét, hogy macskatápot késztsenek belőle?" stb., de valószínűleg ezekre is csak bírósági határozatok citálásával és további szmájlikkal reagálnál. Ha szerinted a kegyeletsértés és az emberi méltóság megsértése kizárólag jogi absztrakció, ami köznapi értelemben nem létezik, akkor tiszteletben tartom ezt a véleményedet, de ilyen alapon semmilyen további vitának nem látom értelmét.
süti beállítások módosítása